281
| Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 13:03
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 13:03

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα αφορούν μεταξύ άλλων την έκτιση των ποινών για βαριά εγκλήματα, όπως αυτά που έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ο Ποινικός Κώδικας, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση.

Δύο χρόνια από την εφαρμογή του, η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει διατάξεις που κρίνονται προβληματικές και όσες στην πράξη αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής». Οι αλλαγές είναι προϊόν διετούς επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να καταστούν νόμος του κράτους μέσα στον Οκτώβριο.

Οι τροποποιήσεις στον ΠΚ αφορούν δύο μεγάλες κατηγορίες εγκλημάτων, τη βαριά εγκληματικότητα (ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.ά) και αφετέρου εγκλήματα κατά ανηλίκων ή περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ειδικότερα:

  • Οι καταδικασμένοι σε βαριά εγκλήματα (ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων) δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν πραγματικά τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί από 2/5 ή 3/5 που ισχύει σήμερα. Όσοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 από 16 χρόνια, ενώ θα απαγορεύεται η αποφυλάκιση και η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι.
  • Για εγκλήματα κατά ανηλίκων προβλέπεται ότι θα παραγράφονται μόνο όταν ο ανήλικος ενηλικιωθεί. Αν το αδίκημα σε βάρος του είναι πλημμέλημα, παραγράφεται ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος, αν είναι κακούργημα, τρία χρόνια μετά.
  • Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών.
  • Οι προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν γίνονται στο πλαίσιο εργασιακής εξάρτησης (υπάλληλοι ή γενικά εργαζόμενοι) τιμωρούνται μόνο με φυλάκιση και όχι και με χρηματική ποινή, όπως ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...