457
|

Αυτοδυναμία whatever it takes

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 24 Ιανουαρίου 2015, 00:13

Αυτοδυναμία whatever it takes

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 24 Ιανουαρίου 2015, 00:13

Αν ήθελε να συνοψίσει σε δύο φράσεις τη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας θα έλεγε πρώτον «αν δεν είμαι αυτοδύναμος θα προκαλέσω  εκλογές» και, δεύτερον, «ότι δεν υφίσταται μνημόνιο, (άρα, τι να σκίσω; το ανύπαρκτο;) αλλά, παρά ταύτα, θα διαπραγματευτώ (τι;) με τους εταίρους, αλλά όχι με την τρόικα (με ποιους;)». Αν το δεύτερο δεν το πολυκαταλαβαίνετε, μην ανησυχείτε. Ούτε οι πρώτοι θα είστε, ούτε οι τελευταίοι, ούτε οι απορίες σας θα τελειώσουν εδώ.

Ήταν, όμως, σαφέστατος για τις δεύτερες εκλογές. Είπε, βέβαια, «δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι», αλλά παρέβλεψε ότι το ΚΚΕ ούτε που το συζητάει, ενώ ο ίδιος δε συζητεί καν όχι μόνο με τον Βενιζέλο, αλλά ούτε με τον Θεοδωράκη. Δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του για την 3η εντολή. Τι μένει; Μένει ο Καμμένος. Τι κάνουμε: Έκαστος μεθ’ ον ετάχθη.

Αλλά, τότε, τι νόημα είχαν οι επί 4 δεκαετίες, μετά τη χούντα, διεκδικήσεις της Αριστεράς για την απλή αναλογική, η οποία οδηγεί αναγκαστικά σε συνεργασίες; Και ο Ανδρέας ήταν υπέρ της απλής, αλλά κάθε φορά κάτι του τύχαινε και το ανέβαλε. Θέλουμε την απλή όσο είμαστε μικροί, μα όταν μεγαλώσουμε αυτοδυναμία και άγιος ο σκοπός-«να μη νοθεύσουμε το πρόγραμμά μας».

Μάθαμε, πάντως, πριν από τη συνέντευξη, ότι ως πρωθυπουργός  προτίθεται να ζητήσει προθεσμία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ως τον Ιούνιο. Έτσι τον συμβούλεψε, μέσω συνέντευξής του στα ΝΕΑ, ο κ. Βαρουφάκης, αλλά ο κ. Τσίπρας τον ξεπέρασε. «Ο  κ. Draghi επιβεβαιώνει επίσημα το διαπραγματευτικό χρονοδιάγραμμα της χώρας, το οποίο, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, λήγει τον Ιούλιο και όχι τον Φλεβάρη, όπως έλεγε η κυβέρνηση». 

Συγγνώμη, αλλά πρώτη φορά ακούμε για παράταση των διαπραγματεύσεων έως τον Ιούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ η κα Βαλαβάνη μίλησε για τεχνική παράταση δύο μηνών και έπεσαν να τη φάνε. Τώρα, μέσω Draghi, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει πεντάμηνη παράταση χωρίς κανείς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να τον ρωτήσει πώς και τι. Και, ιδίως, τι θα διαπραγματευτεί. Ίσως γιατί ο κ. Βαρουφάκης έλυσε όλες τις απορίες στα ΝΕΑ για το τι θα γίνει τον Ιούνιο. «Όταν έρθει η ΕΚΤ τον Ιούνιο να σου πει έχω ένα ομόλογο 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις και γι΄ αυτό σου δανείζω, αυτό είναι παραλογισμός», σημειώνει. Όταν τον ρώτησαν γιατί ειδικά στην ΕΚΤ δεν θέλει να πληρώσει τα ομόλογα, απάντησε ότι «προτείνει την έκδοση ενός νέου ομολόγου με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ. ευρώ, απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με απειροελάχιστο επιτόκιο, 0,1% – 0,2%.». Η έκδοση ενός ομολόγου, ως γνωστόν, δεν προϋποθέτει μόνον τον εκδότη, αλλά και αγοραστές. Δεν θέλω να είμαι από καμιά μεριά για να δω τι θα του απαντήσει ο Draghi όταν του προτείνει να αγοράσει η EKT αυτό το ομόλογο.

Ομόλογα φαντάσματα από τη μια και αυτοδυναμία whatever it takes.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News