Η βορειότερη πόλη των ΗΠΑ, το Ουτκιάγκβικ της Αλάσκας, μόλις μπήκε σε δύο μήνες απόλυτου σκότους. Μέχρι να ανατείλει ξανά εκεί ο ήλιος, ένας νέος πρόεδρος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Η πόλη, παλαιότερα γνωστή ως Μπάροου, έχει πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκους. Βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Αλάσκας στον Αρκτικό Ωκεανό, στις 71,17 μοίρες βόρειου γεωγραφικού πλάτους, περίπου 530 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου.
Αυτό σημαίνει, γράφει η Washington Post, ότι για περίπου δύο μήνες κάθε χρόνο, ο ήλιος παραμένει κάτω από τον ορίζοντα, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη «πολική νύχτα».
Ο ήλιος θα δύσει στο Ουτκιάγκβικ στη 1:27 μ.μ. τοπική ώρα στις 18 Νοεμβρίου και δεν θα ξαναβγεί από τον μακρύ ύπνο του μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2025. Τότε, ο ήλιος θα ανατείλει στις 1:15 μ.μ. στα νότια, και θα δύσει μόλις 48 λεπτά αργότερα. Οι μέρες μεγαλώνουν γρήγορα ύστερα από αυτό.
Μέχρι τότε, ο ουρανός μπορεί να παίρνει αποχρώσεις του γαλάζιου ή του βιολετί, αλλά το φυσικό φως θα είναι όσο είναι το σούρουπο.
Οι μήνες του σκότους συντηρούν ένα σκληρό κλίμα.
Στο Ουτκιάγκβικ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους μηδέν βαθμούς παρά μόνο στο 37% των ημερών του έτους. Το σκοτάδι ευνοεί επίσης την ανάπτυξη της στρατοσφαιρικής πολικής δίνης, μια δίνη ψυχρού αέρα που βυθίζεται πάνω από τον Βόρειο Πόλο και επηρεάζει τον καιρό του βόρειου ημισφαιρίου.
Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, που είναι στις 5:02 π.μ. ανατολικής ώρας ΗΠΑ, στις 21 Δεκεμβρίου, ο ήλιος θα εξακολουθεί να είναι 4,7 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα.
Λόγω της περιστροφής της Γης στον άξονά της, περιοχές στον Αρκτικό Κύκλο μπορούν να παραμείνουν στραμμένες μακριά από τον ήλιο για μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, σε μια χρονική στιγμή μεταξύ της φθινοπωρινής και της εαρινής ισημερίας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ρost, είναι πιο έντονο καθώς πλησιάζει κανείς πιο κοντά στους πόλους.
Στο Βόρειο και στον Νότιο Πόλο, υπάρχει μόνο μια ανατολή και ένα ηλιοβασίλεμα ετησίως. Ο ήλιος ανατέλλει την εαρινή ισημερία και δύει την φθινοπωρινή ισημερία. Στο Βόρειο Πόλο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει φυσικό φως μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, το σκοτάδι διαρκεί έξι μήνες. Το μόνο φως πηγάζει από αστέρια, το φεγγάρι και το βόρειο σέλας.
Παραδόξως, όλες οι τοποθεσίες στη Γη βλέπουν περίπου την ίδια διάρκεια ηλιακού φωτός ετησίως, ανάλογα με τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά τους. Το Ουτκιάγκβικ βλέπει περίπου τον ίδιο αριθμό ωρών ηλιακού φωτός με το Μαϊάμι, το Σίδνεϊ και τη Μόσχα. Ολα εξισορροπούνται. Στον Ισημερινό, κάθε μέρα διαρκεί σταθερά περίπου 12 ώρες, με τις εποχιακές διακυμάνσεις να μεγεθύνονται όσο πιο πολύ κατευθύνεται κάποιος προς τους Πόλους.
Η βασική διαφορά είναι η γωνία του ηλιακού φωτός, και επομένως η έντασή του. Το φως του ήλιου σε τοποθεσίες μεγάλου γεωγραφικού πλάτους πέφτει από χαμηλή γωνία. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα φωτός απλώνεται σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και δεν είναι τόσο ισχυρή. Αρα δεν έχει και μεγάλη ικανότητα θέρμανσης.
Το Ουτκιάγκβικ λαμβάνει τη δική του ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι στο στερέωμα 24 ώρες την ημέρα. Ετσι, θα λούζεται στο φως μεταξύ 11 Μαΐου και 19 Αυγούστου 2025.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News