383
|

«Αλλάζουμε εμείς, αλλάζουμε την Ελλάδα»

Avatar protagon.import 3 Ιανουαρίου 2015, 19:11

«Αλλάζουμε εμείς, αλλάζουμε την Ελλάδα»

Avatar protagon.import 3 Ιανουαρίου 2015, 19:11

Σε ένα κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε το νέο κόμμα που θα κατέβει στις προσεχείς εκλογές. Το όνομά του; Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και σήμα του το κόκκινο λουλούδι, στα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών σχηματισμών.

Ο Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος σε έννοιες ιδιαίτερα προοδευτικές για τα ελληνικά δεδομένα, που δεν έχουν επικρατήσει στον πολιτικό λόγο. Σεξουαλική απελευθέρωση, κατάργηση διακρίσεων φυλετικών και εθνικών προηγήθηκαν των θέσεων για την ανάπτυξη και την οικονομία, με τον πρώην πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το έργο που έγινε στις δομές του κράτους τη διετία 2009-2011. Χωρίς ωστόσο να κάνει αυτοκριτική.

Αν και ο Παπανδρέου έδωσε σαφές στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει, οι τρόποι με τους οποίους θα υλοποιηθεί δεν εξειδικεύτηκαν, ενώ το χαρακτηριστικό της ομιλίας του ήταν οι πολλές -έμμεσες- αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα και ουρά της Δεξιάς», τόνισε και συμπλήρωσε πως θα εργαστεί για ένα μέτωπο κατά της συντήρησης κι όσων έχουν ταυτιστεί μαζί της. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις αιχμές που ακούστηκαν για «προσωπικές εμμονές και φιλοδοξίες» που έχει ο ίδιος, τονίζοντας πως «αν ήθελα θα μπορούσα να είχα αρκεστεί στην επανεκλογή που μου πρότειναν».

Ήταν μία ομιλία ξεκάθαρα προεκλογική και με σαφές αναφορές στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. Από τα όσα είπε ο Παπανδρέου απουσίαζε -ωστόσο- η αυτοκριτική για τα όσα έκανε ο ίδιος την περίοδο που βρέθηκε στο Μαξίμου. Η πορεία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές όταν και θα γίνει το συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα γίνει και εκλογή ηγεσίας.

Τι είπε:
Για τα όσα προηγήθηκαν με το ΠΑΣΟΚ: «Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα έμενα σε αυτά που μου πρότειναν. Θα σιωπούσα, θα βολευόμουν, αλλά επέλεξα για άλλη μια φορά τον δύσκολο δρόμο. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα είναι υπόθεση πολλών, όχι ενός. Δεν είναι διάσπαση. Είναι λύτρωση. Έρχομαι σε ρήξη με το κομματικό κατεστημένο».
Για τις πολιτικές θέσεις του: «Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της Δεξιάς. Δεν θα επισφραγίζουμε πελατειακές συμπεριφορές. Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στις παλαιές και νέες ανισότητες του νεοφιλελευθερισμού. Στηριζόμαστε στο τρίπτυχο απελευθέρωση-ανθρωπιά-ανάπτυξη»,
Για τον πατέρα του: «Κάποιοι επικαλούνται τον Ανδρέα, δεν ξέρω πως είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Όμως ξέρω τι έκανε το 1974 όταν αποφάσισε να μην συμβιβαστεί με το κατεστημένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News