517
Αποψη του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στο Ταλαχάσι | Shutterstock

Πόλεμο στην Κοινωνιολογία κήρυξε η Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 10:14
Αποψη του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στο Ταλαχάσι
|Shutterstock

Πόλεμο στην Κοινωνιολογία κήρυξε η Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 10:14

Σε μια ακόμα κίνηση που φέρει τη σφραγίδα του Ρεπουμπλικανού Ρον ΝτεΣάντις, η Φλόριντα απέσυρε την Κοινωνιολογία από τη λίστα των απαιτούμενων μαθημάτων για το πτυχίο στα πολιτειακά πανεπιστήμια.

Στη θέση του μπαίνει ένα μάθημα αμερικανικής Ιστορίας για τα γεγονότα έως το 1877, μια περίοδο μεγάλης αναταραχής στις ΗΠΑ. Οι επικριτές αυτής της απόφασης τονίζουν ότι τροφοδοτήθηκε από πολιτικά κίνητρα, σημειώνει η Washington Post.

Συγκεκριμένα, το 17μελές αρμόδιο συμβούλιο της Φλόριντα, το οποίο εποπτεύει τα δημόσια πανεπιστήμια της Πολιτείας, αφαίρεσε την Τετάρτη το μάθημα Αρχές Κοινωνιολογίας από τον κατάλογο των εγκεκριμένων επιλογών βασικών μαθημάτων, παρά την κατακραυγή των καθηγητών Κοινωνιολογίας.

Το συμβούλιο το αντικατέστησε με το μάθημα Εισαγωγική Επισκόπηση έως το 1877, το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση, θα παρέχει μια «ιστορικά ακριβή περιγραφή της ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της φρίκης της δουλείας, του εμφυλίου πολέμου που προέκυψε και της εποχής της ανοικοδόμησης».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την αλλαγή, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εκπαίδευσης της Φλόριντα, Μάνι Ντίαζ Τζούνιορ, είπε ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας «κατευθύνεται από αριστερούς ακτιβιστές και δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του». Τα πολιτειακά πανεπιστήμια «θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία των φοιτητών για θέσεις εργασίας υψηλής ζήτησης και υψηλής αμοιβής, όχι στη “woke” ιδεολογία» πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Ενωση Κοινωνιολογίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι είναι «εξοργισμένη» από την αλλαγή, η οποία, όπως υποστηρίζει, προήλθε από «μια σοβαρή παρανόηση της Κοινωνιολογίας ως παράνομης επιστήμης που καθοδηγείται από τη “ριζοσπαστική” και “woke” ιδεολογία».

Η Ενωση, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την αλλαγή, προέτρεψε το αρμόδιο συμβούλιο να επαναφέρει την Κοινωνιολογία ως βασικό μάθημα. «Η αποτυχία να δοθεί προτεραιότητα στην επιστημονική μελέτη των αιτιών και των συνεπειών της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποτελεί αποτυχία της δέσμευσης της Φλόριντα να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στον πολίτη και να προετοιμάσει το εργατικό δυναμικό» ανέφερε η Αμερικανική Ενωση Κοινωνιολογίας.

Τα περισσότερα από τα 17 μέλη του αρμόδιου συμβουλίου διορίζονται από τον κυβερνήτη της Φλόριντα και επιβεβαιώνονται από την πολιτειακή Γερουσία για επταετή θητεία. Ο συντηρητικός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις έχει διορίσει την πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου.

Η απόφαση της Τετάρτης, η οποία ισχύει για τα 12 ιδρύματα του πανεπιστημιακού συστήματος της συντηρητικής Πολιτείας με περισσότερους από 430.000 φοιτητές, είναι η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών στα σχολεία και πανεπιστήμια της Φλόριντα, οι οποίες εδώ και χρόνια περιορίζουν το τι μπορεί να διδάσκεται για τη φυλή, τον ρατσισμό, την Ιστορία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, σε όλα τα επίπεδα μάθησης.

Πέρυσι η Φλόριντα αρνήθηκε να δεχτεί τη διδασκαλία στα σχολεία της ενός καινούργιου μαθήματος για την Ιστορία των μαύρων Αμερικανών, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας να υποστηρίζει ότι «δεν έχει εκπαιδευτική αξία και είναι αντίθετο με τη νομοθεσία της Φλόριντα».

Η Φλόριντα απέρριψε επίσης μια σειρά από βιβλία μαθηματικών και κοινωνικών σπουδών λόγω υποτιθέμενων αναφορών σε απαγορευμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της «κριτικής θεωρίας της φυλής», ενός νομικού πλαισίου που εξετάζει τον συστημικό ρατσισμό και το οποίο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς, είναι πολιτικά υποκινούμενο από την «Αριστερά».

Τον Αύγουστο η πολιτεία απαγόρευσε όλα τα μαθήματα Ψυχολογίας επειδή παραβίαζαν ορισμένους από τους νέους περιοριστικούς εκπαιδευτικούς νόμους της Φλόριντα – αν και, μετά από ημέρες σύγχυσης, ο επίτροπος εκπαίδευσης της Φλόριντα ανέτρεψε την απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...