445
Η Λι Λινγκ, ετών 34 και μητέρα 6χρονου αγοριού, φιλά ένα σκυλάκι σε τατουατζίδικο στη Σανγκάη | REUTERS/Aly Song

Νέα πολιτική του ενός… σκυλιού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 07:10
Η Λι Λινγκ, ετών 34 και μητέρα 6χρονου αγοριού, φιλά ένα σκυλάκι σε τατουατζίδικο στη Σανγκάη
|REUTERS/Aly Song

Νέα πολιτική του ενός… σκυλιού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 07:10

Εχει καταγραφεί ένα τρεντ στην Κίνα. Ο κόσμος αγαπά τα κατοικίδια σκυλάκια. Ιδίως οι νέοι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κάτω από 45 ετών. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 10%. Πολλοί το βλέπουν σαν σύμβολο της κοινωνικής τους κατάστασης, άλλοι παρασύρονται από την τάση. Κανένα πρόβλημα. Κάθε άλλο.

Κι όμως, οι κινεζικές Αρχές βρήκαν έναν νέο τρόπο να επέμβουν στις προσωπικές ζωές των πολιτών. Πώς μέχρι πολύ πρόσφατα κάθε οικογένεια έπρεπε να έχει μέχρι και ένα παιδάκι; Ετσι και τώρα, κάθε σπιτικό πρέπει να έχει το πολύ ένα σκυλάκι. Αυτό προβλέπει νέος κανονισμός που έθεσε σε εφαρμογή η τοπική κυβέρνηση στο Τσινγκτάο, μία παραθαλάσσια πόλη, γνωστή για την ομώνυμη μπίρα της. Επιπλέον, εφεξής, απαγορεύονται εξ ολοκλήρου 40 συγκεκριμένες «άγριες» ράτσες: Θιβετιανά μαστίφ, ακίτα και γερμανικοί ποιμενικοί κ.λπ.

Σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η «πολιτική του ενός σκυλιού» έρχεται να περιορίσει τα προβλήματα που προκαλεί η συσσώρευση πολλών σκυλιών στην πόλη. Εχουν υπάρξει αναφορές ότι τα κατοικίδια αναστατώνουν και τραυματίζουν κατοίκους… Φυσικά το μέτρο που για τους κατοίκους της Κίνας αποτελεί μία διαφορετική εκδοχή της πολιτικής του ενός παιδιού προκάλεσε αντιδράσεις.

«Στο παρελθόν εφαρμόσαμε την πολιτική ενός παιδιού, τώρα έχουμε την πολιτική ενός σκυλιού. Πόσες αθώες ζωές θα χαθούν ακόμη;», έγραψε ένας χρήστης του Διαδικτύου στο Sina Weibo, το κινεζικό Twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Πολιτική του ενός παιδιού

Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείου Υγείας της Κίνας το 2013, δείχνουν ότι από το 1971 ως το 2012, έγιναν 336 εκατομμύρια εκτρώσεις σε νόμιμες εγκαταστάσεις -σημειώνεται ότι η πολιτική του ενός παιδιού υιοθετήθηκε το 1979, αλλά μέχρι τότε ίσχυαν άλλες πολιτικές οικογενειακού προγραμματισμού. Η Επιτροπή Εθνικής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού, η υπηρεσία που ανέλαβε την εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού, έκανε λόγο για πάνω από 13 εκατ. εκτρώσεις κάθε χρόνο -αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις εκτρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη λήψη φαρμάκων ή έγιναν σε παράνομες κλινικές.

«Και αν έχω μία από τις απαγορευμένες ράτσες, πρέπει να το σκοτώσω; Σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν έχω άλλη επιλογή», έγραψε άλλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευτυχώς στους ίδιους κανονισμούς προβλέπεται η χρηματική ποινή για όποιον κατηγορηθεί για τη σφαγή σκύλων, την εγκατάλειψη ή την κακομεταχείριση, με το πρόστιμο να αγγίζει έως και τα 230 ευρώ. Αν παρατηρηθεί επανάληψη της ίδιας συμπεριφοράς, το σκυλάκι θα απομακρύνεται από τον ιδιοκτήτη.

Αυτή είναι η μία εκδοχή της αλλεργίας που φέρεται να αναπτύσουν σταδιακά κινεζικές πόλεις κατά των κατοικιδίων. Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα. Στην πόλη Γινάν, οι κινεζικές Αρχές απαγορεύουν τα κατοικίδια σκυλιά εξ ολοκλήρου και για να εφαρμόσουν τον κανονισμό απειλούν ότι θα τα θανατώσουν.

«Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει σκυλί. Διαχειριστείτε την κατάσταση από μόνοι σας, αλλιώς η επιτροπή θα κανονίσει ώστε να έρθουν ειδικοί στο σπίτι σας και θα το χτυπήσουν μέχρι θανάτου επί τόπου»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...