1022
| CreativeProtagon

Ποιος φταίει τελικά για το «αλαλούμ» με τον Τζόκοβιτς;

Sportscaster Sportscaster 10 Ιανουαρίου 2022, 18:28
|CreativeProtagon

Ποιος φταίει τελικά για το «αλαλούμ» με τον Τζόκοβιτς;

Sportscaster Sportscaster 10 Ιανουαρίου 2022, 18:28

Το πρώτο σημάδι ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε σοβαρές πιθανότητες να ανατρέψει την απόφαση για την απέλασή του από την Αυστραλία ήταν το αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας να καθυστερήσει η δίκη μέχρι την προσεχή Τετάρτη. Αν οι νομικοί της εκπρόσωποι χρειάζονταν πέντε ολόκληρα 24ωρα για να παρουσιάσουν στο δικαστήριο τα έγγραφα που (υποτίθεται ότι) δεν δικαιολογούσαν την έκδοση ταξιδιωτικής βίζας, ασφαλώς η υπόθεση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη, όσο ισχυρίζονταν οι αυστραλιανές Αρχές. Κι αυτό αποδείχτηκε, τόσο στη δικαστική αίθουσα, όσο και μετά τη δίκη.

Ο 34χρονος σέρβος σούπερ-σταρ του τένις είχε προσλάβει τους τέσσερις δικηγόρους που παρέστησαν για λογαριασμό του στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό και Οικογενειακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, μόλις μερικές ώρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (απολύοντας δύο γυναίκες συναδέλφους τους), όμως εκείνοι, «κορυφές» στο αντικείμενό τους, ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του σε χρόνο – ρεκόρ. Με το βαλκανικό του πείσμα και τον τεράστιο τραπεζικό του λογαριασμό στο Μονακό, δεν δέχτηκε τον ρόλο του ανεπιθύμητου, αλλά… ντύθηκε αυτόν του «εκδικητή».

Το δεύτερο σημάδι φάνηκε νωρίς στη δίκη, καθώς ο εκ των συνηγόρων του διάσημου αθλητή, Νίκολας Γουντ, εξηγούσε στην έδρα τα βήματα που ακολούθησε ο πελάτης του, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα. «Τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως ο δικαστής, Αντονι Κέλι, προδίδοντας την ετυμηγορία του.

Σχεδόν από την αρχή της δίκης το stream, που τη μετέδιδε live, «έπεσε», λόγω του πλήθους που συνδέθηκε για να την παρακολουθήσει. Το black-out στην ενημέρωση για όσα συνέβαιναν στο δικαστήριο έκανε αυτό το παγκόσμιο θρίλερ, ακόμη πιο μυστηριώδες. Αλλά, πολύ σύντομα, το μυστήριο του πώς φτάσαμε ως εδώ, λύθηκε. Ο Τζόκοβιτς, οι διοργανωτές του Αυστραλιανού Οπεν, οι Αρχές της πολιτείας της Βικτόρια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, έχουν -όλοι- τις ευθύνες τους για το μεγαλύτερο «αλαλούμ» που βίωσε, ποτέ, το τένις.

Η «Tennis Australia», αν και είχε ενημερωθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (από τον περασμένο Νοέμβριο) ότι δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος σε μη εμβολιασμένους αθλητές, ακόμη κι αν είχαν νοσήσει, «πανικοβλήθηκε» μπροστά στο (σχεδόν βέβαιο) ενδεχόμενο να απουσιάσει από το τουρνουά της ο πολυνίκης του (με 9 κατακτήσεις), Νο 1 τενίστας στον Κόσμο, που θα διεκδικούσε στη Μελβούρνη το απόλυτο ρεκόρ των 21 κερδισμένων γκραν-σλαμ. Οι χορηγοί, οι θεατές και τα κανάλια που κατέχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, θα έχαναν τον μεγάλο τους πρωταγωνιστή – και η διοργάνωση ένα σημαντικό μέρος του τζίρου της. Με τις «ευλογίες» των τοπικών Αρχών της Βικτόρια, στην οποία ανήκει η Μελβούρνη, η αυστραλιανή ομοσπονδία, εντελώς αυθαίρετα, άνοιξε στον Τζόκοβιτς το «παραθυράκι» της ιατρικής εξαίρεσης. Χωρίς, βεβαίως, να του δώσει εγγυήσεις ότι θα του επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα. Το ποιοι περνούν τα σύνορα της χώρας, και ποιοι όχι, δεν το αποφασίζουν οι διοργανωτές των αθλητικών events, ούτε οι πολιτείες, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο Τζόκοβιτς το γνώριζε πολύ καλά, όμως αποφάσισε να ζητήσει βίζα με βάση αυτό το memo. Με την πεποίθηση ότι και η κεντρική εξουσία της χώρας έψαχνε, κι εκείνη, αφορμή για να κάνει «τα στραβά μάτια» και να του επιτρέψει την είσοδο. Επειδή έτσι έχει μάθει να τον αντιμετωπίζουν, παντού – στο Τόκιο ήταν ο μόνος αθλητής που δεν φορούσε μάσκα στους κλειστούς χώρους του Ολυμπιακού Χωριού. Κι αν δεν έμπαινε στον πειρασμό να εμφανιστεί ως σύμβολο της ανθρώπινης ελευθερίας, του Δυτικού Κόσμου και της Χριστιανοσύνης, όπως μας λένε αυτές τις ημέρες ο πατέρας του και ο αδελφός του, και θύμα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας εναντίον της Σερβίας, όπως γράφουν τα σερβικά media, ίσως να τα είχε καταφέρει, να περάσει «αθόρυβα» τα σύνορα της Αυστραλίας, αν και ανεμβολίαστος.

Θα ήταν όλα πιο απλά, αν ο κόσμος, ιδίως στην Αυστραλία, γνώριζε ότι είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 στις 16 Δεκεμβρίου, ή ότι διέθετε μια ιατρική βεβαίωση από διακεκριμένο επιστήμονα, που πιστοποιούσε πως δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για λόγους υγείας. Αλλά όλα αυτά τα μάθαμε μόλις τώρα, στο περιθώριο της δίκης του. Τα έκρυβε, για να μην τρωθεί το προφίλ του ανένδοτου αρνητή του εμβολίου, που από πέρυσι λανσάρει.

Η προσπάθειά του να εισέλθει ανεμβολίαστος σε μια χώρα που έκανε τεράστιες θυσίες για να υψώσει το τείχος προστασίας της έναντι του κορονοϊού, εξόργισε μεγάλη μερίδα των πολιτών της. Φάνηκε και το πρωί, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που τον δικαίωσε, από τα tweets με το hashtag #DjokovicOut. Κάποια από αυτά έγραφαν:

– «Τώρα όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αθλητής που ανήκει στην ελίτ. Σωστά;».

– «Οι κανόνες είναι κανόνες, εκτός αν είσαι πλούσιος, ή διάσημος. Μετά κάνεις ό,τι θέλεις».

– «Εκαναν ήρωα έναν μικροπωλητή συνωμοσίας που αψηφά την επιστήμη! Είναι επίσημο: επιστρέψαμε στην εποχή του λίθου».

– «Και ο κόσμος συνεχίζει να επιβραβεύει τα εγωιστικά, προνομιούχα, κακομαθημένα, μωρά που συμπεριφέρονται συνεχώς άσχημα και σύμφωνα με τα δικά τους, ναρκισσιστικά πρότυπα. Αυστραλία, έκανες λάθος».

Καθώς οι εκλογές στην Αυστραλία πλησιάζουν, η κυβέρνηση της χώρας δεν ήθελε να δώσει στους πολίτες λάθος εντύπωση. Πάνω στη βιασύνη της να στείλει τον Τζόκοβιτς «από ‘κει που ήρθε», υπέπεσε σε παρατυπίες. Η πιο σημαντική ήταν το ότι δεν άφησε στον σέρβο τενίστα τον χρόνο που προβλέπει ο νόμος για να απαντήσει στην προειδοποίηση περί της ακύρωσης της βίζας του. Αυτή η «λεπτομέρεια» βάρυνε περισσότερο από κάθε τι άλλο στην απόφαση του δικαστή.

Δεν θα είναι έκπληξη αν, παρά τη νίκη του στο δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς απελαθεί, τελικώς, από την Αυστραλία. Ο νόμος δίνει αυτή την εξουσία στον υπουργό Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικότητας, ο οποίος αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του, σύμφωνα με την Age και τη Sydney Morning Herald. Είναι αμφίβολο αν θα παίξει ρόλο το ότι μεγάλωσε και εκλέγεται στο Γουόλονγκονγκ, μια περιοχή με έντονο το σερβικό στοιχείο. Ή ότι κατά το ήμισυ, ο υπουργός Αλεξ (Αλέξανδρος) Χοκ είναι Ελληνας –οι παππούδες του, από την πλευρά της μητέρας του πήγαν στην Αυστραλία μετανάστες το 1953.

Αν ο «Νόλε» δεν καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο «Πάρκο της Μελβούρνης», το δεύτερο κατά σειράν γκραν-σλαμ τον περιμένει… με ανοιχτές αγκάλες. Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάν Μαρασινό, τόνισε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, ότι αν ο Νόλε ακολουθήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα είναι ευπρόσδεκτος στο Ρολάν Γκαρός. Βεβαίως, ο Μάιος είναι μακριά – και ο πρόεδρος Μακρόν, αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή των ανεμβολίαστων, όπως ο ίδιος τόνισε προ ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...