800
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται, τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το κόμμα αποφασίζει για τη χώρα: η ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ «ενέκρινε» τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 20:42
Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται, τον περασμένο Μάρτιο, σε συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το κόμμα αποφασίζει για τη χώρα: η ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ «ενέκρινε» τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 20:42

Στη χώρα του ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για το τι θα συμβεί στη χώρα, αλλά το… κόμμα. Περίπου τεσσερισήμισι ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης. Ηταν η πρώτη του οργάνου μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές και εκείνη που μετά τη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής τη Δευτέρα (εδώ) όρισε την πορεία μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, το βαθύ κόμμα δηλαδή, αποφάσισε και για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον αμφιλεγόμενο διορισμό ανώτατων δικαστικών λίγο πριν από τις κάλπες —ένα ενδεχόμενο το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές και δικαιολογημένες ενστάσεις τόσο από την αντιπολίτευση (εδώ), όσο και από διακεκριμένους συνταγματολόγους (εδώ).

Εν έτει 2019 δηλαδή, η Κουμουνδούρου και όχι η κυβέρνηση (έστω αυτή η σε αποδρομή κυβέρνηση) αποφασίζει για ζητήματα που θα δεσμεύσουν τη χώρα για χρόνια!

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το protothema.gr, έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος. Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στη σύσκεψη, κεντρικό θέμα ήταν η καμπάνια και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι βρέθηκε η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, μετά το «χαστούκι» που έδωσε, κυρίως, η μεσαία τάξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, ενώ υπήρξε προβληματισμός για το μήνυμα που θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ήταν επίσης στο τραπέζι, με τα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, να τάσσονται υπέρ, χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ναι μεν είναι κατοχυρωμένη νομικά η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται προσοχή στην «πολιτική διαχείριση» — η ανησυχία τους, δηλαδή, δεν είναι η καταγγελλόμενη αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας, αλλά το πώς «θα περάσει προς τα έξω»…

«Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών» ήταν το συμπέρασμα της Πολιτικής Γραμματείας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοικτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες, καθώς και περιοδείες όλου του στελεχικού δυναμικού του κόμματος, «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας»

Μετά το σοκ της Κυριακής και τη μεγάλη ήττα, στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι βαρύ και πολλοί προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι συνέβη. Αρκετοί άφησαν αιχμές για συμπεριφορές στελεχών που απομάκρυναν τον κόσμο. Άλλοι «είδαν» επικοινωνιακά λάθη και άλλοι ζήτησαν παραιτήσεις. Στο στόχαστρο έχουν μπει αρκετοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκονται δίπλα του σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο υπουργός Επικρατείας Xριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στην Κουμουνδούρου στις 13:50. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, έγινε γνωστό πως αποχώρησαν ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται να ανέδειξε ως βασικότερη αιτία της ήττας «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του, αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού». Αναφερόμενος ωστόσο στις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση έλεγαν πως η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη αναμενόταν να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς το θέμα που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον ευρωβουλευτή πλέον της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, προκάλεσε την αντίδραση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου υπήρχε άλλωστε γκρίνια και για την κάλυψη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στον εμπρηστικό αν. υπουργό Υγείας.

Παράλληλα στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνεται» η υπεραισιοδοξία που υπήρξε στο θέμα των μετρήσεων, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα που τα exit poll ήταν στον αέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε η εντύπωση ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα ήταν από τρεις έως πέντε μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά στελέχη της κυβέρνησης να εμφανίζονται σαν να έχουν άρνηση να αποδεχθούν το αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έμοιαζε σοκαρισμένος από τη μεγάλη διαφορά.

Στον κ. Βερναρδάκη επίσης «χρεώνεται» και η βιασύνη για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς εκ του αποτελέσματος πολλοί θεωρούν ότι έγινε γρήγορα και με φθαρμένα πρόσωπα. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι «το ΚΙΝΑΛ στο τέλος δεν θα βρίσκει την ψήφο του», χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αλαζονική, καθώς δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν και για λάθος επικοινωνιακή τακτική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία δεν προβλήθηκαν όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των συντάξεων που, αντί να βγει στην κυβέρνηση θετικά, τελικά λειτούργησε ως μπούμερανγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...