370
Καπνός υψώνεται πάνω από μια δεξαμενή καυσίμου μετά από μια ακόμη εικαζόμενη επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στα τέλη Απριλίου | REUTERS/Stringer

Νέες εκρήξεις στην Κριμαία: Για επίθεση των Ουκρανών με drones μιλούν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 12:39
Καπνός υψώνεται πάνω από μια δεξαμενή καυσίμου μετά από μια ακόμη εικαζόμενη επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στα τέλη Απριλίου
|REUTERS/Stringer

Νέες εκρήξεις στην Κριμαία: Για επίθεση των Ουκρανών με drones μιλούν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2023, 12:39

Εκρήξεις συγκλόνισαν περιοχές της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών και ουκρανικών ΜΜΕ.

Το πρακτορείο Reuters αναμετέδωσε πληροφορίες του ρωσικού καναλιού Baza στο Telegram, σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τουλάχιστον τρία εξ αυτών καταρρίφθηκαν πάνω από τη Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και στο Σάκι, όπου υπάρχει ρωσική αεροπορική βάση.

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι δεν υπήρξαν καταστροφές σε υποδομές της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο στην επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από δέκα drones.

Το πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές.

Το Κίεβο έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεση να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παρανόμως (η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η χερσόνησος αποτελεί τμήμα της ουκρανικής επικράτειας) το 2014.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμιξη στις αναφερόμενες επιθέσεις στην Κριμαία, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα έμοιαζε να έχουν αυξηθεί.

Στη σημαντικπότερη από αυτές, τον Οκτώβριο, είχε πληγεί η γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και αποτελούσε κομβικό σημείο για τη μεταφορά αγαθών, στρατού και στρατιωτικού υλικού για τη Μόσχα.

Αναφορές για επιθέσεις των Ουκρανών και στο Μπέλγκοροντ

Εν τω μεταξύ, ουκρανικοί βομβαρδισμοί το βράδυ του Σαββάτου στο Μπέλγκοροντ, στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές σε αγωγό αερίου και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και σε μια κατοικία στο χωριό Σπονταριούσινο, σύμφωνα με το  κυβερνήτη της περιοχής. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα» έγραψε ο Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η περιοχή Μπέλγκοροντ είναι μια από τις πολλές στη νότια Ρωσία όπου στόχοι όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών συνταράσσονται από εκρήξεις από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το Κίεβο σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, όπως προαναφέρθηκε ότι ισχύει και για τα υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη, μεταξύ των οποίων και η Κριμαία. Ωστόσο έχει πρόσφατα δηλώσει ότι η καταστροφή υποδομών εντάσσεται στην προετοιμασία για τη χερσαία επίθεση που σχεδιάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...