980
Οι σχέσεις Τσίπρα - Κασσελάκη περιγράφονται πλέον ως οριακές | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/CreativeProtagon

Πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Τσίπρα – Κασσελάκη και σκέψεις για πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2024, 14:17
Οι σχέσεις Τσίπρα - Κασσελάκη περιγράφονται πλέον ως οριακές
|ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/CreativeProtagon

Πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Τσίπρα – Κασσελάκη και σκέψεις για πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2024, 14:17

Τρεις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε σε νέα χαμηλά (14,92%), η κατάσταση στο κόμμα είναι πλέον αυτή μιας διάλυσης, καθώς η συμπεριφορά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη —οποίος, παρεμπιπτόντως, ελάχιστα έμεινε στην Αθήνα, πρώτα πήγε στις Σπέτσες και έπειτα έφυγε για τις ΗΠΑ— τον έχει φέρει αντιμέτωπο, όχι μόνο με δεκάδες στελέχη, αλλά ακόμα και με τον προκάτοχό του στην αρχηγία, τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, μετασχημάτισαν την εσωκομματική σύγκρουση, από το επίπεδο των «87», τους βουλευτές και τα στελέχη δηλαδή, που αμφισβήτησαν τις ενέργειες του κ. Κασσελάκη και ζήτησαν εμμέσως πλην σαφώς μια νέα προσφυγή στη βάση το φθινόπωρο, σε μια μετωπική σύγκρουση σε επίπεδο προσώπων: Κασσελάκης εναντίον Τσίπρα.

Με μια νυχτερινή ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και κάλεσε ανοιχτά τον κ. Τσίπρα, να επιστρέψει, να αναλάβει, όπως ανέφερε, την ηγεσία του κόμματος, διαφορετικά να τον στηρίξει «χωρίς παιχνίδια» (και χωρίς υπονομεύσεις).

«Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Χρειάζεται ένα ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημα του, να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, για να σημειώσει μάλιστα πως δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα — «άλλωστε δεν πρόλαβα να καθίσω. Ετρεχα από τη μια άκρη της Ελλάδος στην άλλη», τόνισε με νόημα.

Και σε ένα επίμαχο σημείο στην ανάρτησή του στα social media, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Αλέξη γνωρίζεις το σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Και γι αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης. Έλα και ανέλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας χωρίς παιχνίδια. Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο. Αλέξη πάμε;».

Το «Αλέξη, πάμε», θύμισε την πρόταση-πρόσκληση του Μανώλη Χριστουδουλάκη προς τον Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για να καταλάβουμε όμως το κλίμα, ότι παρά τα «πάμε» και τα ευχολόγια, είναι περισσότερο συγκρουσιακό από ποτέ, αξίζει να ειπωθεί πως σε ανάρτησή του νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης, την οποία και κατέβασε, είχε χρησιμοποιήσει και τη φράση «σταμάτα την υπονόμευση»!

Τι όμως είχε προηγηθεί για να φτάσουμε στις μεταμεσονύχτιες αναρτήσεις (μία με «υπονόμευση» και μία ως… ορθή επανάληψη) Κασσελάκη;

Το απόγευμα τις Παρασκευής και ενώ συνεχίζονταν οι αντιδράσεις για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής», υπήρξαν διαρροές από την Κουμουνδούρου ότι μόλις τρία άτομα από τα 87 στελέχη που είχαν υπογράψει το επίμαχο κείμενο κατά του κ. Κασσελάκη, είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του προέδρου προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα γινόταν λόγος ότι είχε λάβει και προσωπική επιστολή και ο κ. Τσίπρας για οικονομική συνδρομή. 

Αυτές οι διαρροές απαντήθηκαν από την πλευρά του κ. Τσίπρα: Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην Πρωθυπουργό έκαναν λόγο για «χυδαιότητα» με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Και οι ίδιοι κύκλοι, ανέφεραν: «Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις εικοσιτέσσερις ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της “Αυγής”, δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους».

Να σημειωθεί πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ακολούθησε η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη και ενώ πλέον οι δυνάμεις που αναπτύσσονται εντός του κόμματος είναι φυγόκεντρες —στελέχη αποστασιοποιούνται, ή παραιτούνται και δεν αποκλείουν την αμφισβήτηση της αρχηγίας του κ. Κασσελάκη στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Ιουλίου (θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Πέμπτη).

Οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, πολιτικοί που θεωρούνται μέλη της πολιτικής «φρουράς» του, επιχείρησαν, με δηλώσεις τους το Σάββατο, ότι η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Τσίπρα, ήταν απλώς ένα κάλεσμα να μπει τέλος στα παιχνίδια.

O Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο OPEN, ανέφερε: «Ο Κασσελάκης κάλεσε τον Τσίπρα να υπερασπιστεί το κόμμα. Να αφήσουμε όλοι τα παιχνίδια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το νοσηρό κλίμα».

Ο Γιάννης Βουλγαράκης, συντονιστής του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της Κεντρικής Επιτροπής θα προχωρήσει ενωμένος και με αδιαμφισβήτητο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη».

Ωστόσο, άλλα στελέχη έσπευσαν να δώσουν διαφορετική ερμηνεία και πλέον μια πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη στην ΚΕ της επόμενης Κυριακής δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Διονύσης Καλαματιανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επισήμανε: «Δεν αμφισβητούμε τον πρόεδρο. Είναι δυνατόν να τα λέμε αυτά για τον Αλέξη Τσίπρα;».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και από τα στελέχη που με εντολή Κασσελάκη «τιμωρήθηκαν» με απομάκρυνση από αμειβόμενο κομματικό πόστο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ήταν χυδαιότητα το θέμα των διαρροών είτε το έπραξε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, είτε στενοί του συνεργάτες, καθώς και ότι υπάρχει πλούσιο λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί η ενέργεια αυτή.

O Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ, σχολίασε με νόημα ότι: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη. Φοβάμαι ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν λείπουν πάντως οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε: «Δεν θέλω να γίνω νεροκουβαλητής στον μύλο της εσωστρέφειας».

Τίποτα όμως δεν δείχνει ικανό να αντιστρέψει μια πορεία σύγκρουσης, με την απειλή μιας νέας διάσπασης —επτά μήνες μετά από αυτή με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς και εννέα μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην αρχηγία— να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι του προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...