Σε όποιο σημείο του πλανήτη υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση με χορό και τραγούδι, ακολούθησε και εντυπωσιακή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. Ακόμη και σε θρησκευτικές εκδηλώσεις με συγκέντρωση πολλών ατόμων που συνωστίζονταν, ο κίνδυνος αποδείχθηκε μεγάλος.
«Οι περισσότερες μαζικές μολύνσεις δεν έχουν γίνει σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήσαμε και ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση γίνεται από τα τηλέφωνα, τα χερούλια από τις πόρτες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης», εξηγεί στον Guardian ο Χέντρικ Στρικ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόνης, που συμμετέχει σε μεγάλη διεθνή μελέτη για τους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι με τους παραπάνω τρόπους δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός, απλώς ότι η μαζική μετάδοση είναι πολύ μικρότερης κλίμακας.
«Οι μαζικές συγκεντρώσεις δίνουν την ευκαιρία στον ιό να μεταδίδεται ευρέως», εξηγεί η Νίκι Πόπερ, μαθηματικός από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιέννης, που δημιούργησε την προσομοίωση που θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες, ώστε να αναπτύξουν ένα μοντέλο πιο ακριβούς πρόβλεψης εξέλιξης της πανδημίας.
Αυτό συμβαίνει διότι ο αριθμός των ημερήσιων περιστατικών πολλαπλασιάζεται με βάση το «δίκτυο τοπικών επιδημιών», όπως ονομάζεται.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι αν υπάρχουν 100 ή 200 άνθρωποι που περνούν αρκετό χρόνο μαζί σε ένα δωμάτιο και κάποιος από αυτούς έχει κορονοϊό, τότε ενδέχεται οι 20 από αυτούς να μολυνθούν.
Ακολούθως, θα τον μεταφέρουν στις οικογένειες και τους συνεργάτες τους, μολύνοντας ο καθένας από δέκα άτομα ακόμη. Μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός των ατόμων θα πολλαπλασιαστεί επί το 200 και θα συνεχίσει να μεταδίδεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.
Ωστόσο, οι μεγάλες συγκεντρώσεις είναι αυτές που αυξάνουν σημαντικά τα περιστατικά μέσα σε μία κοινωνία και όχι οι μικρές συνευρέσεις.
Ανοιχτές εκδηλώσεις
Είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του κορονοϊού σε ανοιχτές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, αλλά και ακόμη μεγαλύτερες όπως το καρναβάλι, όπου δεν υπάρχουν κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Πάρτι και καρναβάλια ευθύνονται για μαζικές μολύνσεις με κορονοϊό όχι μόνο στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
«Το Mardi Gras (φεστιβάλ υπερηφάνειας) ήταν η τέλεια καταιγίδα που δημιούργησε τις συνθήκες για την ευρεία μετάδοση του ιού», λέει η Ρεβέκα Τζι, υπεύθυνη του τμήματος υπηρεσιών υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Εκτοτε, και παρά τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν μετά, τα κρούσματα στην περιοχή άρχισαν να αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.
Στην Αυστραλία, τουλάχιστον 30 νεαρά άτομα μολύνθηκαν σε μεγάλο πάρτι που έγινε στην Παραλία Μπόντι στις 15 Μαρτίου. Μάλιστα το πάρτι είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία ημέρα πριν τη λήψη μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Θρησκευτικές συγκεντρώσεις
Περίπου 2.500 καθολικοί προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου στη Μιλούζ της ανατολικής Γαλλίας, σε μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της χρονιάς. Σήμερα, η πόλη είναι μία από τις χειρότερα πληττόμενες περιοχές της χώρας, με τα νοσοκομεία να έχουν γεμίσει με ασθενείς με Covid-19.
Αθλητικές διοργανώσεις
«Βιολογική βόμβα» χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αταλάντα – Βαλένθια, που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο. Τότε, κι ενώ η επιδημία βρισκόταν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης στη βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί ακόμη δραστικά μέτρα, περίπου 2.500 οπαδοί της Αταλάντα ταξίδεψαν από το Μπέργκαμο στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με τη Βαλένθια.
Αυτοί, γύρισαν πίσω στα σπίτια τους, έχοντας μολυνθεί από τον ιό και ένα μήνα αργότερα εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό. Κανείς δεν ήθελε να χάσει αυτό το παιχνίδι, οπότε μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι στις εξέδρες βρέθηκαν και άνθρωποι που μπορεί να είχαν λίγο πυρετό, να είχαν ήδη συμπτώματα αλλά να μην έδωσαν σημασία.
Ωστόσο, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ιταλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η ευρεία μετάδοση έγινε από μικρότερα ματς που πραγματοποιήθηκαν μερικές ημέρες αργότερα σε πόλεις της βόρειας Ιταλίας.
Οι επιστήμονες αναζητούν με κάθε τρόπο τις πηγές προέλευσης του ιού, τους ακριβείς τρόπους μετάδοσης και τι μπορεί να προκαλέσει μαζικές μολύνσεις, ώστε να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και των ζημιών στην οικονομία που φέρνει το lockdown σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News