823
Τέσσερις από τους πιθανούς συνενόχους του Τραμπ: Πάνω οι Τζον Ιστμαν και Ρούντι Τζουλιάνι και κάτω οι Τζέφρι Κλαρκ και Σίντνεϊ Πάουελ | REUTERS/Jim Bourg, Elijah Nouvelage, Yuri Gripas/Pool

Ποιοι είναι οι έξι «συνωμότες» που βοήθησαν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 16:56
Τέσσερις από τους πιθανούς συνενόχους του Τραμπ: Πάνω οι Τζον Ιστμαν και Ρούντι Τζουλιάνι και κάτω οι Τζέφρι Κλαρκ και Σίντνεϊ Πάουελ
|REUTERS/Jim Bourg, Elijah Nouvelage, Yuri Gripas/Pool

Ποιοι είναι οι έξι «συνωμότες» που βοήθησαν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 16:56

Στο 46σέλιδο κατηγορητήριο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρονται έξι στενοί του συνεργάτες οι οποίοι τον βοήθησαν στον σχεδιασμό της συνωμοσίας κατά του αμερικανικού έθνους με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Παρόλο που δεν κατονομάζονται ούτε κατηγορούνται για κάτι, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναγνώρισαν τους πέντε από τους έξι βάσει αναφορών στο πρόσωπό τους και δηλώσεων που τους αποδίδονται.

Πρόκειται για έναν αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τέσσερις δικηγόρους και έναν πολιτικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα έξι αυτά άτομα συνεργάστηκαν εκείνη την ταραχώδη για τις ΗΠΑ περίοδο με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, πιέζοντας τους αξιωματούχους να αγνοήσουν την νόμιμη καταμέτρηση των ψήφων, να ακυρώσουν την ψήφο εκατομμυρίων ψηφοφόρων και να αντικαταστήσουν νόμιμους εκλέκτορες με ψεύτικους.

Ποιοι είναι:

Ρούντι Τζουλιάνι

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και δικηγόρος του Τραμπ βγήκε «μπροστά» μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, καθώς περιόδευσε στις ΗΠΑ μιλώντας σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές σε πολιτείες τις οποίες έχασε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας αβάσιμους ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη.

Ο Τζουλιάνι περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως «συνωμότης 1». Σε αυτό αναφέρεται ως ένας δικηγόρος, «που ήταν πρόθυμος να διαδώσει εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς και να ακολουθήσει στρατηγικές», τις οποίες δεν ακολούθησε η ομάδα του πρώην προέδρου.

Το κατηγορητήριο έγγραφο αναφέρεται σε συναντήσεις, σε δηλώσεις του συνωμότη σε νομοθέτες και πολιτικές εκδηλώσεις στις οποίες είναι γνωστό πως πρωτοστάτησε ο Τζουλιάνι.

Ο Τεντ Γκούντμαν, εκπρόσωπος του Τζουλιάνι, είπε ότι «φαίνεται» πως το κατηγορητήριο αναφέρεται στον Τζουλιάνι, και κατηγόρησε την εισαγγελία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου.

Τζον Ιστμαν

Ο «συνωμότης 2» αναγνωρίστηκε ως ο Τζον Ιστμαν, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του σχεδίου της ομάδας Τραμπ να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αντ ‘αυτού να επιλέξει «ψεύτικους εκλέκτορες» για να κρατήσει τον Τραμπ στην εξουσία.

Στο κατηγορητήριο περιγράφεται ως ο άνδρας «που επινόησε και προσπάθησε να εφαρμόσει μια στρατηγική για να χρησιμοποιήσει τον τελετουργικό ρόλο του αντιπροέδρου που επιβλέπει τη διαδικασία πιστοποίησης ώστε να εμποδίσει την πιστοποίηση του αποτελέσματος».

Ο δικηγόρος του Ιστμαν, Τσαρλς Μπέρναμ, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο «παρουσιάζει παραπλανητικά τα γεγονότα για να κατασκευάσει ποινικές διώξεις κατά του προεδρικού υποψηφίου Τραμπ και για να δημιουργήσει τις χειρότερες εντυπώσεις σε βάρος των στενών συμβούλων του».

Σίντνεϊ Πάουελ

Η Σίντνεϊ Πάουελ είναι δικηγόρος που υποστήριζε ότι στις εκλογές διαπράχθηκε νοθεία.

Το κατηγορητήριο περιγράφει τον «συνωμότη 3» ως «έναν δικηγόρο, που διέδιδε αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, τους οποίους ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήριζε στους συνεργάτες του ως “παρανοϊκούς”».

Παρόλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος άρχισε να χρησιμοποιεί δημόσια τους ίδιους ισχυρισμούς.

Σε κατάθεσή της στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξέτασε την εισβολή στο Καπιτώλιο, η Πάουελ είπε ότι δεν διερεύνησε όλες τις καταγγελίες που έκανε η ίδια για εκλογική απάτη, διότι «κανένα λογικό άτομο» δεν θα την έπαιρνε στα σοβαρά…

Τζέφρι Κλαρκ

Ο «συνωμότης 4» περιγράφεται από τους εισαγγελείς ως δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος προσπάθησε να «χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να ξεκινήσει ψεύτικες έρευνες για δήθεν απάτες στις εκλογές και να επηρεάσει τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα με εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης».

Αναφέρεται ότι το άτομο «εργάστηκε σε αστικές υποθέσεις» στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην ουσία προδίδοντας την ταυτότητά του: είναι ο Τζέφρι Κλαρκ, τον οποίο ο Τραμπ ονόμασε αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Δικαιοσύνης εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι συναντήθηκε μυστικά με τον Τραμπ αρκετές φορές στις ημέρες πριν τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου και «επιχείρησε να εξαναγκάσει» ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης να υπογράψουν επιστολή, η οποία ανέφερε ψευδώς ότι είχαν ανακαλυφθεί εκλογικές παρατυπίες σε πολλές πολιτείες.

Ο Τραμπ εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο να τον διορίσει ως αναπληρωτή υπουργό, αναφέρει το κατηγορητήριο, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο στις 3 Ιανουαρίου 2021, όταν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης απείλησαν με ομαδική παραίτηση.

Όταν ένας αξιωματούχος του υπουργείου του είπε ότι θα υπάρξουν «ταραχές σε κάθε μεγάλη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες» αν ο Τραμπ δεν αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, το άτομο αυτό απάντησε: «Για αυτό ακριβώς υπάρχει Νόμος για την Εξέγερση (ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις)».

Κένεθ Τσέσεμπρο

Το κατηγορητήριο αποκαλεί τον «συνωμότη 5», «δικηγόρο, ο οποίος βοήθησε στην επινόηση και απόπειρα εφαρμογής σχεδίου για αποστολή στο Κογκρέσο ψεύτικων προεδρικών εκλεκτόρων, ώστε να παρακωλύσουν τη διαδικασία πιστοποίησης».

Ο Τσέσεμπρο είναι ένας εφέτης δικηγόρος, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στην προσπάθεια για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στο Γουισκόνσιν μετά τις εκλογές και αργότερα και σε άλλες πολιτείες όπου έχασε ο Τραμπ.

Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε σημείωμά του, στο οποίο παρουσιάζει ένα σχέδιο για την αποστολή ψεύτικων εκλεκτόρων στο Κογκρέσο.

«Συνωμότης 6» – πολιτικός σύμβουλος

Η ταυτότητα του έκτου συνωμότη παραμένει ασαφής.

Το κατηγορητήριο περιγράφει το άτομο αυτό ως «πολιτικό σύμβουλο που βοήθησε στην εφαρμογή ενός σχεδίου για αποστολή στο Κογκρέσο ψεύτικων προεδρικών εκλεκτόρων, ώστε να παρακωλύσουν τη διαδικασία πιστοποίησης».

Προσθέτει ακόμα, ότι το άτομο εργάστηκε για να εντοπίσει δικηγόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Τραμπ σε έξι κρίσιμες πολιτείες, και το βράδυ της εισβολής στο Καπιτώλιο, προσπάθησε να βρει τηλέφωνα γερουσιαστών για να τους πάρει ο Τζουλιάνι προσπαθώντας να τους πείσει να καθυστερήσουν την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...