219
Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν | REUTERS/David W Cerny/File Photo

Πολιτική κρίση στην Τσεχία: Ο πρόεδρος αρνείται τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 21:27
Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν
|REUTERS/David W Cerny/File Photo

Πολιτική κρίση στην Τσεχία: Ο πρόεδρος αρνείται τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2021, 21:27

Ενώπιον μίας συνταγματικής κρίσης φέρνει την Τσεχία η άρνηση του προέδρου Μίλος Ζέμαν να επικυρώσει την επιλογή του νέου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα για το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζέμαν έχει συναντηθεί με όλους τους υπουργούς που επέλεξε ο Φιάλα, μια διαδικασία που παλαιότερα θεωρείτο αδιανόητη, όπως γράφει το Politico.

Σήμερα, Παρασκευή, δια του εκπροσώπου του ο πρόεδρος  δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι δεν έχει τα προσόντα για να αναλάβει το αξίωμα.

Τι είδε στο βιογραφικό του υπουργού ο πρόεδρος; Μόνο ένα πτυχίο και αυτό με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία. Επέμεινε όμως ο πρόεδρος και σε δηλώσεις του υπουργού για τις χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακί. Ουγγαρία και Πολωνία).

Στην Πράγα πολλοί εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα είχε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του προερχόμενου από τους Πειρατές υπουργού, όπως εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί.

Ο Φιάλα αντέδρασε εκφράζοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ζέμαν για να εκδώσει μια οριστική απόφαση. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και ο (υπό αναμονή) πρωθυπουργός θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Το τσεχικό σύνταγμα δεν αναφέρεται ανοιχτά στο αν ο πρόεδρος μπορεί να απορρίπτει τις επιλογές του πρωθυπουργού πέρα από την ύπαρξη ποινικού μητρώου ή σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Ζέμαν, από την άλλη πλευρά, είναι ο πρώτος πρόεδρος που χρησιμοποίησε αυτή τη δυνατότητα, έχοντας απορρίψει στο παρελθόν δύο επιλογές υπουργών από τον τέως πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...