683
Ο Αλβιν Μπραγκ (στη μέση) φεύγει από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης κατά του Τραμπ | REUTERS/Jeenah Moon

Ποιος είναι ο Αλβιν Μπραγκ που μπορεί να οδηγήσει τον Τραμπ στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 13:48
Ο Αλβιν Μπραγκ (στη μέση) φεύγει από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης κατά του Τραμπ
|REUTERS/Jeenah Moon

Ποιος είναι ο Αλβιν Μπραγκ που μπορεί να οδηγήσει τον Τραμπ στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 13:48

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ είναι το «πρόσωπο της ημέρας», η έρευνα του οποίου οδήγησε στην «ιστορική» ποινική δίωξη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του εδώ και καιρό, όσο ο Μπραγκ διεξήγαγε την έρευνα για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς και θεωρείται σίγουρο ότι από δω και πέρα, θα τις εντείνει.

Ο Μπραγκ, ένας Δημοκρατικός, εξελέγη ως ο 37ος περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν τον Νοέμβριο του 2021. Είναι επίσης ο πρώτος αφροαμερικανός δημόσιος κατήγορος του συγκεκριμένου γραφείου.

Οπως σημείωσε η Washington Post, ο 49χρονος εισαγγελέας διαδέχθηκε τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς Τζούνιορ και ορκίστηκε στις αρχές του 2022. Είναι το τέταρτο άτομο που εκλέγεται στο αξίωμα εδώ και 80 χρόνια.

Πριν αναλάβει τον ρόλο του, ο Μπραγκ, που σπούδασε στο Χάρβαρντ, υπηρέτησε ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας και αξιωματούχος στη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Ο Μπραγκ «κληρονόμησε» από τον Βανς την έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ είχε εμπλακεί στην πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων από τον Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρο του Τραμπ, στην Ντάνιελς, με στόχο να την αποτρέψει από τη δημόσια παραδοχή ότι αυτή και ο Τραμπ είχαν συνάψει σεξουαλική σχέση πριν από χρόνια.

Ο Μπραγκ είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες ποινικές διώξεις στη Νέα Υόρκη και έχει στην υπηρεσία του πολλούς εργαζόμενους και μεγάλο προϋπολογισμό.

Είναι ένας από τους πέντε εκλεγμένους περιφερειακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη. Το γραφείο του αναφέρει ότι έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του για να «επικεντρώσει περισσότερους πόρους στη δίωξη σοβαρών βίαιων εγκλημάτων», ενώ παράλληλα «προστατεύει τους Νεοϋορκέζους από τις καταχρήσεις των ισχυρών».

Εισαγγελέας με «ελληνικό ενδιαφέρον»

Στη χώρα μας είναι γνωστός για τις έρευνες του γραφείου του που οδήγησαν στην εύρεση δεκάδων κλεμμένων αρχαιοτήτων και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπραγκ και ο βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος παρέδωσαν στη Λίνα Μενδώνη συνολικά 55 αντικείμενα αξίας 20 εκατ. δολαρίων. Από αυτές τις λεηλατημένες αρχαιότητες, οι 47 είχαν κατασχεθεί από σπίτια και γραφεία του δισεκατομμυριούχου επενδυτή αμοιβαίων κεφαλαίων Μάικλ Στάινχαρντ.

Πρόσφατα, τον Μάρτιο, το γραφείο του Μπραγκ ανέκτησε και παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού, 29 ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, που είχαν καταλήξει στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, ο Μπραγκ επέβλεψε το κατηγορητήριο εναντίον του άλλοτε συνεργάτη του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

Εξασφάλισε επίσης την καταδίκη του Αλεν Γουάισελμπεργκ, του οικονομικού διευθυντή του Ομίλου Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Το Δεκέμβριο, επέβαλε πρόστιμα ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων στον Ομιλο Τραμπ για εξαπάτηση των φορολογικών αρχών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εισαγγελέας έστειλε email στους εργαζόμενους στο γραφείο του, λέγοντας ότι θα τους προστατέψει από οποιεσδήποτε απειλές. «Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους Δικαίου στη Νέα Υόρκη», ανέφερε, και ενώ η ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου ήταν προ των πυλών.

Ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν ότι ο Μπραγκ υποστηρίζεται από τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι Εβραίος και συχνά χρησιμοποιείται ως στόχος αντισημιτικών σχολίων.

Ποιες είναι μερικές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Μπραγκ

Οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ εκλέγονται από τους ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2012, ο Μπραγκ τοποθετήθηκε ως φιλελεύθερος εισαγγελέας.

Υποστήριξε ότι με την απαγγελία λιγότερων κατηγοριών για εγκλήματα και τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών, η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις αντί των ποινών φυλάκισης. Ως αποτέλεσμα, η δημόσια ασφάλεια στις πόλεις θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης.

Ο Μπραγκ επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο ζήτημα της μείωσης της ένοπλης βίας, στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στη μη δίωξη «μικροεγκλημάτων», όπως η χρήση μαριχουάνας και η χρήση του Μετρό χωρίς εισιτήριο.

Επίσης, έδωσε μεγάλο βάρος στην έρευνα εγκλημάτων και υπέρμετρης χρήσης βίας από αστυνομικούς, καθώς και υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για άδικη καταδίκη των κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελέας μεγάλωσε στο Χάρλεμ τη δεκαετία του 80, στη διάρκεια της επιδημίας χρήσης του ναρκωτικού κρακ. Πριν γίνει 21 ετών, τον είχαν απειλήσει με όπλο τρεις φορές στην περιοχή, ενώ άλλες τρεις φορές, είχαν βγάλει όπλο εναντίον του αστυνομικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...