Η Αθήνα και η Λευκωσία αρνούνται να αποκλείσουν τις τουριστικές βίζες για τους Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ συντασσόμενες με το Βερολίνο και απορρίπτοντας την έκκληση της Ουκρανίας για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με το Politico.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από την Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία κατέθεσαν μία πρόταση για έναν πανευρεωαϊκό περιορισμό στις θεωρήσεις διαβατηρίων, ωστόσο ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξέφρασε την αντίθεσή του, με το σκεπτικό ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι ο ρωσικός λαός.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ του έγκυρου Μέσου, η Κύπρος, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη ρωσόφωνη ομογενειακή κοινότητα, υιοθετεί στάση ανάλογη με αυτή των Γερμανών.
«Θα ήταν μια απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε στο Politico ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Κορνήλιος Κορνηλίου. «Πιστεύουμε στις διαπροσωπικές επαφές και ακόμη και σε τούρκους υπηκόους χορηγούνται βίζες από τις κυπριακές Αρχές», σημείωσε.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τις ισχυρές διασυνδέσεις της χώρας με τη Μόσχα και το βαρύ τίμημα για την τοπική οικονομία, η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τις κλιμακούμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η Ελλάδα, πάλι, ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα στο Κίεβο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εισβολέων, παρά τα έντονα ρωσόφιλα αισθήματα της κοινωνίας, δεδομένων των θρησκευτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών αιώνων, συνέχισε το Politico. Ωστόσο, η Αθήνα επίσης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της βίζας για τους Ρώσους, κατά την ίδια ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η Βόρεια Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλών προορισμών διακοπών για τους ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι. Οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 177% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 2019, το έτος – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Τεράστια αύξηση, σε ποσοστό 257%, καταγράφηκε την ίδια περίοδο στις αφίξεις από τη Σερβία, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Πολλές από τις αφίξεις αυτές εκτιμάται ότι αφορούν σε ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές, λόγω των απαγορεύσεων των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και χωρών της ΕΕ, καθώς οι σέρβοι τουρίστες συνήθως επισκέπτονται τη χώρα μας οδικώς και οι Τούρκοι με πλοία, προσέθεσε το Politico.
Νωρίτερα τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε απορρίψει, πάντως, την εκδοχή ότι οι τουριστικές βίζες πρέπει να μείνουν σε ισχύ για την προστασία των Ρώσων που υφίστανται διώξεις και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
«Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται πραγματικά προστασία, που διώκονται στη Ρωσία, μπορεί ακόμη και να σκοτωθούν, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από τον πολιτισμένο κόσμο», είχε δηλώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο «αυτοί είναι γνωστοί νομικοί μηχανισμοί –μέσω του καθεστώτος του πρόσφυγα, των αιτημάτων ασύλου και άλλων ευκαιριών για βοήθεια και υποστήριξη». Από την άλλη, οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω της βίζας «δεν πρέπει να ισχύουν για τους υπόλοιπους Ρώσους πολίτες στην Ευρώπη, στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία, στις επιχειρηματικές υποθέσεις».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στη σύνοδό τους στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News