367
Οι Ρώσοι απειλούν με αντίποινα το YouTube αλλά και την Deutsche Welle | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Πόλεμος Ρωσίας – YouTube, και στο βάθος… Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 17:34
Οι Ρώσοι απειλούν με αντίποινα το YouTube αλλά και την Deutsche Welle
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Πόλεμος Ρωσίας – YouTube, και στο βάθος… Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 17:34

Πόλεμος μεταξύ του ρωσικού κράτους και του YouTube έχει ξεσπάσει έπειτα από την απόφαση της διαδικτυακής εταιρείας που ανήκει στην Google να αποκλείσει δύο κανάλια του ρωσικού Μέσου RT (πρώην Russia Today) στη Γερμανία, κρίνοντάς τα υπεύθυνα διασποράς fake news σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Μετά τον διπλό αποκλεισμό, η Ρωσία απείλησε ότι θα απαγορεύσει το YouTube στην επικράτειά της αν αυτό δεν επαναφέρει στο περιβάλλον του αυτά τα δύο κανάλια. Παράλληλα τα ρωσικά Μέσα, με συντονισμό, επιδόθηκαν σε καταγγελίες εναντίον της αμερικανικής πλατφόρμας, ότι δηλαδή ασκεί λογοκρισία εις βάρος των ρωσικών media.

Η ρωσική απειλή έχει αποδειγμένα βάση, αφού τον περασμένο Μάρτιο περιορίστηκε στη Ρωσία η πρόσβαση στο Twitter.

Τα γεγονότα αυτά ακολούθησαν τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική δημοσίευσης του YouTube, με τις οποίες διευρύνθηκε ο έλεγχος της παραπληροφόρησης περί τα εμβόλια. Πλέον δεν εξετάζονται μόνο οι αναρτήσεις που αφορούν τα αντικορονοϊκά ενέσιμα σκευάσματα, αλλά και εκείνες που αφορούν άλλα εμβόλια (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, κ.ά.).

Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση της εταιρείας ανεστάλη στην πλατφόρμα για μία εβδομάδα η λειτουργία του αυστραλιανού Sky News έπειτα από αναρτήσεις βίντεο που αρνούνται την ύπαρξη του Covid και ενθαρρύνουν τη χρήση δυνητικά επικίνδυνων θεραπειών. Υπενθυμίζεται ότι το Sky News της Αυστραλίας ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος ελέγχει και μεγάλα αμερικανικά Μέσα όπως είναι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το τωρινό στόρι

Τα δύο ρωσικά κανάλια στο YouTube καταργήθηκαν επειδή δημοσίευσαν παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid και προσπάθησαν να αποφύγουν την απαγόρευση που επιβάλλεται από την πλατφόρμα. Προηγουμένως είχαν κατηγορηθεί και από τη Γερμανία για διάδοση διχαστικού περιεχομένου πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Η κίνηση του YouTube αντιμετωπίστηκε με προβλέψιμη οργή από τη Μόσχα, η οποία προβάλλεται ως αθώο θύμα της «ρωσοφοβίας» που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη φίμωσή τους στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τη Γερμανία, οι Ρώσοι καταγγέλλουν ότι έχει εξαπολύσει πόλεμο πληροφοριών και ονομάζουν την όλη υπόθεση «Επιχείρηση Media Barbarossa», συνδέοντάς την έτσι με τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση το 1941. Δηλώνουν, δε, ότι θα υπάρξουν αντίποινα κατά γερμανικών media στη Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα εναντίον της Deutsche Welle.

Το Βερολίνο δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την απόφαση που έλαβε το YouTube εναντίον των δύο ρωσικών καναλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...