808
Παίκτες της ΑΕΚ αφήνουν λίγα λουλούδια εκεί όπου τη μοιραία τη νύχτα της Δευτέρας τραυματίστηκε θανάσιμα ο Μιχάλης Κατσουρής | Dimitris Kapantais / SOOC

Πολιτική αντιπαράθεση για τη Νέα Φιλαδέλφεια: Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τη… Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 15:38
Παίκτες της ΑΕΚ αφήνουν λίγα λουλούδια εκεί όπου τη μοιραία τη νύχτα της Δευτέρας τραυματίστηκε θανάσιμα ο Μιχάλης Κατσουρής
|Dimitris Kapantais / SOOC

Πολιτική αντιπαράθεση για τη Νέα Φιλαδέλφεια: Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τη… Νέα Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2023, 15:38

Πολιτικές διαστάσεις, σε επίπεδο μάλιστα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, έχει πάρει η υπόθεση των αιματηρών γεγονότων της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 29χρονος φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής και η ΕΛ.ΑΣ εκτέθηκε ποικιλοτρόπως καθώς δεν εμπόδισε τους κροάτες χούλιγκαν να φέρουν εις πέρας το καταστροφικό και δολοφονικό τους έργο, μολονότι είχαν υπάρξει εγκαίρως και αρμοδίως οι σχετικές προειδοποιήσεις.

Από το Μαξίμου τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής: περιμένουν το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο έχουν διαμηνύσει ότι έρχονται και άλλες καρατομήσεις στελεχών της αστυνομίας –ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Τρίτη, όταν αποφάσισε την απομάκρυνση επτά κατώτερων αξιωματικών από τις θέσεις ευθύνης τους, ότι «οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ». Σε κάθε περίπτωση από το κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να καταδείξουν ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για να διαλευκανθεί πλήρως και τάχιστα η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο από την αντιπολίτευση κλιμακώνεται κάθε μέρα που περνάει η κριτική προς την κυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στο γεγονός της απουσίας από τη δημόσια σφαίρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εδώ και δύο ημέρες, η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος. Επιλέγει για τον ίδιο την “ασφάλεια” της σιωπής, που του εισηγούνται οι επικοινωνιολόγοι του, την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Κουμουνδούρου.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε:

«Ένα τραγικό γεγονός, η απώλεια μιας ακόμα ζωής ενός νέου ανθρώπου, επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας της κοινωνίας μας αλλά και της σύνδεσης της βίας με τον αθλητισμό. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου περιστατικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχαμε μία οργανωμένη εκστρατεία νεοναζί χούλιγκαν που διέτρέξαν όλη τη χώρα και ενώ η Πολιτεία ήταν ενήμερη. Υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες και σοβαρότατες επιχειρησιακές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός δεν μπορούν να απουσιάζουν από αυτή τη συζήτηση».

Μάλιστα ο κ. Φάμελλος θυμήθηκε ένα περιστατικό επί πανδημίας και καραντίνας, Μάρτιο του 2021, όταν αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ είχε πρωταγωνιστήσει σε βιαιοπραγία κατά πολίτη στη Νέα Σμύρνη στο πλαίσιο ελέγχων για την κυκλοφορία των πολιτών στο lockdown. Είχαν ακολουθήσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

«Eίναι δυνατόν να στέλνει την αστυνομία στη Νέα Σμύρνη, στην πλατεία, απέναντι στη νεολαία και να μην περιφρουρεί την ασφάλεια της ζωής και τον αθλητισμό;», είπε ο κ. Φάμελλος, για να συμπληρώσει: «Υπάρχει σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να κρύβεται ο υπουργός και πρέπει να μας δοθούν απαντήσεις, γιατί δεν έκαναν τίποτα ενώ ξέραν το δολοφονικό σχέδιο που ετοίμαζαν οι νεοναζί χουλιγκαν».

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έκαναν λόγο για αποτυχία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους.

«Το νέο “αφήγημα” της κυβέρνησης ότι οι υπουργοί δεν εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνεπώς η πολιτική ηγεσία είχε μαύρα μεσάνυχτα για την κάθοδο εκατοντάδων χούλιγκαν στη χώρα μας, την εκθέτει ακόμη περισσότερο και υπογραμμίζει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Οικονόμου, που όχι μόνο αποφεύγει να αναλάβει, αλλά κυρίως δεν του επιμερίζει ο Πρωθυπουργός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η Χαριλάου Τρικούπη, για να συμπληρώσει:

«Το “επιτελικό” κράτος αποδείχτηκε σαθρό και αναποτελεσματικό σε μια σειρά από κρίσιμα γεγονότα όπου ζητούμενο ήταν η ασφάλεια. Φάνηκε με τις εκρήξεις πυρομαχικών δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στη Νέα Αγχίαλο, τα ανεπαρκή πρωτόκολλα δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, τη λειτουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που καθ’ ομολογία του υπουργού του, τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμη ευδιάκριτο οργανόγραμμα και την ανεμπόδιστη επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκαν με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου».

Στη Βουλή για να απαντήσει καλείται ο Οικονόμου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Οικονόμου, τον οποίο μεταξύ άλλων καλεί να απαντήσει σε μια σειρά από ζητήματα:

«Είχατε εσείς, προσωπικά, ενημερωθεί, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ, για την οργανωμένη μαζική άφιξη των “κροατών οπαδών” και εάν ναι, σε ποιές ενέργειες προβήκατε;

»Είχατε ενημερωθεί για το σχετικό σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι επικεφαλείς των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και αν ναι, τι έγινε λάθος;

»Πώς κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα μας οι κροάτες χούλιγκαν ανενόχλητοι και να διασχίσουν όλη την Εθνική Οδό από την Κακαβιά ως την Αθήνα, κινούμενοι σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA;

»Σε τι ενέργειες και σε ποια μέτρα συνίστατο “η διακριτική παρακολούθηση” των κροατών χούλιγκαν, από ένα σημείο και μετά;

» Πώς τελικά, εφόσον βρίσκονταν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, σε “διακριτική παρακολούθηση” κατάφεραν οι κροάτες χούλιγκανς να φτάσουν στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν τον ΗΣΑΠ, να αποβιβαστούν σε σταθμό πλεισίον της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας και τελικά να κινηθούν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ;»

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...