748
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην ανακοίνωση επικύρηξης του «Ελ Μέντσο» | Reuters

Ποιος είναι ο διάδοχος του «Ελ Τσάπο» που έχει επικηρυχθεί για 10 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 22:37
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην ανακοίνωση επικύρηξης του «Ελ Μέντσο»
|Reuters

Ποιος είναι ο διάδοχος του «Ελ Τσάπο» που έχει επικηρυχθεί για 10 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 22:37

Τι θα κάνει η Αμερική για τον Μεξικανό Νεμέσιο Οσεγκέρα Θερβάντες ή «Ελ Μέντσο»;

Θα καταφέρει να τον εξουδετερώσει, όπως και τον «Ελ Τσάπο», στα πλαίσια του πολυθρύλητου War On Drugs («Πολέμου απέναντι στα Ναρκωτικά») που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια ή ο 54χρονος αρχηγός του καρτέλ της επονομαζόμενης «Νέας Γενιάς» στο Χαλίσκο του Μεξικό (Cártel de Jalisco Nueva Generación ή CJNG) θα συνεχίσει να διακινεί απρόσκοπτα τα ναρκωτικά του;

Το CJNG άρχισε να αναπτύσσεται το 2010, εν μέρει από τα απομεινάρια άλλων διαλυμένων γειτονικών καρτέλ.

Σήμερα, δέκα ακριβώς χρόνια μετά, θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στη διακίνηση στο Μεξικό, μετά το καρτέλ της Σιναλόα, με το οποίο λέγεται κιόλας ότι… κρυφό-συνεργάζεται.

Η διαφορά με το CJNG είναι ότι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καρτέλ, δεν έχει κάνει όνομα στην παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης, αλλά σε αυτή των συνθετικών ναρκωτικών, ειδικά των μεθαμφεταμινών.

Επιπλέον, ο 54χρονος βαρόνος εστίασε εξαρχής την εμπορική του δραστηριότητα κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ασίας, καταφέρνοντας να μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός ραντάρ των αμερικάνικων διωκτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, το 2015, και αφού πρώτα το CJNG πραγματοποίησε μια σειρά επιθέσεων κατά της αστυνομίας στην πολιτεία του Χαλίσκο, ο «Ελ Μέντσο» υπέπεσε της προσοχής της αμερικανικής DEA.

Από τότε, η καταδίωξη του 54χρονου έχει ενταθεί και οι Αρχές του Μεξικό έχουν συλλάβει σχεδόν όλη την φαμίλια του (την σύζυγο, τον αδερφό και τον γιο του) καθώς και άλλα υψηλόβαθμα άτομα του καρτέλ.

Αλλά όχι τον ίδιο τον Νεμέσιο, ο οποίος με τα λεφτά που έχει (λέγεται πως η περιουσία του ανέρχεται στα 50 δισ. δολάρια) κρύβεται κάπου καλά.

Πολύ καλά.

Κάπως έτσι, ο Οσεγκέρα Θερβάντες έφτασε να θεωρείται από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ως ο Νο1 δημόσιος κίνδυνος στη Λατινική Αμερική με το «κεφάλι» του να έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ στα 10 εκατ. δολάρια για όποιον βοηθήσει ή συντελέσει στη σύλληψή του.

Με τα δυο του παιδιά, Ρούμπεν (δεξιά) και Τζέσικα

Έδρα της πολυεθνικής του επιχείρησης είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Χαλίσκο, η Γουαδαλαχάρα, εκεί όπου το καρτέλ διαθέτει – σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα στο περιοδικό Rolling Stone ένας πρώην πράκτορας της DEA – το δικό του στόλο υποβρυχίων, δια χειρός Ρώσων ναυπηγών.

Καθώς επίσης και έναν στόλο από «βαποράκια» όλα τους μοντέλα από 20 έως 25 ετών, που υποδύονταν ότι έρχονταν στο Μεξικό από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα για να κάνουν φωτογραφήσεις για περιοδικά.

Στη Γουαδαλαχάρα πάλι, και συγκεκριμένα στο Σαπόπαν, ένα προάστιο της πόλης, ήταν που συνελήφθη από πεζοναύτες πριν λίγο καιρό η σύζυγός του, Ροσαλίντα Γκονσάλες Βαλένσια.

Η Βαλένσια συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για λογαριασμό του καρτέλ του συζύγου της, στο οποίο αποδίδεται η εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού.

Όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η σύζυγος του βαρόνου «φέρεται να διαχειριζόταν πόρους» για λογαριασμό του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που οι μεξικανικές αρχές χαρακτηρίζουν πλέον ως «την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, καθώς έχει εξαπλωθεί σε εννιά πολιτείες του Μεξικού, στις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επίσης σχέσεις με συμμορίες σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας».

«Αυτή η γυναίκα είναι πιθανόν η διαχειρίστρια των πόρων της εγκληματικής οργάνωσης» και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, επέμεινε ο Ναβαρέτε.

Η επίσημη ανακοίνωση της DEA

Η τελευταία εξέλιξη σχετικά με τον «Ελ Μέντσο» είναι δε… φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με προ ημερών δημοσιεύματα του μεξικανικού Τυπού, ο 54χρονος βαρόνος φέρεται να κατασκεύασε το δικό του ιδιωτικό νοσοκομείο στη Γουαδαλαχάρα.

Την περασμένη Δευτέρα, ένα  δημοσίευμα της εφημερίδας «El Universal» εμφάνιζε τον Νεμέσιο να έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας κλινικής στην Eλ Αλτσιχουάτλ, μια κωμόπολη περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Χαλίσκο.

Φυσικά αυτή η κίνηση κάθε άλλο παρά… αθώα είναι.

Οι λατινοαμερικανοί γκάνγκστερ φροντίζουν συχνά να ενισχύουν το κοινωνικό τους προφίλ με τη χρηματοδότηση νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημόσιων αγαθών που βοηθούν στη βελτίωση της ζωής των εκατομμυρίων φτωχών οικογενειών στις φαβέλες.

Όμως όσον αφορά στον τομέα της υγείας τα νοσοκομεία πέρα από τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στις τοπικές κοινωνίες προσφέροντας εντελώς δωρεάν πρωτοβάθμιες παροχές υγείας, αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον νοσηλείας για μέλη των καρτέλ που τραυματίζονται σε συμπλοκές είτε με μέλη άλλων συμμοριών είτε με τη μεξικανική αστυνομία.

Επιπλέον οι βαρόνοι των ναρκωτικών επιλέγουν για την κατασκευή αντίστοιχων δομών, περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμπιστα υψηλόβαθμα στελέχη των συμμοριών τους βρίσκουν ένα ασφαλές κρησφύγετο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...