670
| Shutterstock

Ποδόσφαιρο καλεί ΕΕ: Φρένο στους άραβες μονάρχες των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2023, 13:35

Ποδόσφαιρο καλεί ΕΕ: Φρένο στους άραβες μονάρχες των γηπέδων

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2023, 13:35

Η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη ροή κεφαλαίων από χώρες του Κόλπου με προορισμό το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εντείνεται και παίρνει επίσημη μορφή. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων, όπως σημειώνει το Politico,  είναι η ισπανική λίγκα και ένας μικρός βελγικός σύλλογος. Και αφορμή, η νέα κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις επιδοτήσεις από κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Οπως ισχυρίζονται οι παραπονούμενοι, απηχώντας την αγανάκτηση του συνόλου των club που έχουν μείνει έξω από τον «χορό» των πετροδολαρίων, οι μοναρχίες των πάμπλουτων αραβικών χωρών προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά του ποδοσφαίρου, χρηματοδοτώντας με τεράστια κρατικά κεφάλαια συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς συλλόγους που τους ανήκουν.

Οι νέοι κανονισμοί παρέχουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να ερευνά κάθε είδους χρηματοδότηση που προέρχεται από ξένες κυβερνήσεις και ενδέχεται να υπονομεύει τον ανταγωνισμό, αλλά και στις Ρυθμιστικές Αρχές να υποχρεώνουν εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά της χρηματοδότησης, ή να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Οσοι ασχολούνται με το πιο δημοφιλές σπορ, το ξέρουν καλά. Με τις «πλάτες» των βαθύπλουτων ιδιοκτητών τους, τα club που ανήκουν σε κρατικά αραβικά funds εκτοξεύουν στα ύψη τα κόστη των μεταγραφών και τις αποδοχές των παικτών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό άλλων συλλόγων, επιφέροντας βίαιες ανακατατάξεις στην πυραμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και των εθνικών πρωταθλημάτων.

Η δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει αποφύγει κάθε είδους παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν τα σπορ, όπως σημειώνει το Politico. Επιπλέον, αυτή την εποχή η ΕΕ επιδιώκει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις πετρελαιοπαραγωγoύς χώρες του Κόλπου, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, καθώς τα αραβικά κεφάλαια εξακολουθούν να εξαγοράζουν ευρωπαϊκά club (οι Σαουδάραβες που απέκτησαν τη Νιούκαστλ επιδιώκουν τώρα να προσθέσουν στο αθλητικό τους χαρτοφυλάκιο ακόμη μια ομάδα, αυτή τη φορά από την ηπειρωτική Ευρώπη), η οργή των των συλλόγων που θίγονται -ιδίως των παραδοσιακά ισχυρών- μεγαλώνει.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την ισπανική λίγκα και, πιθανότατα, υποκινήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Με επιστολή της προς την Κομισιόν, τον περασμένο μήνα, η Liga ζητά διεξοδικό έλεγχο στα οικονομικά της Παρί Σεν-Ζερμέν, που ανήκει στην Qatar Sports Investments. Οπως καταγγέλλει, ένας μηχανισμός κρυφών χρηματοδοτήσεων από την Ντόχα επιτρέπει στον νεόπλουτο γίγαντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να αποκτά παίκτες και να προσλαμβάνει προπονητές, προσφέροντας αποδοχές οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που του δίνουν τα πραγματικά του έσοδα.

Με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει η Liga, ο γαλλικός σύλλογος εξασφαλίζει χορηγίες εξωπραγματικές για τα δεδομένα της αγοράς. Ολα αυτά, τονίζει, ενισχύουν τις αγωνιστικές του επιδόσεις, σε βάρος του ανταγωνισμού. Η διοίκηση της Παρί, που έλαβε γνώση του περιεχομένου της επιστολής, δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Παρόμοια παράπονα έκανε και η Βιρτόν, ένας άσημος σύλλογος που σήμερα αγωνίζεται στη Γ’ Κατηγορία του Βελγίου. Στράφηκε εναντίον της City Football Group, του επενδυτικού ομίλου από το Αμπου Ντάμπι, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του, εκτός από τη Μάντσεστερ Σίτι, άλλες δυο ευρωπαϊκές ομάδες: τη γαλλική Τρουά και τη βελγική Λόμελ.

Διαφορετική περίπτωση αυτή, αφού η City Football Group είναι ιδιωτικό fund και δεν συνδέεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δείχνει το νομικό παράθυρο που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν όποιοι βρεθούν στο στόχαστρο του νέου κανονισμού της ΕΕ, ο οποίος αφορά μόνο τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Δεν «αγγίζει», ούτε τα αμερικανικά κεφάλαια που έχουν κατακλύσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ούτε τα ρούβλια των ρώσων ολιγαρχών, που υπήρξαν… οι πρώτοι διδάξαντες των αθλητικών εξαγορών από μη Ευρωπαίους.

Το ντοσιέ με τα παράπονα, που αναμένεται πολύ σύντομα να… παχύνει, βρίσκεται, πλέον, στα χέρια του προσωρινού διαδόχου της Επιτρόπου Βεστάγκερ, του Βέλγου Ντιντιέ Ράιντερς, ο οποίος την αντικατέστησε την περασμένη Τρίτη. Σύλλογοι και λίγκες από όλη την Ευρώπη ελπίζουν η Κομισιόν να εξετάσει το θέμα τους με συμπάθεια και κατανόηση.

Ωστόσο _ προειδοποιεί το Politico – μια δήλωση που είχε κάνει ο Βεστάγκερ τον Ιούνιο, θα πρέπει να τους προβληματίσει. Είπε ότι το τμήμα που ασχολείται με τον νέο κανονισμό (για τις επιδοτήσεις από κράτη εκτός ΕΕ), είναι υποστελεχωμένο. Φαίνεται πως οι σχετικές έρευνες θα καθυστερήσουν πολύ. Το ίδιο και η λύση που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περιμένει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...