372
Γιατρός συμπληρώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα τα στοιχεία ατόμου που έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό | Intime

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Σεπτεμβρίου 2022, 17:24
Γιατρός συμπληρώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα τα στοιχεία ατόμου που έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό
|Intime

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Σεπτεμβρίου 2022, 17:24

Ανοιξε το απόγευμα της Δευτέρας η ηλεκτρονική πλατφόρμα (εδώ), προκειμένου οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για τη λήψη του νέου εμβολίου για τη λοίμωξη Covid.

Tα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (περιλαμβάνουν δύο στελέχη του κορονοϊού) έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση.

Ως εκ τούτου, πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Αυτό σημαίνει ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια θα πρέπει να γίνει σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και τρεις δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Ατομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιαστικό σχήμα, δεν μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση με τα νέα εμβόλια.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει σε πρώτη φάση να εμβολιαστούν:
  • Ολα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Ατομα ηλικίας από 12 έως και 59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (πίνακες 1 και 2) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους
  • Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (πίνακες 1 και 2)
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Ατομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, μόνο εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Ατομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας από 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους πίνακες που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που συστήνεται να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...