166
Ο Σμόλικας στα Ιωάννινα, όπου επίσης καταγράφηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το ξημέρωμα της 23ης Δεκεμβρίου | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πολικό ψύχος: -27,8 βαθμούς Κελσίου έδειξε ο υδράργυρος στο Βαθύσταλο Παρνασσού

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 10:04
Ο Σμόλικας στα Ιωάννινα, όπου επίσης καταγράφηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το ξημέρωμα της 23ης Δεκεμβρίου
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πολικό ψύχος: -27,8 βαθμούς Κελσίου έδειξε ο υδράργυρος στο Βαθύσταλο Παρνασσού

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 10:04

Δριμύ ψύχος επικράτησε στα ορεινά της χώρας και το πρωί της Πέμπτης, καθώς ο συνδυασμός του χιονισμένου τοπίου, των βορείων ανέμων και της ξαστεριάς έδωσε πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο ορεινό καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-11,8 βαθμοί Κελσίου), ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν επίσης στο Βώλακα Νευροκοπίου (-11,6), στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5), στα Γρεβενά (-9,7), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-9,4) και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Κελάρια (-9,1).

Είναι ωστόσο εντυπωσιακό το εύρημα των μετεωρολόγων στο Βαθύσταλο Παρνασσού.

Συγκεκριμένα, στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού, το θερμόμετρο στις 9 π.μ. της Πέμπτης έδειξε -27,8 βαθμούς Κελσίου!

Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, έχοντας το δικό τους μικροκλίμα, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...