318
Ανεξάρτητη έρευνα στο εργαστήριο της Γουχάν ζητούν 18 κορυφαίοι ειδικοί, ώστε να εξακριβωθεί η πραγματική προέλευση του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 | Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAM/CDC/Handout via REUTERS.

Ποιες νυχτερίδες; Να ερευνηθεί το εργαστήριο της Γουχάν!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 20:25
Ανεξάρτητη έρευνα στο εργαστήριο της Γουχάν ζητούν 18 κορυφαίοι ειδικοί, ώστε να εξακριβωθεί η πραγματική προέλευση του κορονοϊού και της νόσου Covid-19
| Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAM/CDC/Handout via REUTERS.

Ποιες νυχτερίδες; Να ερευνηθεί το εργαστήριο της Γουχάν!

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 20:25

Προσοχή! Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας: «Απαιτείται να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα η περίπτωση ο κορονοϊός που προκάλεσε τη νόσο Covid-19 να ξέφυγε από το εργαστήριο της Γουχάν» – αυτή είναι η θέση 18 κορυφαίων ειδικών, ιατρών και βιολόγων και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι παραπάνω συνέταξαν το συγκεκριμένο κείμενο με σκοπό να δημοσιοποιήσουν το αίτημά τους να διενεργηθεί άμεσα καινούργια έρευνα για το ζήτημα της προέλευσης του ιού, ο οποίος πρώτη φορά εκδηλώθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη και κατόπιν εξαπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα οι 18 ζητούν να ανοίξουν τα κινεζικά αρχεία ώστε να ελεγχθούν από ανεξάρτητους ερευνητές.

Ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Ντέιβιντ Ρέλμαν και ο ιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Τζέσι Μπλουμ θεωρούν ότι το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊού δεν έχει κλείσει με την απόφανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της ίδιας της Κίνας ότι η νυχτερίδα ευθύνεται για τη διάδοση της ίωσης.

Μάλιστα οι επιστήμονες έγραψαν ότι η έρευνα του ΠΟΥ δεν είχε κάνει καν «ισορροπημένη εκτίμηση» της θεωρίας ότι μπορεί ο ιός να διέρρευσε εξαιτίας εργαστηριακού συμβάντος.

Κατά τους επιστήμονες, στην εκδοχή της νυχτερίδας υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κυρίως όσον αφορά τη μετάδοση από το ιπτάμενο ζώο στον άνθρωπο. Θεωρούν ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής δεν είναι πειστικές.

Η νόσος του κορονοϊού, η Covid-19, από την εμφάνισή της στην Κίνα, περί το τέλος του 2019, και μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 3,34 εκατομμύρια ανθρώπους, κόστισε τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εισοδήματος, ενώ στέρησε την κανονικότητα του βίου από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Γη.

Οι άνθρωποι του ΠΟΥ είχαν εκδώσει έκθεση που είχαν συντάξει μαζί με τους Κινέζους έπειτα από επίσκεψη τεσσάρων εβδομάδων στη Γουχάν τον περασμένο χειμώνα. Σε αυτήν έλεγαν ότι «πιθανότατα» ο κορονοϊός μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου και χαρακτήριζαν «εξαιρετικά απίθανη» τη διαρροή του ιού από το εργαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...