679
Αποψη του εσωτερικού μιας από τις οικίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Πομπηία | Shutterstock

Πομπηία: Θανατηφόρες μονομαχίες σε παιδικά γκράφιτι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:45
Αποψη του εσωτερικού μιας από τις οικίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην Πομπηία
|Shutterstock

Πομπηία: Θανατηφόρες μονομαχίες σε παιδικά γκράφιτι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:45

Γραμμικές φιγούρες μονομάχων που μάχονται μέχρι θανάτου, οι οποίες προφανώς σχεδιάστηκαν από παιδικό χέρι, βρέθηκαν σε έναν πρόσφατα ανασκαμμένο τοίχο στην Πομπηία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά οδηγήθηκαν στην αρένα της ρωμαϊκής πόλης για να παρακολουθήσουν αιματηρές μάχες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τομ Κίνγκτον, ανταποκριτή των βρετανικών Times στη Ρώμη, η ανακάλυψη ήταν μέρος μιας σειράς ευρημάτων σε δωμάτια σπιτιών της αρχαίας πόλης, τα οποία ανασκάπτουν οι αρχαιολόγοι για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών και το σπάνιο πορτρέτο ενός μικρού παιδιού που φορούσε κουκούλα.

Τα σκίτσα που ανακαλύφθηκαν στο δωμάτιο ενός σπιτιού γνωστού ως «Cenacolo Colonnato» είναι φτιαγμένα με κάρβουνο και δείχνουν δύο μονομάχους που ετοιμάζονται να παλέψουν, ενώ δύο άλλοι, οπλισμένοι με δόρατα, πλησιάζουν ένα ζευγάρι αγριογούρουνων.

Αλλα σκίτσα στον τοίχο ενός δωματίου κοντά στο προηγούμενο, που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση αμφορέων, παρουσιάζουν περισσότερους μονομάχους, δύο φιγούρες που παίζουν με μια μπάλα, άλλο ένα αγριογούρουνο και έναν αγώνα πυγμαχίας, με έναν από τους μαχητές να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος.

Τα παιδικά σκίτσα από κάρβουνο που ανακαλύφθηκαν στον τοίχο ενός δωματίου: δύο μονομάχοι ετοιμάζονται να παλέψουν, ενώ δύο άλλοι, οπλισμένοι με δόρατα, πλησιάζουν ένα ζευγάρι αγριογούρουνων (Shutterstock)

Σχεδιασμένα στον τοίχο, σε ύψος μεταξύ 20 και 50 εκ. από το πάτωμα και διατηρημένα από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., που έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη, τα σκίτσα στο δεύτερο δωμάτιο περιλαμβάνουν επίσης τρία μικρά χέρια, λες και το παιδί (ή τα παιδιά) να είχε σχεδιάσει ένα περίγραμμα χεριού με το κάρβουνο του, γράφει ο Κίνγκτον στους Times.

Ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου όπου γίνεται η ανασκαφή, ανέφερε ότι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Φεντερίκο Β’ της Νάπολης, που είδαν τα σκίτσα, είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα το παιδί είχε παρακολουθήσει το ίδιο θανατηφόρα μάχη μονομάχων – και δεν αντέγραφε εικόνες άλλων.

«Είναι πιθανόν ένα ή περισσότερα παιδιά που έπαιζαν σε αυτή την αυλή, ανάμεσα στην κουζίνα, το μπάνιο και τον κήπο, να είχαν δει μάχες στο αμφιθέατρο και να υπήρξαν μάρτυρες ακραίας βίας, σε μια επίδειξη που περιλάμβανε επίσης εκτελέσεις σκλάβων και εγκληματιών» δήλωσε ο Ζούχτριγκελ.

«Τα σκίτσα μάς δείχνουν τον αντίκτυπο στη φαντασία ενός μικρού παιδιού που περνούσε το ίδιο μοτίβο ανάπτυξης με τα σημερινά παιδιά. Οι φιγούρες με ραβδιά είναι χαρακτηριστικές στις ζωγραφιές σύγχρονων παιδιών και μέρος μιας ανθρωπολογικής σταθεράς που δεν έχει καμία σχέση με τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές τάσεις» πρόσθεσε.

Μια επιγραφή σε τάφο που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία το 2017 αποκάλυψε ότι οι επιδείξεις μονομάχων στην πόλη παρουσίαζαν πάνω από 400 μαχητές, πολύ περισσότερους από ό,τι πιστεύαμε, και συναγωνίζονταν τις μονομαχίες στο Κολοσσαίο της Ρώμης.

«Η έκθεση παιδιών ηλικίας περίπου πέντε ως επτά ετών σε ακραία βία μέσω βιντεοπαιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα σήμερα, αλλά η διαφορά είναι ότι κατά την Αρχαιότητα το αίμα που χυνόταν στην αρένα ήταν πραγματικό – κάτι που  λίγοι έβλεπαν ως πρόβλημα, παρά τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών της Πομπηίας» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι.

Πάλη μεταξύ μονομάχων σσχεδιασμένη στο δάπεδο κτιρίου της Πομπηίας (Shutterstock)

Ανασκαφές έχουν ξεκινήσει επίσης στο κοντινό «Σπίτι των Ζωγράφων», όπου βρέθηκε μια σπάνια τοιχογραφία ενός παιδιού που φορούσε μανδύα με κουκούλα. Πιθανώς ήταν το νεκρό παιδί των ιδιοκτητών του σπιτιού. Το βρέφος περιβάλλεται από μεγάλα τσαμπιά σταφύλια και ρόδια και στο πλευρό του στέκεται ένα μικρό σκυλί.

Επιπλέον, σε έναν διάδρομο του σπιτιού βρέθηκαν οι σκελετοί ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ηλικιωμένοι και οι δύο, που αναζητούσαν καταφύγιο από τη λάβα και τη στάχτη που κατέκλυζαν την πόλη.

«Ολο και πιο συχνά η Πομπηία παρουσιάζει εκπληκτικές ανακαλύψεις, που αποδεικνύουν ότι είναι μια εξαιρετική συλλογή θησαυρών» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...