503
Οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύσεις που δεν μπορούν να περιμένουν | ΓΤΠ /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πολιτική: Και τώρα, restart, με το βάρος στην οικονομία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 09:00
Οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Δεσμεύσεις που δεν μπορούν να περιμένουν
|ΓΤΠ /ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πολιτική: Και τώρα, restart, με το βάρος στην οικονομία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 09:00

Ενας επισκέπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως το προσέξει αμέσως: η διάθεση των πρωθυπουργικών συνεργατών μοιάζει σαν να έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο η άνοιξη που μπαίνει από τα παράθυρα των γραφείων της ομάδας του κ. Μητσοτάκη, αλλά η συνειδητοποίηση ότι μάλλον τα χειρότερα πέρασαν. Οτι η κορύφωση του τρίτου και χειρότερου κύματος της πανδημίας ανήκει στο παρελθόν και από εδώ και πέρα πάμε σε… άνοιγμα.

Πράγματι, αν το σκεφτεί κανείς, απέχουμε 15 ημέρες από το άνοιγμα της χώρας, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, την άρση του περιορισμού στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και το τέλος των sms που, ούτως ή άλλως, έχουν ατονήσει. Η κεντρική διαπίστωση είναι ότι αυτό το lockdown, που φάνηκε μακρύ και ασήκωτο, θα είναι το τελευταίο. Θα πει κανείς ότι αυτό λεγόταν και τους προηγούμενους μήνες. Απλώς τώρα υπάρχει το όπλο των εμβολιασμών. Μέσα στον Μάιο, όλοι οι πολίτες άνω των 30 θα μπορούν να κάνουν εμβόλιο, αν θέλουν, και τον Ιούνιο η δυνατότητα θα επεκταθεί σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και τα self-tests, τα οποία αποδεικνύονται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον προληπτικό επιδημιολογικό έλεγχο, καταλαβαίνει ότι τα βέλη στη φαρέτρα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Στο γήπεδο της οικονομίας

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στο Μαξίμου ετοιμάζονται για το πέρασμα στην επόμενη πολιτική πίστα. Με λίγα λόγια, η διαχείριση κρίσεων δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αντίθετα, η έμφαση θα δοθεί στο οικονομικό restart και στην ελάφρυνση των πολιτών που σήκωσαν βάρη και ειδικά στη μεσαία τάξη, με την οποία ο Πρωθυπουργός διατηρεί έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας. Στην εξίσωση μπαίνει, δε, και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο τους επόμενους μήνες περιμένουμε ήδη τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να τρέχουν projects που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η έμφαση στην οικονομία συνιστά με άλλα λόγια και ένα νέο πολιτικό τερέν, επί του οποίου θα δοθεί και η μάχη στην πορεία προς τις εκλογές, οι οποίες, όπως διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, θα γίνουν το 2023. Η παράταση του πολιτικού χρόνου, άλλωστε, έχει νόημα, καθώς και η οικονομική επανεκκίνηση χρειάζεται χρόνο για να «δείξει», κάτι που δύσκολα θα έχει συμβεί σε επίπεδο αριθμών πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι υποσχέσεις θα τηρηθούν

Πρακτικά, αυτό που ο Πρωθυπουργός θέλει να κάνει είναι να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει κατά νου, η οποία «κουμπώνει» με τη μείωση φόρων και εισφορών που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Στόχος, να στείλει το μήνυμα σε όσους ψήφισαν τη ΝΔ το 2019 ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν τηρούνται, έστω και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί. Και έτσι να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι αυτή είναι η ατζέντα που θα προωθηθεί σε συνθήκες κανονικότητας.

Ομολογουμένως, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική πίεση από τον κ. Τσίπρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες και κυλιόμενες, η ΝΔ ανοίγει ξανά ελαφρώς την ψαλίδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, ακόμα και στη χειρότερη φάση της, η ΝΔ δεν έχασε ποτέ το διψήφιο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...