664
Το μήνυμα των Φινλανδών είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι «εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, και αυτό ουσιαστικά είναι που κάνει τη ζωή καλύτερη» | Shutterstock

Ποιος κορονοϊός, οι Φινλανδοί είναι πάντα οι πιο ευτυχισμένοι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 20:56
Το μήνυμα των Φινλανδών είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι «εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, και αυτό ουσιαστικά είναι που κάνει τη ζωή καλύτερη»
|Shutterstock

Ποιος κορονοϊός, οι Φινλανδοί είναι πάντα οι πιο ευτυχισμένοι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 20:56

Στους περισσότερους μπορεί να φανεί περίεργη η χρονική συγκυρία, αλλά τώρα κυκλοφόρησε η Εκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για το 2020 (2020 World Happiness Report), εν μέσω πανδημίας, και βγάζει μάλιστα και νικητή. Τον αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδειχθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, τώρα είναι φλέγον ζήτημα να κατανοήσουμε γιατί πρώτευσαν και πάλι οι Φινλανδοί. (Είναι η τρίτη συνεχόμενη πρωτιά τους.) Πρέπει να μελετήσουμε τους λόγους οι οποίοι τους κάνουν χαρούμενους, τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν να φιλοσοφήσουμε την κρίση.

Η ευτυχία τους δείχνει ότι οι Φινλανδοί είναι γενικώς ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, κυρίως επειδή ζουν σε ένα μέρος όπου φροντίζουν ο ένας τον άλλον – αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπεύθυνος της έκθεσης, ο Τζον Χέλιγουελ, και μας το μετέφεραν οι New York Times έχοντας κατά νου, βέβαια, τη δική τους πατρίδα, με το δικό της κοινωνικό σύστημα και τον δικό της λαό με την τόσο ιδιαίτερη κλίση στην ατομικότητα την οποία και αποθεώνει.

Το μήνυμα των Φινλανδών, όπως προκύπτει από τη βράβευσή τους, είναι ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι «εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, και αυτό ουσιαστικά είναι που κάνει τη ζωή καλύτερη».

Οι Αμερικανοί, σημειώνει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, έχουν πέσει στη 18η θέση της λίστας των ευτυχισμένων. Το πράγμα πρέπει να τους απασχολήσει, αφού έχουν βυθιστεί στο άγχος που προκαλεί η οικονομική κρίση και καταγίνονται μόνο με μαύρες σκέψεις, τρομοκρατημένοι από το άγνωστο: πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς δουλειά, αν θα τους σκοτώσει ο κορονοϊός, κ.λπ. θλιβερά και αγωνιώδη πλην επίκαιρα και ρεαλιστικά ερωτήματα.

Ας σκεφθούν ότι η κοινή δράση όλων απαιτείται ώστε να τιθασευτεί η πανδημία λέει ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτή την επιδημία μόνο σε ατομικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε πολλή και κοινή δράση».

Φυσικά, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι πλούσιες. Αυτό ας σημειωθεί.

Ναι, ο παράγων φτώχεια, ομολογεί ο καθηγητής, δεν είναι λόγος για να χαίρεται κανείς. «Οι πλούσιες χώρες είναι σίγουρα πιο ευτυχισμένες από τις φτωχές χώρες. Δεν μας δίνει χαρά να είμαστε φτωχοί». (Οι Ελληνες, πάλι, παραδοσιακά νιώθουμε τη φτώχεια πότε ντροπή και πότε καμάρι –το δεύτερο σε αντιδιαστολή με τον «άτιμο πλούτο», με την ατίμωση ή τη σκληρότητα που προϋποθέτει ο προσπορισμός χρήματος, ωστόσο, και χωρίς φράγκο στην τσέπη, μπορούμε πού και πού να έχουμε καλή διάθεση.)

ΟΙ ΗΠΑ είναι η πλουσιότερη οικονομία του κόσμου, όμως παρατηρείται σύνδεση της απώλειας εμπιστοσύνης στους θεσμούς με τη συρρίκνωση της ευτυχίας των ανθρώπων. Οι Φινλανδοί, αντιθέτως, πιστεύουν στις κυβερνήσεις τους λέει ο Σακς, και επανέρχεται στην ατομικότητα που στην παρούσα συγκυρία βλάπτει: «Στις ΗΠΑ δοκιμάζεται η ιδέα ότι όλοι είμαστε μέρος του συνόλου. Πρέπει να βρούμε την αίσθηση κοινής ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Στη Φινλανδία οι περισσότεροι πολίτες (με το τρομερό ποσοστό 91%) δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από την ηγεσία τους, ενώ με επίσης μεγάλο ποσοστό (86%) διατρανώνουν την εμπιστοσύνη τους στην αστυνομία τους. Στις ΗΠΑ δεν συζητάμε καν…

Οι Φινλανδοί ακολουθούν τις εντολές του κράτους και του πολιτικού προσωπικού κατά γράμμα, βέβαιοι ότι συμβάλλουν στο κοινό καλό. Κάθε φορά που ο πρόεδρος ή η (σήμερα) πρωθυπουργός έχει δημόσια ομιλία για το θέμα του κορονοϊού, η ανταπόκριση των συντριπτικά περισσοτέρων είναι εμπιστοσύνη και δέσμευση.

Ο εθελοντισμός των Φινλανδών και η διάθεση προσφοράς σε ανήμπορους είναι ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην ευτυχία τους. Πίσω από τους Φινλανδούς στην κλίμακα της ευτυχίας φιγουράρουν οι Δανοί, οι Ελβετοί, οι Ισλανδοί και οι Νορβηγοί.

ΟΙ ΝΥΤ, κλείνοντας το κείμενό τους,  τονίζουν ότι πλέον στην Εκθεση που βγάζει τον νικητή εξετάζονται και συγκεκριμένα κριτήρια που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι τα σόσιαλ μίντια, η μετανάστευση, κ.ά.

Η Θεσσαλονίκη πάνω από την Αθήνα

Οι κάτοικοι του Ελσίνκι, όπως είναι φυσικό, δηλώνουν οι πιο ικανοποιημένοι παγκοσμίως από την πόλη τους και τη ζωή τους εκεί, στον πίνακα που βαθμολογεί την ευτυχία ανά πόλη. Και όχι και τόσο έκπληξη: η Θεσσαλονίκη στην 94η θέση επί συνόλου 186 βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο πάνω από την Αθήνα, η οποία καταλαμβάνει την 121η θέση

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...