374
Τιραμισού: μία ιταλική προσφορά στον κόσμο. Αλλά πού γεννήθηκε; | Shuterstock

«Εμφύλιος» στην Ιταλία για το ποιος ανακάλυψε το τιραμισού

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 14:04
Τιραμισού: μία ιταλική προσφορά στον κόσμο. Αλλά πού γεννήθηκε;
|Shuterstock

«Εμφύλιος» στην Ιταλία για το ποιος ανακάλυψε το τιραμισού

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 14:04

Στη γειτονική Ιταλία ένας ακήρυχτος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Δύο επαρχίες της χώρας, το Βένετο και το Φρίουλι – Βενέτσια Τζούλια είναι στα μαχαίρια για το πού γεννήθηκε το… τιραμισού. Διότι και οι δύο επαρχίες διεκδικούν την πρωτιά της εφεύρεσης του γνωστού γλυκού που γίνεται με σαβαγιάρ, τυρί μασκαρπόνε και καφέ εσπρέσο.

Η υπόθεση άναψε ξανά πρόσφατα και αιτία ήταν ένα υπουργικό διάταγμα: το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας σε μία πρόσφατη αναθεώρηση του καταλόγου με παραδοσιακά προϊόντα, έκανε δεκτή την αίτηση της επαρχίας του Φρίουλι και κατακύρωσε το τιραμισού ως παραδοσιακό προϊόν της επαρχίας αυτής. Χαράς ευαγγέλια στο Φρίουλι. «Το γλυκό αναγνωρίστηκε ως παραδοσιακό της περιοχής μας» ανέκραξε ευτυχής ένας περιφερειακός σύμβουλος. Κατά τους Φριουλάνους το γλυκό (όπως και μία ακόμα εκδοχή του σε μορφή σεμιφρέντο) εφευρέθηκε στη μικρή επαρχιακή πόλη Τολμέτσο (βόρεια από το Ούντινε) τη δεκαετία του ’50, στο ξενοδοχείο «Ρόμα».

Περιττό να το πούμε στο Βένετο είναι έξαλλοι. Διότι εκεί πατρίδα του γλυκού θεωρείται το Τρεβίζο. Ο περιφερειάρχης της περιοχής (ο οποίος ανήκει στη Λέγκα του Βορρά) δεν το πήρε καλά. «Η υπουργός (η οποία ανήκει στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) θα έπρεπε να είχε συμβουλευθεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» δήλωσε οργισμένος και προανήγγειλε πόλεμο για να καταπέσει η απόφαση.

Ποιος έχει δίκιο; Προς το παρόν και σύμφωνα με την Corriere della Sera ουδείς είναι βέβαιος, ούτε καν και εκείνοι που έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να ερευνήσουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα το γλυκό καταγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο του Τρεβίζο, εφεύρεση του μάγειρα Ρομπέρτο Λινγκουανότο ο οποίος εμπνεύστηκε από γερμανικά γλυκά. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ένα παρόμοιο γλυκό – αλλά χωρίς μασκαρπόνε – υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του ’60 στο Φρίουλι και ότι πράγματι ένα γλυκό με το όνομα «tirami sù» («σήκωσέ με πάνω» ελληνιστί) υπήρχε στο κατάλογο του εστιατορίου «Ρώμη» στο Τολμέτζο.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ευρέως διαδεδομένη, το γλυκό εφευρέθηκε στη Σιένα τον 18 αιώνα και αργότερα διαδόθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Εν ολίγοις το τιραμισού συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων… εφευρέσεων της ανθρωπότητας για την καταγωγή της οποίας ερίζουν πολλές περιοχές. Είτε πάντως συμφωνήσουν οι Ιταλοί είτε όχι (που είναι και το πιθανότερο) για την καταγωγή του γλυκού εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην απολαύσουμε το δροσιστικότατο αυτό γλυκό. Και έχει και καύσωνα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...