Η σκληρή αντίσταση των Ουκρανών έχει αναγκάσει τους Ρώσους να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους με από αέρος χτυπήματα σε στόχους-κλειδιά σε αστικό πόλεμο, δηλαδή μάχες μέσα στις πόλεις.
Εως το απόγευμα της Τετάρτης, το Χάρκοβο αντιστεκόταν σθεναρά στους Ρώσους. Τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, στην περιοχή είχαν προσγειωθεί ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες.
Μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Τρίτης στο κέντρο της πόλης (οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σύμφωνα με τον περιφερειάρχη) το πρωί της Τετάρτης στο στόχαστρο βρέθηκαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και το πανεπιστήμιο της μητρόπολης που απέχει από τα ρωσικά σύνορα λιγότερο από 50 χλμ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από τους νέους βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, μια ενδεχόμενη κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας θα ήταν σημαντική στρατιωτική επιτυχία για τους Ρώσους, σημειώνουν οι Times, και επισημαίνουν ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο και στη μάχη του Κιέβου.
Ο Μπάρονς είπε ότι το αρχικό σχέδιο των Ρώσων ήταν να στείλουν λίγες δυνάμεις πεζικού, να καταφέρουν λίγα πλήγματα με την αεροπορία και το πυροβολικό «ελπίζοντας ότι ο ουκρανικός λαός θα τους καλωσόριζε με λουλούδια και θα τους έραινε με ροδοπέταλα και το καθεστώς θα έπεφτε». Κάτι που βέβαια, απέχει από την πραγματικότητα, όσο η ημέρα από τη νύχτα…
Οι Ρώσοι δεν περίμεναν την αντίσταση των Ουκρανών και τώρα έχουν σημαντικό πρόβλημα, εξήγησε ο Μπάρονς, διότι πρέπει να αποφασίσουν πώς θα καταλάβουν τα μεγάλα αστικά κέντρα χωρίς να τα κάνουν σκόνη σκοτώνοντας τους πολίτες που αποκαλούν αδέλφια τους.
Λογικά, η επόμενη κίνηση της Μόσχας, αναφέρει ο βρετανός στρατιωτικός, «ήταν να στείλει στο Χάρκοβο αλεξιπτωτιστές με την στήριξη του πυροβολικού», όπως και έγινε. Οι αλεξιπτωτιστές είναι καλά εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και αποτελεσματικοί, αλλά οι οπλισμένοι κάτοικοι είναι πολύ περισσότεροι, πρόσθεσε ο Μπάρονς. «Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί μια τέτοια μάχη».
Το άλλο μεγάλο μέτωπο βρίσκεται στη Χερσώνα. Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός, έπειτα από σφοδρές μάχες, κατέλαβε την πόλη η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας.
Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. Το απόγευμα, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου επανέλαβε ότι η Χερσώνα δεν είναι υπό ρωσική κατοχή. Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες για την πόλη των περίπου 250.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Δνείπερου, στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζονται. «Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει δεν είναι σωστές. Οι οδομαχίες συνεχίζονται. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται» πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, σκληρές μάχες μαίνονταν και στην περιοχή της Μαριούπολης, ενώ μία φάλαγγα πολλών χιλιομέτρων πλησίαζε στο Κίεβο.
Ο Ματιέ Μπουλέγκ, αναλυτής στον Οίκο Chatham, δήλωσε στους Times: «Δυστυχώς, αυτό που έρχεται είναι πόλεμος χωρίς όρια. Είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ότι οι Ρώσοι εγκατέλειψαν τα χτυπήματα ακριβείας και βομβαρδίζουν μεγάλες εκτάσεις. Αντί για ταχείες επεμβάσεις, θα προχωρήσουμε σε πιο στατικό αστικό πόλεμο και πολιορκίες πόλεων. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης».
Το μέτωπο στον νότο
Δύο είναι οι βασικές επιχειρήσεις που φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη: μία στον βορρά, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι και μία στον νότο για την κατάληψη εδαφών, σημειώνουν οι Times.
Σύμφωνα με τον Μπάρονς, ο ελάχιστος στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη της Χερσώνας και ο έλεγχος της παροχής νερού στην Κριμαία, όπως και η σύνδεσή της με το Ντονέτσκ. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα συνεχίσουν προς την Οδησσό για να απομονώσουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που βλέπω πιθανό», σχολίασε.
Ο Τζάστιν Κραμπ, στέλεχος σε εταιρεία ανάλυσης γεωπολιτικού ρίσκου, τόνισε ότι η πτώση της Χερσώνας θα είναι σημαντική, καθώς είναι μεγάλο λιμάνι. «Είναι σημαντικό για τους Ρώσους γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πλήγματα κατά φορτίων με προμήθειες από τη Ρωσία», είπε και τόνισε ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον εφοδιασμό τους, ειδικά σε τρόφιμα και καύσιμα. Εχουν θεαθεί ρώσοι στρατιώτες να κλέβουν τρόφιμα από ουκρανικά σουπερμάρκετ, ενώ τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα ξεμένουν από πετρέλαιο και εγκαταλείπονται στην άκρη του δρόμου!
Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα λάθος στόχων, λάθος τακτικής και κακής προετοιμασίας, από την πλευρά των Ρώσων, σύμφωνα με τους βρετανούς αναλυτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News