352
Ενα Stealth B-2 Spirit υπερίπταται του Ειρηνικού Ωκεανού το 2006 | Wikipedia/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Bennie J. Davis III

Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό υπερόπλο των Αμερικανών;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 00:01
Ενα Stealth B-2 Spirit υπερίπταται του Ειρηνικού Ωκεανού το 2006
|Wikipedia/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Bennie J. Davis III

Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό υπερόπλο των Αμερικανών;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2020, 00:01

Με πάσα μυστικότητα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αναπτύξει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος εξαιρετικά υψηλής απόδοσης και μάλιστα το έχει δοκιμάσει κιόλας σε συνθήκες κανονικής πτήσης, προφανώς με πλήρωμα ήδη εκπαιδευμένο καταλλήλως.

Η είδηση για το νέο «μυστικό όπλο» των ΗΠΑ προέρχεται από ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, δυστυχώς χωρίς να συνοδεύεται από άλλες λεπτομέρειες, ούτε, φυσικά, από φωτογραφίες.

Η διαρροή αυτής της πληροφορίας στα Μέσα προκάλεσε διάφορες υποθέσεις και εικασίες, από ειδικούς και μη, σχετικά με το νέο «δημιουργημα» της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Μάλιστα υπήρξαν και αναφορές για τζετ αδιόρατα, σχεδόν αόρατα, με μύτη σε σχήμα βέλους, που κάποιοι τα είδαν να σχίζουν τους αιθέρες στο Κάνσας και στο Τέξας. Δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες, θολές όμως, που δεν δείχνουν τίποτα, από τις οποίες δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα.

Αρκετοί υποθέτουν ότι πρόκειται για κάποια νεότερη εφαρμογή της υπερεξελιγμένης αεροναυπηγικής τεχνολογίας Stealth.

Χρονολογικώς πάντως η παραπάνω είδηση ακολούθησε τη… φιλολογική ανάλυση (από κάθε ενδιαφερόμενο) του τελευταίου βιβλίου του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, του πασίγνωστου πλέον «Rage». Στις σελίδες του ο παλαίμαχος της Post εξιστορεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ του έχει μιλήσει για ένα σούπερ πυρηνικό όπλο, για «κάτι πρωτοφανέρωτο». Ο Γούντγουορντ θεωρεί την προεδρική πληροφορία βάσιμη, αφού το γεγονός το επιβεβαιώνουν σίγουρες πηγές του, όπως έγραψε και η ιταλική Corriere della Sera.

Κατά το «Rage», ο Τραμπ είπε στον δημοσιογράφο: «Εφτιαξα ένα πυρηνικό σύστημα, ένα όπλο που κανείς δεν είχε ποτέ σε αυτήν τη χώρα. Εχουμε κάτι που δεν έχει δει κανείς ποτέ, ούτε που το έχει ακουστά. Εχουμε κάτι για το οποίο ο Πούτιν και ο Σι δεν γνωρίζουν τίποτε. Αυτό που κάναμε είναι απίστευτο!»

Βέβαια, η δημόσια συζήτηση που ενέπνευσαν οι προεδρικές αναφορές σε «πρωτοφανέρωτο όπλο» οδηγήθηκε πολύ πέραν του χώρου των αεροσκαφών Stealth, έτσι γράφτηκαν εικασίες για νέα πυρηνική κεφαλή που θα εξοπλίσει τον διηπειρωτικό πύραυλο Trident D5, κ.ά.

Ωστόσο υπήρξε και αναφορά στο βομβαρδιστικό Stealth B 21 Raider ως φορέα του νέου πυρηνικού υπερόπλου των ΗΠΑ. Και το σημαντικότερο: η διαρροή από το Πεντάγωνο ήταν συγκεκριμένη, και αφορούσε οπωσδήποτε καινούργιο πτητικό μέσο στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συνδυασμός του με πυρηνικές κεφαλές δεν είναι απαραίτητος, ούτε όμως και αδύνατος – κάθε άλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...