848
| Creative Protagon

Ποιοι «σκοτώνονται» με ποιους στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:20

Ποιοι «σκοτώνονται» με ποιους στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2023, 20:20

Οσο περνούν οι μέρες και οι ώρες πριν την αναμέτρηση της Κυριακής ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Εφη Αχτσιόγλου, τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα. Η ένταση και οι διαμάχες που δεν ξέσπασαν ποτέ όταν αποφασίστηκε η συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο απειλούν τώρα το κόμμα με διάσπαση.

Ας τα δούμε με τη σειρά που έβγαλε η κάλπη της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές:

Στρατόπεδο Α

Πρόσωπα: Ο Κασσελάκης έχει μαζί του –μεταξύ άλλων– τον υποψήφιο των προεδρικών Νίκο Παππά, τον εξάδερφο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη ως βασικούς παραστάτες, κάποιους πασοκογενείς όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρόσωπα με έντονη δραστηριότητα στα social media, όπως η Ελενα Ακρίτα (που αρχικά είχε υποστηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου) και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Σε αυτούς που άλλαξαν στρατόπεδο, πέρα από την Ακρίτα, πρέπει να προστεθούν ο βουλευτής Γιώργος Καραμέρος (από Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη) και ο επίσης βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης (αρχικά στήριζε Τσακαλώτο), ο οποίος θεωρεί ότι ο Κασσελάκης «διαθέτει ένα εξαιρετικό χάρισμα». Επίσης, από τον χώρο της καλλιτεχνίας στηρίζουν τον Κασσελάκη η Αννα Βαγενά και η Ραλλία Χρηστίδου.

Αφήγημα: Πέρα από το σύνθημα της ανασυγκρότησης που προέβαλε με την εμφάνισή του ο Κασσελάκης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συγκολλητική ουσία αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που συνοδεύουν τον υποψήφιο και παραπέμπουν ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά κυρίως το αφήγημα (πραγματικό ή φανταστικό) ότι η αντίπαλός του, Εφη Αχτσιόγλου –και άλλοι που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της– υπονόμευσαν τον Τσίπρα. Αρα, θα πρέπει να… τιμωρηθούν. Η Αχτσιόγλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι έστειλε SMS στον Τσίπρα με το οποίο του ζητούσε να παραιτηθεί, ο Κασσελάκης είπε ότι την πιστεύει, αλλά αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να σταματήσουν οι επιθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εναντίον της πρώην υπουργού.

Οπλα: Τα βασικά όπλα του Κασσελάκη είναι το Διαδίκτυο και η τηλεόραση. Τον χορό της online στήριξης σέρνουν επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί (τα λεγόμενα τρολ) των social media και κυρίως στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Είναι οι ίδιοι λογαριασμοί που υποστήριξαν το ύφος και την ουσία της αντιπολίτευσης του Τσίπρα προς την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, με συνθήματα όπως «Μητσοτάκη γ……» και «ΝΔ Παιδεραστές».

Μετά το «Μητσοτάκη γ….» (2022), επιθέσεις στην Αχτσιόγλου και στήριξη Κασσελάκη (2023):

Πέρα από το Διαδίκτυο, την υποψηφιότητα Κασσελάκη στηρίζουν de facto και οι περισσότεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω της υπερπροβολής του σε όλες τις ζώνες (ενημερωτικές και ψυχαγωγικές). Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ακόμη και στα δελτία ειδήσεων –μετά την Κυριακή– αναδεικνύεται το «ρεύμα» υπέρ του Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Παύλος Πολάκης κοινοποίησε υπερθεματίζοντας μια ανάρτηση της Αννας Ελεφάντη:

Στρατόπεδο Β’

Πρόσωπα: Την Αχτσιόγλου στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ο συνυποψήφιός της στον πρώτο γύρο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο πλευρό της τάσσονται επίσης ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, τα ιστορικά στελέχη Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι Νίκος Μπίστης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και σειρά βουλευτών του κόμματος.

Αφήγημα: Σχηματικά είναι το τρίπτυχο «σοβαρότητα – εμπειρία – ευθύνη» που προβάλλει από την αρχή η Αχτσιόγλου. Οι αναφορές της την Κυριακή 17/9 ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» και ότι το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής θα καθορίσει αν η πορεία θα συνεχιστεί «με πολιτικούς όρους ή όχι» φωτογράφιζαν τον Κασσελάκη και φαίνεται να ήταν αυτές που, περιέργως, έδωσαν πάτημα  στην Ακρίτα να δηλώσει ενοχλημένη και να κάνει την γνωστή κυβίστηση. Το βασικό, ωστόσο, μήνυμα είναι ότι η Αχτσιόγλου εκπροσωπεί τη συνέχεια και την ιδεολογική ταυτότητα του χώρου (από το ΚΚΕ Εσωτερικού στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ), κόντρα στη μεταπολιτική, που χρεώνεται στον Κασσελάκη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε παραστατικά στο Facebook το κατά τον ίδιο δίλημμα της Κυριακής:

Οπλα: Στην υπηρεσία της Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να υπάρχει οργανωμένος διαδικτυακός στρατός (επώνυμων λογαριασμών ή τρολ), καθώς πολλοί «λεγεωνάριοι» της εποχής Τσίπρα έχουν μετακινηθεί τώρα στο στρατόπεδο Κασσελάκη και κινούνται επιθετικά εναντίον της. Ωστόσο, Μέσα του χώρου, όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», εκφράζουν ανησυχία για την αναταραχή που έχει προκληθεί από το «φαινόμενο Κασσελάκης» και τους υποστηρικτές του (π.χ. Πολάκης και Τζάκρη). Xωρίς να κατονομάζουν κανέναν και παρότι επισήμως τηρούν ουδέτερη στάση, έντυπα και αρθρογράφοι δείχνουν μέσω της διατύπωσης προβληματισμού να κλίνουν εμμέσως υπέρ της Αχτσιόγλου.

Πιο συγκεκριμένα, η «ΕφΣυν» (21/9), υπό τον τίτλο «Η Εφ.Συν ούτε ψηφίζει ούτε τσιρίζει», καταδικάζει «την πολιτική αήθεια και απρέπεια από όπου κι αν προέρχεται. Προγραφές, απειλές, μπούλινγκ και τσιρίδες για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών από “αριστερές” περσόνες δεν έχουν ίχνος αριστεροσύνης. Και μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία τους από όλες τις πλευρές θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία και στην ευρύτατη Αριστερά και στην καμπάνια του κάθε μονομάχου. Η Εφ.Συν. δεν ψηφίζει στην εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και δεν τσιρίζει. Καταγράφει, κρίνει και δεν κρύβει την αγωνία της για το μέλλον της Αριστεράς». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...