589
Κάτοικος της Σαγκάης με το παιδί της κοιτούν έξω από το μεταλλικό κιγκλίδωμα στην αυλή της πολυκατοικίας τους, που δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω | REUTERS/Aly Song

Ποια είναι η επίσημη απάντηση της Κίνας για το σκληρό lockdown της Σαγκάης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 12:00
Κάτοικος της Σαγκάης με το παιδί της κοιτούν έξω από το μεταλλικό κιγκλίδωμα στην αυλή της πολυκατοικίας τους, που δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω
| REUTERS/Aly Song

Ποια είναι η επίσημη απάντηση της Κίνας για το σκληρό lockdown της Σαγκάης

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 12:00

Η άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα θα οδηγούσε σε ένα τσουνάμι μολύνσεων και σε περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με μελέτη, η οποία υπογραμμίζει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων κατοίκων της χώρας.

Η κυβέρνηση της Κίνας παραμένει επικεντρωμένη και επιμένει σε αυτή τη στρατηγική, την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει εν μέσω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον με μαζικά τεστ, στενή επιτήρηση των κρουσμάτων, σκληρά lockdowns, αυστηρή καραντίνα και απομόνωση των στενών επαφών, όπως γράφει ο Guardian.

Σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ακόμη μία φορά τη δέσμευσή του στη συγκεκριμένη την πολιτική, παρά τη μετάλλαξη Ομικρον.

Την ίδια στιγμή, κινέζοι αξιωματούχοι, θέλοντας να δικαιολογήσουν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, επικαλούνται τα αποτελέσματα μελέτης που διενέργησε το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Σύμφωνα με αυτή, η άρση οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα περισσότερα από 112 εκατομμύρια κρούσματα, τα οποία μάλιστα θα είχαν συμπτώματα Covid-19, 5 εκατομμύρια νοσηλείες και 1,55 εκατομμύρια θανάτους.

«Διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο ανοσίας που προκλήθηκε από την εκστρατεία εμβολιασμού του Μαρτίου 2022 θα ήταν ανεπαρκές για να αποτρέψει το κύμα της μετάλλαξης Ομικρον», υπογραμμίζεται στη μελέτη. Παράλληλα, λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας, η Κίνα έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό φυσικής ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.

Και ενώ το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι η πολιτική του μηδενικού κρούσματος θα καταφέρει να νικήσει και τη μετάλλαξη Ομικρον, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα προβλήματα στην Κίνα είναι πολλά, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη είναι ανεπαρκής και οι πόροι υγείας άνισοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα, αλλά παραμένουν εξαπλωμένα τα κρούσματα σε πολλές επαρχίες. Την Τετάρτη, οι Αρχές κατέγραψαν 1.905 κρούσματα, εκ των οποίων 302 συμπτωματικά. Το περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στη Σαγκάη, η οποία βρίσκεται σε σκληρό lockdown για περισσότερο από δύο μήνες.

Νέες οδηγίες για την καραντίνα

Την Τρίτη, οι Αρχές ανακοίνωσαν τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για όσους βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της κυβέρνησης, τα σπίτια πρέπει να διαθέτουν συστήματα εξαερισμού και αποχέτευσης αυτόνομα, ώστε «να μη μολύνουν άλλα νοικοκυριά». Αλλες απαιτήσεις περιλαμβάνουν ξεχωριστά μπάνια και υπνοδωμάτια και την ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Ωστόσο, η προοπτική να επιτραπεί σε ορισμένους ασυμπτωματικούς και στενές επαφές να παραμείνουν στο σπίτι, αντί να οδηγηθούν σε κέντρα καραντίνας, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ επιδημιολόγων και υγειονομικών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιτόπια επιβολή μέτρων, ειδικά στη Σαγκάη.

Πιο σκληρά τα μέτρα στη Σαγκάη

Μετά την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα, τα μέτρα στην πόλη φαίνεται να έχουν σκληρύνει ακόμη περισσότερο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και αστυνομικών με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό, που επιβάλλουν με ζήλο τους κανονισμούς.

Κόντρα με τον ΠΟΥ

Την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν πιστεύει ότι η πολιτική της Κίνας είναι «βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού».

Τα πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν τα σχόλια που έγιναν από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι όποιες αναφορές σε αυτά στο κινεζικό Διαδίκτυο λογοκρίθηκαν και αφαιρέθηκαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να αποφεύγει τις «ανεύθυνες παρατηρήσεις». Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο που δόθηκε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, υπερασπίστηκε τα μέτρα της Κίνας για την καταπολέμηση της πανδημίας και είπε ότι η χώρα ελπίζει ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ θα μπορέσει να δει αντικειμενικά τις πολιτικές της Κίνας για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...