Σε 129 δράσεις «ξεδιπλώνει» η κυβέρνηση το σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς. Από το σύνολο των δράσεων, 47 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 68 εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και 14 ακολουθούν.
Ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου την πορεία υλοποίησης και εισηγήθηκε την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτελεί μια σημαντική εθνική στρατηγική με τριπλό στόχο:
α) την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη χώρα
β) την ενίσχυση των δικλείδων διαφάνειας και λογοδοσίας στη δράση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και
γ) την προάσπιση του Κράτους Δικαίου
Για πρώτη φορά, η παρούσα κυβέρνηση με τον Ν. 4915/2022 θέσπισε την έγκριση και την ετήσια παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δείχνοντας την ισχυρή δέσμευσή της να ακολουθήσει διεθνείς καλές πρακτικές προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα σε ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο της δημόσιας πολιτικής.
Ο Σχεδιασμός της Στρατηγικής έγινε στη βάση ευρείας διαβούλευσης με φορείς πολιτικής, επαγγελματικές ενώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Το Εθνικό Σχέδιο αναπτύσσεται σε 3 Μέρη: Έλεγχος – Πρόληψη – Ευαισθητοποίηση και έχει τετραετή ορίζοντα εφαρμογής.
Η αρχική έκδοση περιλαμβάνει 129 δράσεις σε κρίσιμες θεματικές όπως τα δημόσια οικονομικά, η διαχείριση των ενωσιακών πόρων του ΕΣΠΑ & του ΤΑΑ, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η βελτίωση των ικανοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά δεδομένα της περιόδου 2022 – 2023:
· Το ποσοστό ενεργοποίησης του Σχεδίου ανέρχεται σήμερα στο 89% (47 Ολοκληρωμένες Δράσεις και 68 Δράσεις που εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε σύνολο 129).
· 36% του συνόλου των δράσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί (47 σε σύνολο 129)
· 54% του συνόλου των δράσεων (68 δράσεις) υλοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό
· 14 δράσεις δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Εξ αυτών 9 δράσεις έχουν μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης υλοποίησης (μετά το 2023) και 5 δράσεις αντιμετωπίζουν ελεγχόμενες καθυστερήσεις κυρίως λόγω χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News