Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία εναντίον βουλευτή απήγγειλε ο εισαγγελέας στον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση μέσα στη Βουλή εις βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου.
Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κ. Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία για διάπραξη κακουργήματος και έτσι ο ανεξάρτητος βουλευτής συνελήφθη αμέσως μετά την πράξη του.
Στον βουλευτή ασκήθηκε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα στην κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου, που ορίζει ότι «όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».
Μετά την άσκηση δίωξης ο κατηγορούμενος οδηγήθηκς στον ανακριτή, από τον οποίο αναμενόταν να ζητήσει προθεσμία. Μέχρι την απολογία του ο βουλευτής θα παραμείνει κρατούμενος, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τo περιστατικό έλαβε χώρα νωρίτερα την Τετάρτη, ενόσω στην Ολομέλεια της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου μετά από μήνυση για εξύβριση που κατέθεσε εναντίον του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο κατηγορούμενος, πριν επιτεθεί, είχε έντονο διάλογο με τον κ. Γραμμένο εντός της αίθουσας. Οταν βρέθηκαν και οι δύο εκτός της αίθουσας ο κ. Φλώρος επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.
Με κάταγμα ο βουλευτής Βασίλης Γραμμένος
Ο κ. Γραμμένος έχει κατάγματα στα ρινικά οστά και επίσης φέρει διάστρεμμα στη γνάθο, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η πλευρά Φλώρου αρνείται ότι γρονθοκόπησε τον βουλευτή.
Πώς «παρακάμπτεται» η βουλευτική ασυλία;
Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε παραπέμψει στο παραπάνω άρθρο του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο χαρακτήρισε «είναι πολύ πιο προνοητικό» από τον Κανονισμό της Βουλής, στις δηλώσεις του για τον χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς του και εξηγώντας πώς φτάσαμε στις εικόνες με τις χειροπέδες στα χέρια του ανεξάρτητου βουλευτή.
Ο κ. Τασούλας επισήμανε, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα: «Υπάρχει το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικος που μιλάει για εγκλήματα κατά πολιτειακών και πολιτικών οργάνων και προβλέπει το άρθρο 157 του ν. 4619/2019, “όποιος με βία ή απειλή βίας επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκείνον που ασκεί την προεδρική εξουσία, τη Βουλή -σημειώστε τη Βουλή-, την Κυβέρνηση ή μέλος τους σε εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντα, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί εναντίον τους, άρα και της Βουλής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους -εδώ έχουμε βιαιοπραγία κατά την άσκηση καθηκόντων, μάλιστα ο χτυπηθείς Βουλευτής δεν πρόλαβε καν να ψηφίσει- τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη”.
Σημαίνει αυτό ότι επειδή η ασυλία καλύπτει πλημμελήματα, αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα, μπορούμε να παραπέμψουμε τον δράστη αυτής της χυδαίας και βάρβαρης επίθεσης για αυτόφωρο κακούργημα, επειδή προβλέπεται κάθειρξη.
Και έδωσα εντολή στη Φρουρά της Βουλής να οδηγηθεί ενώπιον των Αρχών και να εξηγηθεί με βάση τα πραγματικά περιστατικά ότι στοιχειοθετείται κατά τη γνώμη μας η περίπτωση της δεύτερης εκδοχής του άρθρου 157, η εκδοχή δηλαδή της βιαιοπραγίας εναντίον μέλους του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ώστε να μην θεωρηθεί ότι προστατεύεται από την ασυλία, η οποία προστατεύει πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα βάσει του 62 άρθρου του Συντάγματος».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε, επίσης, στις «χυδαίες ύβρεις» που ακούστηκαν εντός και εκτός Βουλής με πρωταγωνιστές τους δύο βουλευτές, λέγοντας πως οι σχετικές αναφορές –«τα Πρακτικά, αλλά και η μαρτυρία των αστυνομικών που ενδεχομένως άκουσαν αυτές τις ανταλλαγές ύβρεων»– επίσης θα σταλούν στη Δικαιοσύνη προς αξιολόγηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News