Τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν το περασμένο Σάββατο σε πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια Γάζα με στόχο την εξόντωση του Μοχάμεντ Ντεΐφ, αρχηγού των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ (της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς) και φερόμενου ως εκ των εγκεφάλων των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Σε πλάνα από τον καταυλισμό Αλ Μαουάσι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ασφαλής ζώνη για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, διακρίνονται σοροί και κατεστραμμένες σκηνές. Ανώτερο στέλεχος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, περιγράφοντας όσα αντίκρισε στο νοσοκομείο Νάσερ, όπου διακομίστηκαν τα θύματα και οι τραυματίες της επίθεσης, έκανε λόγο για «τις πιο φρικτές σκηνές που έχω δει εδώ και εννέα μήνες στη Γάζα».
Οπως ανέφερε στο CNN ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, στο στόχαστρο των Ισραηλινών, πέρα από τον Μοχάμεντ Ντεΐφ, βρισκόταν και ο Ράφα Σαλάμα, αρχηγός της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς. Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά την επίθεση ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως δεν ήταν απόλυτα σίγουρος ότι ο Ντεΐφ και ο αναπληρωτής του είναι νεκροί.
Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός και η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Σαλάμα, δίχως όμως να αναφερθούν στον Μοχάμεντ Ντεΐφ. Αργότερα την ίδια μέρα, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χέρτζι Χαλεβί είπε πως η Χαμάς –η οποία υποστηρίζει πως ο Ντεΐφ γλίτωσε– «προσπάθησε να αποκρύψει» το αποτέλεσμα της επίθεσης.
Ποιος είναι, όμως, ο άπιαστος όσο και ισχυρός επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς; Και γιατί ο θάνατός του, εάν επιβεβαιωνόταν, θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για το Ισραήλ; Ο 58χρονος Μοχάμεντ Ντεΐφ, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, σπανίως προβαίνει σε δηλώσεις και έχει φωτογραφηθεί ελάχιστες φορές.
Γεννήθηκε στη Χαν Γιουνίς το 1965 ως Μοχάμεντ Ντίαμπ Ιμπραήμ αλ Μάσρι αλλά κατέληξε να είναι γνωστός ως «Ελ Ντεΐφ» (ο Φιλοξενούμενος), λόγω της συνήθειάς του να διανυκτερεύει κάθε βράδυ σε διαφορετικό σπίτι, επί δεκαετίες, ώστε να μην εντοπιστεί και εκτελεστεί από το Ισραήλ. Εκ των ιδρυτικών μελών των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, ανέβηκε γρήγορα όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, ενώ χρέη αρχηγού ανέλαβε το 2002, μετά την εκτέλεση του προηγούμενου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αιτιολογήσει την απόφασή του τότε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήταν ο «εγκέφαλος της επιθετικής στρατηγικής της Χαμάς» κατά τη σύγκρουση του 2014 με το Ισραήλ, ενώ ήταν ήδη γνωστός για οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας και απαγωγών ισραηλινών στρατιωτών. Χρεώνεται επίσης μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ το 1996, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 65 ανθρώπους.
Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς είναι εξπέρ στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και επίσης φέρεται να διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό και στην κατασκευή του δικτύου σηράγγων της Χαμάς.
Ανά τα χρόνια ο Ντεΐφ γλίτωσε από πολλές απόπειρες δολοφονίας του, συνολικά επτά μέχρι την επίθεση του Σαββάτου, περιλαμβανομένης και μίας, το 2014, όπου σκοτώθηκαν η σύζυγός του, ο επτά μηνών γιος τους και η τρίχρονη κόρη τους. Σε μια άλλη απόπειρα τραυματίστηκε σοβαρά ο ίδιος στο πόδι και έχασε ένα μάτι.
Το Ισραήλ αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) υποστηρίζουν ότι ήταν ένας εκ των εγκεφάλων των επιθέσεων, μαζί με τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα. Το ΔΠΔ τον Μάιο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ντεΐφ και τον Σινουάρ, καθώς και για τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (εντάλματα σύλληψης όμως εκδόθηκαν και για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ).
Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ο Μοχάμεντ Ντεΐφ απηύθυνε κάλεσμα σε γενική εξέγερση. «Αν έχετε όπλο, βγάλτε το. Τώρα είναι η ώρα να το χρησιμοποιήσετε. Βγείτε με φορτηγά, αυτοκίνητα, τσεκούρια, σήμερα αρχίζει η καλύτερη και πιο τιμητική ιστορία» είπε σε ηχογραφημένο μήνυμά του.
«Ο Ντεΐφ, ένας άνθρωπος που ζει τη ζωή του στη σκιά, καταφέρνει να επιβιώνει εδώ και δεκαετίες, ενώ διοικεί την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Αυτό το επίτευγμα τού χάρισε το παρατσούκλι “η γάτα με τις εννιά ζωές”. Μένει να διαπιστωθεί, όμως, αν τελικά επέζησε και από αυτή την τελευταία απόπειρα κατά της ζωής του», σημείωσε το CNN.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News