490
Ανδρας των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (αριστερά) οδηγεί έναν από τους συλληφθέντες Ουκρανός στο δικαστήριο | REUTERS/Pavel Rebrov

Πόλεμος δηλώσεων Ουκρανίας και Ρωσίας για το ποιος προκάλεσε το επεισόδιο

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 18:10
Ανδρας των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (αριστερά) οδηγεί έναν από τους συλληφθέντες Ουκρανός στο δικαστήριο
|REUTERS/Pavel Rebrov

Πόλεμος δηλώσεων Ουκρανίας και Ρωσίας για το ποιος προκάλεσε το επεισόδιο

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 18:10

Το επεισόδιο στα ανοιχτά της Κριμαίας μπορεί να πήρε γρήγορα τέλος, η αντιπαράθεση έχει όμως μεταφερθεί στις δηλώσεις των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας – για την ώρα μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.

Το Κίεβο έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δείξει ότι, αν χρειαστεί, θα απαντήσει και στρατιωτικά – εξ ου και η κινητοποίηση και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ωστόσο η Μόσχα επιμένει να ρίχνει όλες τις ευθύνες στις «προκλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες του Κιέβου, λέγοντας ότι έγιναν για εσωτερική κατανάλωση.

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Τα άρματα μάχης στις ρωσικές βάσεις κοντά στα σύνορα έχουν τριπλασιαστεί, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.

Μόλις μία ημέρα μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος Ποροσένκο αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη και του Κοινοβουλίου, την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Στο ζήτημα επανήλθε την Τετάρτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Τον κατηγόρησε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ έστησε το επεισόδιο για να ενισχύσει τα ποσοστά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019. «Επρεπε να κάνει κάτι για να ανέβει την ένταση», είπε την Τετάρτη σε επενδυτικό φόρουμ.

Η Μόσχα έχει επιστρατεύσει πολλά από τα «χαρτιά» που έχει παίξει σε άλλες κρίσεις κατά το παρελθόν. Ενα από αυτά οι βιντεοσκοπημένες δηλώσεις τριών από τους 24 Ουκρανούς που συνελήφθησαν στα τρία πλοία.

Ενας από τους συλληφθέντες Ουκρανούς στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του

«Σκόπιμα αγνόησα αιτήματα από τον ασύρματο», είπε ένας από τους τρεις που ήταν στον στολίσκο. Ηταν προκλητική η ενέργειά μας να πλεύσουμε προς την περιοχή του Κερτς, παραδέχτηκε άλλος ένας από τους συλληφθέντες.

Η Ουκρανία αμφισβήτησε αμέσως την φύση των «ομολογιών» των Ουκρανών, κάνοντας για δηλώσεις υπό καθεστώς πίεσης.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στην Κριμαία διέταξε την κράτηση 12 από τους 24 συλληφθέντες για 60 ημέρες. Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους.

Τι συνέβη στην Κριμαία

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τα πλοία της, δύο κανονιοφόροι και ένα ρυμουλκό, τηρούσαν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και έπλεαν σε επιτρεπόμενες περιοχές. Η Ρωσία απαντά ότι έπλεαν στα δικά της χωρικά ύδατα. Ακολούθησε σύντομη συμπλοκή με πυρά και εμβολισμό ουκρανικού σκάφους, κατά την οποία τρεις Ουκρανοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ηταν η σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η Μόσχα ελέγχει την είσοδο στην Αζοφική Θάλασσα από τον πορθμό του Κερτς, παρά το ότι συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών από το 2003 επιτρέπει τη διέλευση.

Από την πλευρά τους, οι δυτικές χώρες δεν έχουν ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους, αν και φυσικά έχουν καταδικάσει τα γεγονότα, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος Τραμπ, αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αργεντινή, όπου διεξάγεται η σύνοδος των G20. Περιμένει, όπως δήλωσε, την έκθεση των συμβούλων ασφαλείας για τα γεγονότα στην Αζοφική θάλασσα ενώ δηλώνει και ενοχλημένος από την επίδειξη επιθετικότητας της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...