617
| REUTERS/Gonzalo Fuentes

ΕΕ: Τελεσίγραφο 24ώρου στον Ελον Μασκ για την παραπληροφόρηση

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 16:50

ΕΕ: Τελεσίγραφο 24ώρου στον Ελον Μασκ για την παραπληροφόρηση

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2023, 16:50

Προειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη του X, Ελον Μασκ, ότι η παραπληροφόρηση που κατακλύζει την πλατφόρμα του σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς συνιστά πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε την Τρίτη η ΕΕ δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου της, Τιερί Μπρετόν.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, αντέτεινε ότι «παλεύει» με ένα κύμα αναρτήσεων βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους, στον απόηχο της σύγκρουσης που ξέσπασε το Σάββατο στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, έχει δεχθεί ευρεία κριτική, μεταξύ άλλων από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής του ευρωπαϊκού μπλοκ, ο οποίος δεν φάνηκε να πείθεται από την απάντηση και έδωσε στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας διορία 24 ωρών προκειμένου το X να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ.

Ανεξάρτητοι φορείς καταπολέμης των fake news τόνισαν ότι η παραπληροφόρηση γύρω από τον πόλεμο αφθονεί στο μέσο, του οποίου το εργατικό δυναμικό –συμπεριλαμβανομένου του τμήματος διαχείρισης περιεχομένου– μειώθηκε δραματικά μετά την εξαγορά του από τον Μασκ, το 2022.

Οι πλαστές εικόνες που κυκλοφορούν στο X περιλαμβάνουν «παλιές εικόνες άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικά πλάνα που στην πραγματικότητα προέρχονται από βιντεοπαιχνίδια», σύμφωνα με την επιστολή Μπρετόν προς τον Μασκ. Φαίνεται πως πρόκειται για «προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες».

Ο επικεφαλής της ΕΕ για τα ψηφιακά δικαιώματα προειδοποίησε επίσης τον Μασκ στην επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στο X, ότι οι Αρχές έχουν επισημάνει «δυνητικά παράνομο περιεχόμενο» στο X, καλώντας τον να είναι «έγκαιρος, επιμελής και αντικειμενικός» στην αφαίρεσή του, εφόσον πράγματι πρόκειται για περιεχόμενο που παραβιάζει νόμους της ΕΕ.

Ανάρτηση από την ομάδα ασφαλείας του X ισχυρίστηκε αργά τη Δευτέρα ότι αντιμετωπίζει την κρίση με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρήσαμε μια αύξηση των καθημερινά ενεργών χρηστών του X στην περιοχή των συγκρούσεων και περισσότερες από 50 εκατομμύρια δημοσιεύσεις παγκοσμίως, που επικεντρώνονται στην τρομοκρατική επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ από τη Χαμάς. Καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εκτυλίσσονται γρήγορα, μια διεταιρική ομάδα επιτελών έχει αξιολογήσει αυτή τη στιγμή ως μια κρίση που απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο απόκρισης» ανέφερε.

Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει τη συνέχιση μιας πολιτικής που υποστηρίζεται συχνά από τον Μασκ, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν οι ίδιοι στην αξιολόγηση του τι μπορεί να συνιστά παραπληροφόρηση, αξιολόγηση που αναγκάζει τις επίμαχες δημοσιεύσεις να περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση για το περιεχόμενο, χωρίς, ωστόσο, να «κατεβαίνουν».

Η «μάχη» για τον εντοπισμό αξιόπιστων ειδησεογραφικών πηγών για τον πόλεμο κατέστη περισσότερο δύσκολη το Σαββατοκύριακο από τον ίδιο τον Μασκ, ο οποίος την Κυριακή δημοσίευσε τα ονόματα δύο «καλών», όπως τους χαρακτήρισε, λογαριασμών της πλατφόρμας για την «παρακολούθηση του πολέμου σε πραγματικό χρόνο», έγραψε το Euronews.

Ο αναλυτής Εμερσον Μπρούκινγκ του Atlantic Council χαρακτήρισε ένα από τα προφίλ αυτά ως «απολύτως δηλητηριώδες».

Δημοσιογράφοι και χρήστες του X τόνισαν επίσης ότι οι εν λόγω δύο λογαριασμοί είχαν προηγουμένως κοινοποιήσει μια πλαστή εικόνα έκρηξης στο Πεντάγωνο, που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ ένας από αυτούς είχε δημοσιεύσει προσφάτως και πλήθος αντισημιτικών σχολίων!

Ο Μασκ αργότερα διέγραψε τη συγκεκριμένη ανάρτησή του.

Ο Μπρούκινγκ επέκρινε το γεγονός ότι ο Μασκ ενεργοποίησε τη δυνατότητα υποβολής αναφορών για αναξιόπιστο περιεχόμενο από τους χρήστες έχοντας προηγουμένως εγκαταλείψει το σύστημα επαλήθευσης των λογαριασμών και επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να αγοράσει το λεγόμενο «μπλε τικ» (σ.σ.: ως ένδειξη αξιοπιστίας ενός προφίλ).

Είναι «σημαντικά πιο δύσκολο» να έχει πρόσβαση κανείς σε αξιόπιστες πληροφορίες σε ό,τι αφορά «αυτή τη σύγκρουση, σε σύγκριση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» το 2022 και «ο Ελον Μασκ φέρει προσωπική ευθύνη για αυτό» εκτίμησε ο αναλυτής.

Η διορία που έδωσε ο Μπρετόν στον ιδιοκτήτη του Χ έληγε την Τετάρτη. Σε περίπτωση που ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος της πλατφόρμας και διαπιστωθεί μη συμμόρφωση της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...