399
Η αποκομιδή απορριμμάτων δεν είναι ηρωική υπόθεση μόνο στην Αθήνα. Στις Aλπεις οι γάλλοι εργάτες καθαριότητας περισυλλέγουν τόνους σκουπίδια Ελβετών | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Αγαπητοί μας γείτονες, σας πληρώνουμε και σας λερώνουμε!»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 08:35
Η αποκομιδή απορριμμάτων δεν είναι ηρωική υπόθεση μόνο στην Αθήνα. Στις Aλπεις οι γάλλοι εργάτες καθαριότητας περισυλλέγουν τόνους σκουπίδια Ελβετών
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Αγαπητοί μας γείτονες, σας πληρώνουμε και σας λερώνουμε!»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 08:35

Τα στερεότυπα δεν αλλάζουν: οι Ελβετοί είναι σωστοί σε όλα, ατσαλάκωτοι, αλέκιαστοι, εργασιομανείς και τελειομανείς. Ολα στη χώρα τους δουλεύουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και κάθε εμφανές ή κρυφό σημείο του δρόμου λάμπει από καθαριότητα. Σύμφωνα όμως με ένα δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, πίσω από τη «νοσοκομειακή» καθαριότητα των Ελβετών κρύβονται κάμποσοι γαλλικοί κάδοι σκουπιδιών, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Οι Γάλλοι λοιπόν, είναι εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα του πεντακάθαρου τρόπου ζωής της Ελβετίας.

Σίγουρα δεν είναι η πιο κολακευτική αναμνηστική φωτογραφία από τα γαλλοελβετικά σύνορα: κάδοι σκουπιδιών που βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος αλλά σε απόσταση… δυσώδους αναπνοής από την Ελβετία, ξεχειλίζουν από παραφουσκωμένες σακούλες, τις οποίες ξεφορτώνονται αυτοκίνητα με ελβετικές πινακίδες, έχοντας κάνει πρώτα μια βόλτα από τα σουπερμάρκετ της Γαλλίας, καθώς οι τιμές τους είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ελβετικές.

Οι δαιμόνιοι Ελβετοί ωθούνται σε αυτή την παρανομία που θυμίζει περισσότερο σχολική σκανταλιά, εξαιτίας της αυστηρής φορολόγησης της σακούλας απορριμμάτων, που επέβαλε το 2012 η ελβετική κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε μοιραία τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, να πονοκεφαλιάζουν περισσότερο με τα παράνομα ελβετικά σκουπίδια, παρά με το εγχώριο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και απομιμήσεων επώνυμων ειδών ένδυσης. Τον τελευταίο χρόνο, 140 Ελβετοί πιάστηκαν στα πράσα, να πετούν στα γαλλικά σκουπίδια περίπου δέκα τόνους απορριμάτων. Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στους Γάλλους, το οποίο δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τις αντίστοιχες ελβετικές ποινές, σε περίπτωση που κάποιος απερίσκεπτος Ελβετός διαπράξει το… στυγερό έγκλημα του να χρησιμοποιήσει τη λάθος σακούλα σκουπιδιών στη χώρα του.

Οπως εξήγησε με τόνο απελπισίας ένας γάλλος αστυνομικός, «τους αναγκάζουμε να πάρουν πίσω τα σκουπίδια τους, αλλά πολλοί από αυτούς, από τη στιγμή που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το γαλλικό πρόστιμο, θεωρούν ότι τα ελβετικά σκουπίδια τους μας ανήκουν». 

Φυσικό είναι λοιπόν, η γαλλόφωνη Λωζάννη να υπερηφανεύεται ότι ο όγκος των σκουπιδιών της μειώθηκε κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο. «Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη», όπως έρχεται να επαληθεύσει το παλιό άσμα, ύστερα από τις μιαρές αυτές αποκαλύψεις των φαινομενικά πάντα ευυπόληπτων και υπεράνω πάσης υποψίας Ελβετών. Οι οποίοι, ακόμη κι όταν συλληφθούν για τη συγκεκριμένη σκανταλιά τους, τονίζουν στις αρμόδιες Αρχές, ότι τουλάχιστον φροντίζουν να πετάξουν τα σκουπίδια τους μέσα στους κάδους και όχι έξω από αυτούς.

Τελικά, όλοι έχουν τα τρωτά σημεία τους και μια μικρή ροπή στην παρανομία. Ακόμα και οι Ελβετοί, που μπροστά στους πάντα άτακτους και ακατάστατους Έλληνες, φαντάζουν τέρατα οργάνωσης, αυτοσυγκράτησης και φυσικά, καθαριότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...