Το υπουργείο Υγείας «ρίχνει στη μάχη» με το χάος των εφημεριών τα Κέντρα Υγείας, ως ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Αττικής, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο –στα μεγάλα νοσοκομεία και τις μεγάλες εφημερίες– τις 8-9 ώρες.
«Οσο πλησιάζουμε στο 5ωρο, είμαστε πολύ καλά. Οσο πλησιάζει το 10ωρο δεν είμαστε καλά», παρατήρησε χαρακτηριστικά στη σχετική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης που παρατηρείται στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία, βρίσκεται στη διαλογή των περιστατικών, καθώς όπως ανέφερε, «ένα στα δύο περιστατικά που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα Κέντρα Υγείας». «Μόνο έτσι θα μειώσουμε την ταλαιπωρία με τη διαλογή των ασθενών», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, καλώντας τους πολίτες να ενημερωθούν για τη δράση των Κέντρων Υγείας.
Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας τα οποία πιθανόν να μην τα γνωρίζουν οι πολίτες και να μην τα επισκέπτονται. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά τους για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Εχουμε κάποια πολύ καλά παραδείγματα. Ενα από αυτά είναι το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου το οποίο βλέπει, από εφημερία σε εφημερία του Κρατικού Νίκαιας, 350 περιστατικά.
Τα Κέντρα Υγείας που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής είναι τα Αλεξάνδρας (ήδη τελεί σε 24ωρη λειτουργία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου (8 π.μ. έως 10 μ.μ.) και Ραφήνας (24ωρη λειτουργία), από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τα Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας (24ωρη λειτουργία), Περιστερίου και Κερατσινίου (7 π.μ. με 9 μ.μ.), από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.
Οπως επισημάνθηκε, θα μπαίνουν σταδιακά, από τον προσεχή μήνα, στη διαδικασία επικούρησης των εφημεριών των νοσοκομείων και παράλληλα θα ενισχυθούν με 50 επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό –πέραν των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που έχουν ήδη δρομολογηθεί– προκειμένου να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους και να έχουν και τις απαραίτητες ειδικότητες. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, που έχει γενικούς γιατρούς, θα ενισχυθεί με παιδίατρο και καρδιολόγο.
Το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για το ποια Κέντρα Υγείας θα συνεπικουρούν τις εφημερίες ποιων νοσοκομείων (π.χ. τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων θα βοηθούν εναλλάξ την εφημερία του Θριασίου), ενώ θα αναγράφονται και αναλυτικά στους πίνακες με τις εφημερίες της Αττικής προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν να απευθυνθούν.
Οσον αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση των εφημεριών, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι μέχρι τις αρχές του 2026 ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του τι ακριβώς γίνεται στην εφημερία σε πραγματικό χρόνο. Παρεμβαίνοντας, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι στόχος είναι «οι ασθενείς να μπορούν να παρακολουθούν τους χρόνους αναμονής της εφημερίας σε ένα νοσοκομείο, ώστε να επιλέγουν και οι ίδιοι που θα πηγαίνουν για να ταλαιπωρούνται λιγότερο».
Πλέον, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι ασθενείς που θα μπαίνουν στην εφημερία, κατά την είσοδό τους θα εφοδιάζονται με ένα QR code το οποίο ουσιαστικά θα σκανάρεται σε όλα τα βήματα της παραμονής τους στο νοσοκομείο ώστε να ελέγχονται και οι χρόνοι αναμονής σε κάθε τμήμα.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα επεκτείνεται. Τα νοσοκομεία αυτά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά πιθανότατα θα είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Ιπποκράτειο», το «Λαϊκό» και το «Κωνσταντοπούλειο».
Τέλος από την πλευρά του ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξήγησε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην εφημερία των ψυχιατρικών δομών τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Επίσης, τόνισε ότι βελτιώνεται η διαδικασία με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις για τους ψυχιατρικούς ασθενείς, τονίζοντας ότι θα μπορούν να νοσηλεύονται πλέον κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Η εικόνα των προσελεύσεων στις εφημερίες
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι προσελεύσεις τόσο στις γενικές εφημερίες όσο και στις πρωινές έχουν μεταβληθεί, σε άλλα νοσοκομεία περισσότερο και σε άλλα λιγότερο.
Στα τρία μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, «Γ. Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο» και «Λαϊκό» η προσέλευση στην πρωινή εφημερία έχει αυξηθεί αρκετά.
Ειδικότερα, ο μέσος όρος προσελεύσεων στην πρωινή εφημερία του «Γεννηματάς» από την 1η Νοεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο έως το τέλος Οκτωβρίου, έχει αυξηθεί κατά 71,2%. Αντίστοιχα, η αύξηση το ίδιο διάστημα για το «Ιπποκράτειο» είναι 81,9% και για το «Λαϊκό» 56%.
Στο αντίποδα όμως, το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου καταγράφεται μείωση στη γενική εφημερία – κάτι που δείχνει τη δυσκολία διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» οι προσελεύσεις στην απογευματινή/βραδινή εφημέρευση μειώθηκαν κατά 20,8%, στο «Σισμανόγλειο» κατά 11,7% και στον «Ευαγγελισμό» κατά 10,6%.
Από την 1η Φεβρουαρίου το findoctors.gov.gr
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το finddoctors.gov.gr, τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που τίθεται στη διάθεση των ασφαλισμένων για τον προγραμματισμό ραντεβού με συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς.
Στο finddoctors.gov.gr, συμμετέχουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας, 3.500 ιδιώτες γιατροί ειδικότητας συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Στόχος, η γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν γιατρό ειδικότητας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Οπως περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τα βήματα για τον χρήστη της πλατφόρμας είναι απλά:
Αρχικά θα πρέπει να κάνει ταυτοποίηση με τα στοιχεία του μέσω gov.gr. Στη συνέχεια καταχωρεί το ΑΜΚΑ του, επιλέγει νέο ραντεβού και το σύστημα γρήγορα και εύκολα του εμφανίζει τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και τον ενημερώνει για το πότε έχει διαθέσιμο ραντεβού. Η επιβεβαίωση του ραντεβού γίνεται με έγκριση από τον γιατρό.
«Στόχος είναι οι συμπολίτες μας να έχουν τον πιο εύκολο τρόπο για να βρίσκουν στο κοντινότερο σημείο που θέλουν, το πιο σύντομο ραντεβού», είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «σκοπός μου είναι να μπορεί ο ασθενής να βρίσκει ευκολότερα το ραντεβού του χωρίς να ταλαιπωρείται και να υπάρχει φυσικά διαφάνεια».
Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας, η εισαγωγή όλων των διαθέσιμων ραντεβού από δημόσια νοσοκομεία στην πλατφόρμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση των πολιτών για εύκολη αναζήτηση και κλείσιμο ιατρικών ραντεβού και εξοικονόμηση χρόνου χωρίς τηλεφωνικές επικοινωνίες ή φυσική παρουσία. Αυτό συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργικότητα του συστήματος καθώς πλέον υπάρχει συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων ραντεβού ανά νοσοκομείο και ειδικότητα και άμεση επιβεβαίωση ραντεβού μέσω μηνύματος ή email.
Στα οφέλη, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η μείωση χρόνων αναμονής, η αποσυμφόρηση τηλεφωνικών κέντρων και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας του συστήματος υγείας.
Οπως επίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μέσα στον Φεβρουάριο, θα λειτουργεί και εφαρμογή (app) για το κινητό τηλέφωνο και ο πολίτης θα μπορεί να κλείνει εκεί ραντεβού χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται την ιστοσελίδα.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, τα τηλεφωνικά ραντεβού θα παραμείνουν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε και έναν νέο τετραψήφιο αριθμό του υπουργείου Υγείας, ο οποίος, όπως είπε, θα έχει στόχο να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών σε σχέση με νοσοκομεία, κέντρα υγείας και οτιδήποτε άλλο. «Με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News