627
Ο Ρίσι Σούνακ στο Κάρντιφ της Ουαλίας τον Αύγουστο του 2022. Το «κλικ» του φωτογράφου παραπέμπει κάπως στις αναπαραστάσεις του αρχαίου δράματος | Shutterstock

Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 14:45
Ο Ρίσι Σούνακ στο Κάρντιφ της Ουαλίας τον Αύγουστο του 2022. Το «κλικ» του φωτογράφου παραπέμπει κάπως στις αναπαραστάσεις του αρχαίου δράματος
|Shutterstock

Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 14:45

Η στήλη London Playbook του Politico περιλαμβάνει υπό τον τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» αιχμηρά σχόλια για τον βρετανό πρωθυπουργό και παρασκήνιο για όσα συνέβησαν την Δευτέρα στο Λονδίνο.

Υπό τον μεσότιτλο «Ο Ρίσι Χάνει τα Μάρμαρά του» (Rishi Loses His Marbles) ο ιστότοπος αναφέρει ότι ο Σούνακ βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής θύελλας «αφού ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη».

(Ο ιδιωματισμός lose one’s marbles σημαίνει λαϊκά ότι κάποιος μοιάζει να τα έχει χαμένα ή βρίσκεται σε σύγχυση. Σύμφωνα με το Λεξικό Collins η έκφραση περιγράφει κάποιον που «αρχίζει να ξεχνάει πράγματα και να μπερδεύεται», ενώ το Λεξικό Merriam-Webster λέει ότι περιγράφει αυτόν που «τρελαίνεται»)

Συνεχίζοντας η στήλη London Playbook αναφέρει ότι «μυρίστηκε τον επερχόμενο καυγά» όταν έλαβε μια ενημέρωση από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ’ αυτού ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ολιβερ Ντάουντεν.

Αυτό «φάνηκε περίεργο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του», σημειώνει η δημοσιογράφος Ρόζα Πρινς που υπογράφει τη στήλη.

Ο «εκνευρισμός» του Σούνακ 

Tην Κυριακή το πρωί ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν σας έλεγα, ότι θα κόβατε τη Μόνα Λίζα στα δύο και είχατε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την ομορφιά του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα». 

⇒Διαβάστε: «Πώς θα σας φαινόταν αν κόβαμε τη Μόνα Λίζα στα δύο;»

Σύμφωνα με το Politico, «o Σούνακ φέρεται να “εκνευρίστηκε” από τα λόγια του Μητσοτάκη, σε τέτοιο βαθμό ώστε προχώρησε στο έκτακτο βήμα να ματαιώσει τις συνομιλίες τους, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα (Τρίτη) στις 12.45 μ.μ. (14.45 ώρα Ελλάδας), κι ενώ ο έλληνας ηγέτης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο».

Η στήλη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ακύρωση του ραντεβού από τον Σούνακ συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, το απόγευμα της Δευτέρας (όπου συζητήθηκε και το ζήτημα των Γλυπτών). Πηγές των Εργατικών έβαλαν κατά του Σούνακ λέγοντας πως «εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας». 

Ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών του Σούνακ απάντησε με οξύτητα: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του και δείχνει πόσο λίγο σεβασμό έχει για τους βρετανούς φορολογούμενους που έχουν φροντίσει για αυτά εδώ και γενιές. Ο Στάρμερ κάνει τα παλιά του κόλπα, λέγοντας απλώς στον συνομιλητή του αυτό που θέλει να ακούσει».

Οι Εργατικοί αντεπιτέθηκαν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό ευρωπαίο σύμμαχο. «Ο Κίρ Στάρμερ και ο έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, επομένως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα» ανέφερε πηγή των Εργατικών.

«Ρίσι Σούνακ, τώρα κοίταξε μακριά» 

Η Ρόζα Πρινς, που υπογράφει τη στήλη London Playbook, αναφέρεται τέλος υπό τον μεσότιτλο «Ρίσι Σούνακ, τώρα κοίταξε μακριά» και σε κύριο άρθρο των Times του Λονδίνου που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Οι Times σημειώνουν μάλιστα ότι ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει καθοδήγηση από τον κλασικιστή Μπόρις Τζόνσον. Σχολιάζουν δε σκωπτικά ότι «σύντομα η κατάληξη για τον κ. Σούνακ θα είναι να χάσει τα μάρμαρά του». Πρόκειται για τον ίδιο ιδιωματισμό, lose one’s marbles, που χρησιμοποιεί και το Politico…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...