Σε μία άνευ προηγουμένου παρασκηνιακή σύγκρουση κορυφής εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Η αδυναμία να διενεργηθούν οι εκλογές στις 22 Νοεμβρίου, οι ευθείες αναφορές από κορυφαίους παράγοντες του κόμματος σε σαμποτάζ της διαδικασίας και οι υπόνοιες για προσπάθεια διάσπασης της παράταξης, έχουν «ξεθάψει» το τσεκούρι του πολέμου, ανάμεσα στα γαλάζια παραδοσιακά «τζάκια» και τις »βαρονίες». Η πλευρά Μεϊμαράκη τροφοδοτεί συνεχώς τη συζήτηση περί ευθυνών για το εκλογικό φιάσκο και με αλλεπάλληλα non papers στοχοποιεί την Ιnfosolutions και δείχνει προς την πλευρά Σαμαρά, υπονοώντας υπόγειες σχέσεις με την εταιρεία.
Αναστάτωση, εξάλλου, προκάλεσε και η καταγγελία από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη ότι «σε μία περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος διαπιστώνουν πλέον ότι είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης ή ακόμη και διάλυσης της παράταξης, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που, μάλιστα, απείλησε ότι θα κατονομάσει τους εμπνευστές τέτοιων σεναρίων, εφ’ όσον συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και η Μαριέτα Γιαννάκου.
Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, υποβαθμίζει τις έμμεσες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για αστεία σενάρια επιστημονικής φαντασίας και περνά στην αντεπίθεση διαμηνύοντας ότι ο πραγματικός εχθρός βρίσκεται εκτός των γαλάζιων τειχών. Στη μοναδική του δημόσια τοποθέτηση τον τελευταίο καιρό, εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε με νόημα ενότητα και σοβαρότητα για την ταχεία και αδιάβλητη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και ο Κώστας Καραμανλής, που, όπως επισημαίνουν τακτικοί του συνομιλητές, συστήνει σε όλες τις πλευρές σύνεση και ψυχραιμία, τονίζοντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς άλλες ανορθογραφίες, θα βελτιώσει αισθητά την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, που επλήγη, τόσο από τις αλλεπάλληλες ήττες, όσο και από τη δυστοκία να διοργανωθούν οι εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστρεψε τα βέλη της κριτικής του, προς τα γαλάζια υπουργικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που, όπως είπε, συμμετείχαν στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, ενώ τώρα κατηγορούν τον ίδιο ότι εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον κύριο Τσίπρα
Θρυαλλίδα του τελικού ξεκαθαρίσματος, όπως προεξοφλούν καλά γνωρίζοντες το γαλάζιο παρασκήνιο, αποδεικνύεται η συζήτηση για το εάν η ΝΔ πρέπει να δώσει συναίνεση ή ακόμη και στήριξη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίας σημασίας νομοθετήματα. Η σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος, στην οποία βρίσκεται το σαμαρικό σύστημα εξουσίας και με την οποία «φλερτάρουν» λιγότερο ή περισσότερο οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους για την αρχηγία της ΝΔ, δείχνει να κέρδισε την πρώτη μάχη. Η παρουσία του μεταβατικού προέδρου, Γιάννη Πλακιωτάκη στο προχθεσινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σημαδεύτηκε από σοβαρούς αστερίσκους στο προσφυγικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση και από κάθετη άρνηση στην ατζέντα του ασφαλιστικού.
Αντίθετοι με οιαδήποτε διάθεση συναίνεσης εμφανίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο οι κύριοι Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπηης για τον αφελληνισμό των τραπεζών και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί, «αν νιώθει ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντα του». Ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό πρωταγωνιστή της στρατηγικής ρήξης την τελευταία εξαετία, κατηγορώντας τον ότι αναζητά εναγωνίως δικαιολογία της αποτυχίας του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και αναισχυντίας, καλώντας τον να μην κάνει μαθήματα στη ΝΔ. Στο συγκεκριμένο μπλοκ υπάρχει και μια βουβή ακόμα «μουρμούρα» για το ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς, σχολιάζεται έντονα στο παρασκήνιο ότι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας «διευκολύνει» τις πολιτικές στοχεύσεις της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα, πάντως, καραμανλικά στελέχη, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν συμμερίζονται το «ΟΧΙ σε όλα» και τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η Νέα Δημοκρατία, ως το μεγάλο αστικό κεντροδεξιό κόμμα της χώρας δεν είναι δυνατόν να αρνείται τον διάλογο, τη συνεννόηση, ακόμη και τη συναίνεση, όταν αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Τα ίδια στελέχη αρνούνται πεισματικά την επιστροφή της παράταξης στη σκληρή εκδοχή της Δεξιάς του 1950 επιχειρηματολογώντας ότι τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας είναι επείγοντα και πολυσύνθετα και απαιτούν ευελιξία και ανοιχτούς ορίζοντες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι λίγες ώρες πριν από το χθεσινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστρεψε τα βέλη της κριτικής του, προς τα γαλάζια υπουργικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, που, όπως είπε, συμμετείχαν στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, ενώ τώρα κατηγορούν τον ίδιο ότι εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον κύριο Τσίπρα.
Εντός της ημέρας αναμένεται εκτός απροόπτου να αποφασισθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ποια εταιρεία ή ποιες εταιρείες θα επωμιστούν το «βάρος» της μηχανοργάνωσης των εκλογών, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της χειροκίνητης διεξαγωγής τους. Πηγές από την ΚΕΦΕ επιβεβαιώνουν, μάλιστα, ότι έχει σχεδόν κλειδώσει η ημερομηνία της 13ης Δεκεμβρίου, εφ’ όσον δεν γνωμοδοτήσει περί του αντιθέτου και η εταιρεία, που θα κληθεί να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News