259
O Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάποτε, όταν ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, εθεωρείτο φιλοδυτικός, όμως έχει μεταβληθεί σε «γεράκι» του Πούτιν | Sputnik/Alexei Maishev/Pool via REUTERS

«Πόλεμος, αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ» λέει ο Μεντβέντεφ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 17:43
O Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάποτε, όταν ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, εθεωρείτο φιλοδυτικός, όμως έχει μεταβληθεί σε «γεράκι» του Πούτιν
|Sputnik/Alexei Maishev/Pool via REUTERS

«Πόλεμος, αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ» λέει ο Μεντβέντεφ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 17:43

Ως πυρηνική απειλή για το ΝΑΤΟ και τις χώρες του εξέλαβε η Repubblica τις τελευταίες δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιφανούς μέλους του πολιτικού προσωπικού του Κρεμλίνου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα κατέχει τον θώκο του αντιπροέδρου στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τι είπε ο γνωστός για την ωμότητα του λόγου του αξιωματούχος που συνηθίζει να «μεταφράζει» τον Πούτιν σε παγκοσμίως αντιληπτή γλώσσα; Οτι η δρομολογηθείσα και ανακοινωθείσα στην πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο (Ουάσινγκτον) ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία.

Ως γνωστόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων και των κρατών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε «μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Η αοριστία της συγκεκριμένης έκφρασης ήταν προφανώς σκόπιμη, αν και ο στρατός του Ζελένσκι μάχεται με ΝΑΤΟϊκά όπλα, τόσο αμερικανικά όσο και ευρωπαϊκά. Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι η ένταξη της Ουκρανίας συνιστά casus belli για τη Ρωσία και συμπλήρωσε τη σκέψη του: «Το αν θα επέλθει καταστροφή όλου του πλανήτη, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη σύνεση του ΝΑΤΟ».

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι κάποτε, κατά το διάστημα της προεδρίας του (2008-2012), ο Μεντβέντεφ εθεωρείτο «φιλοδυτικός και εκσυγχρονιστής, αλλά ξανάγινε γεράκι και τώρα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ο εξοπλισμός του Κιέβου μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική Αποκάλυψη».

Ο ίδιος ο Μεντβέντεφ, πιθανολογώντας το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, είπε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για το 2034, όμως «ενδέχεται τότε να μην υπάρχει καν Ουκρανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...