468
Το φαινόμενο της απώλειας πολεμικού υλικού από τον αμερικανικό στρατό απασχολεί πλέον το FBI και το Κογκρέσο | CreativeProtagon

Ποιος και γιατί κλέβει πολεμικό υλικό από το Πεντάγωνο;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2021, 13:16
Το φαινόμενο της απώλειας πολεμικού υλικού από τον αμερικανικό στρατό απασχολεί πλέον το FBI και το Κογκρέσο
|CreativeProtagon

Ποιος και γιατί κλέβει πολεμικό υλικό από το Πεντάγωνο;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2021, 13:16

Οσοι νομίζουν ότι το μοναδικό πρόβλημα απώλειας πολεμικού υλικού που έχουν οι ΗΠΑ αφορά την Καμπούλ και τον οπλισμό που βρήκαν οι Ταλιμπάν να τους περιμένει έπειτα από τη  φυγή των αμερικανών πεζοναυτών, κάνουν μέγα λάθος. Το φαινόμενο κλοπών από τις αποθήκες Υλικού Πολέμου του Πενταγώνου έχει πάρει αξιοσημείωτες και περίεργες διαστάσεις, και μάλιστα εντός των ΗΠΑ.

Αν και εντοπίστηκαν άτομα που υπηρετώντας στον αμερικανικό στρατό έκλεψαν πυρομαχικά και εκρηκτικά από τις μονάδες τους ώστε να τα έχουν… εύκαιρα σε κάποια… ώρα ανάγκης (ώρα «εμφυλίου πολέμου», όπως οι ίδιοι οι δράστες ομολόγησαν), διαπιστώνεται ότι το θέμα δεν εξαντλείται σε λίγες, μεμονωμένες και εκκεντρικές περιπτώσεις.

Εκατοντάδες –πιθανότατα και χιλιάδες– χειροβομβίδες κάθε τύπου, απροσδιόριστη ποσότητα πλαστικών εκρηκτικών, νάρκες ξηράς και ρουκέτες έχουν κλαπεί ή χαθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Associated Press. Υπάρχουν, δε, και περιπτώσεις εκρηκτικών που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα και τα οποία κατόπιν εντοπίστηκαν – αυτά είναι, βέβαια, σημάδια οργανωτικού χάους.

Το ερώτημα, φυσικά, είναι πού μπορεί να έχει καταλήξει ο κλεμμένος εξοπλισμός. Το ΑΡ είχε πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα, έτσι ανέφερε ότι είναι 1.900 οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις αγνοουμένων εκρηκτικών, βομβών κ.λπ. Και ότι από αυτές έχει ανακτηθεί υλικό που αφορά τις μισές μόνο.

Σε ό,τι σχετίζεται με τον οπλισμό, από το 2010 έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 1.000 πυροβόλων όπλων, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω κλοπής. Πιθανολογείται ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα κλεφτών: υπάρχουν εκείνοι που αποσκοπούν στη μεταπώληση των κλοπιμαίων, υπάρχουν οι ρομαντικοί που θέλουν ένα σουβενίρ από τη θητεία τους, υπάρχει όπως είπαμε και η λίαν επίφοβη κατηγορία των διαταραγμένων οι οποίοι εξοπλίζονται για τον πόλεμο που, όπου να ‘ναι, θα τους κηρύξει ο γείτονάς τους.

Στρατιωτικά εκρηκτικά έχουν βρεθεί σε σπίτια, σε στρατώνες, σε χαντάκια, σε δρόμους, ακόμη και κατά τη διάρκεια τελωνειακού ελέγχου στη συνοριογραμμή ΗΠΑ-Μεξικού. Δεν ήταν σκουριασμένα πολεμικά τρόπαια από το μπαούλο του βετεράνου παππού, αλλά αξιόμαχο υλικό, προερχόμενο από λειτουργούσες μονάδες.

Στις έρευνες έχει εμπλακεί και το FBI, έπειτα από μία ισχυρή έκρηξη στην περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ. Στον κρατήρα που άνοιξε οι πράκτορες (οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εσωτερική ασφάλεια στις ΗΠΑ, όπως και με την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής) εντόπισαν στοιχεία που παραπέμπουν σε στρατιωτική βόμβα. Και προκάλεσαν ανησυχία αφού δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για δοκιμαστική έκρηξη, δηλαδή για πρόβα ενός σχεδιασμένου και προγραμματισμένου μελλοντικού πλήγματος σε άγνωστο στόχο.

Από πλευράς τους οι στρατιωτικοί προσπαθούν να κατεβάσουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν τη σημασία των κλοπών. Λένε ότι οι κλέφτες στο στράτευμα είναι μία ελάχιστη μειοψηφία και ότι τα κλαπέντα πολεμικά είδη είναι σταγόνα στον ωκεανό: «Θέλουμε να μηδενίσουμε τον αριθμό των κλοπών και, βέβαια, παίρνουμε στα σοβαρά τις απώλειες» ανακοίνωσε, πάντως, το Πεντάγωνο.

Σε πολιτικό επίπεδο έχει προκληθεί θόρυβος, έτσι το Κογκρέσο ετοιμάζεται να απαιτήσει από τον στρατό κατάθεση λεπτομερούς λίστας των απωλειών και των κλοπών του πολεμικού υλικού, και μάλιστα σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...