811
| Shutterstock

Πομπέο: Ο κόσμος δεν ξέρει πόσο κοντά φτάσαμε σε πυρηνικό πόλεμο το 2019

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 10:56
|Shutterstock

Πομπέο: Ο κόσμος δεν ξέρει πόσο κοντά φτάσαμε σε πυρηνικό πόλεμο το 2019

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 10:56

To βιβλίο του Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, έκανε ήδη αίσθηση. Και δεν είναι μόνο τα όσα ο 59χρονος πολιτικός υποστηρίζει για τις επαφές του με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ-ουν ·είναι και τα όσα με ρεαλισμό αλλά περίσσιο κυνισμό περιέγραψε ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα έργα και τις ημέρες της αμερικανικής διπλωματίας επί Ντόναλντ Τραμπ.

Το βιβλίο υπό τον τίτλο «Never Give an Inch» («Μη δίνεις ποτέ ούτε εκατοστό») κυκλοφόρησε στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία την Τρίτη και μοιάζει να είναι μια ιδεολογική πλατφόρμα για τα επόμενα πολιτικά βήματα του Πομπέο –με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2024. Εξάλλου τόσο ο τίτλος –το «Never Give an Inch» παραπέμπει σε δραματική ταινία του 1971 με τον Πολ Νιούμαν και τον Χένρι Φόντα– όσο και ο υπότιτλος –«Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ»– μοιάζουν να απευθύνονται στα πολιτικά ένστικτα της αμερικανικής Δεξιάς.

Μεταξύ πολλών άλλων, στις 464 σελίδες του βιβλίου ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι ο κόσμος έφτασε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου το 2019 και περιέγραψε πώς αυτός ο εφιάλτης αποφεύχθηκε χάρη στην αμερικανική παρέμβαση –φυσικά και του ίδιου προσωπικά.

Ο Πομπέο ανέλυσε τα όσα συνέβησαν κατά την κλιμάκωση της ένταξης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν –και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις– πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πως η αντιπαλότητα της Ινδίας και του Πακιστάν είχε φθάσει τόσο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο βιβλίο του.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος του Πακιστάν, σε αντίποινα για την επίθεση καμικάζι η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 41 παραστρατιωτικούς στο ινδικό τμήμα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ. Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικό αεροσκάφος και αιχμαλώτισε τον πιλότο.

Ο Πομπέο, ο οποίος βρισκόταν στο Ανόι, για τη σύνοδο κορυφής του τότε προέδρου Τραμπ με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα του Κιμ Γιονγκ-ουν, περιέγραψε στο βιβλίο πώς τον ξύπνησε επείγον τηλεφώνημα ανώτερου ινδού αξιωματούχου.

«Πίστευε πως οι Πακιστανοί είχαν αρχίσει να ετοιμάζουν τα πυρηνικά τους όπλα για να προχωρήσουν σε πλήγμα. Η Ινδία, με πληροφόρησε, εξέταζε τα αντίποινα στα οποία θα προχωρούσε», έγραψε ο Πομπέο, ο οποίος είχε υπάρξει και διευθυντής της CIA επί προεδρίας Τραμπ. «Του ζήτησα να μη γίνει τίποτα και να μας δώσει λίγο χρόνο για να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Πομπέο, αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν κατόπιν να πείσουν Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί πως δεν γινόταν προετοιμασία για πυρηνική επίθεση ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη. «Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάναμε εμείς», έγραψε.

Το βιβλίο του Μάικ Πομπέο, με την υποσημείωση «Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ», μοιάζει με την πλατφόρμα για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εν όψει των εκλογών του 2024

Η Ινδία και κατόπιν το Πακιστάν προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998, ωθώντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να δηλώσει πως το Κασμίρ ήταν «το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου».

Η περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων, που διεκδικούν η Ινδία και το Πακιστάν, υπήρξε θέατρο ένοπλων συρράξεων μετά τον πολυαίμακτο χωρισμό της αποικίας των Ινδιών της βρετανικής αυτοκρατορίας το 1947.

«Προσπαθείτε να με δολοφονήσετε»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο Πομπέο περιέραψε τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγιάνγκ και την προετοιμασία των συνόδων κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ-ουν.

Αφηγήθηκε για παράδειγμα πώς συναντήθηκε μυστικά με τον Κιμ Γιονγκ-ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον Μάρτιο του 2018, όταν ήταν ακόμα διευθυντής της CIA.

«Δεν πίστευα πως θα ερχόσασταν. Ξέρω πως προσπαθείτε να με δολοφονήσετε», έγραψε πως του είχε πει ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας.

Αποφασίζοντας να «κάνει λίγο χιούμορ», ανέφερε πως του απάντησε: «κ. Πρόεδρε, προσπαθώ πάντα να σας δολοφονήσω».

Ο Πομπέο υποστήριξε επιπλέον πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν του είπε πως ανησυχούσε για τις κινεζικές βλέψεις, σε βαθμό που είχε «ανάγκη τους Αμερικανούς στη Νότια Κορέα για να προστατευτεί» από το ΚΚ της Κίνας.

Σιγά τον Κασόγκι

Αυτό που εκπλήσσει στο βιβλίο του Πομπέο, είναι ο κυνισμός με τον οποίο αναφέρεται στον σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε το 2018 από ομάδα εκτελεστών μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Ο Πομπέο υπερασπίζεται ευθαρσώς τη σχέση με το Ριάντ, ενώ φθάνει στο σημείο να υπερηφανευτεί πως αψηφώντας τη Washington Post και τη New York Times, πήγε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία.

Ο Πομπέο ειρωνεύεται εξάλλου τη δημοσιογραφική δουλειά του Κασόγκι, ο οποίος κατ’ αυτόν αναγορεύτηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ σε κάτι σαν «σαουδάραβα Μπομπ Γούντγουορντ που έγινε μάρτυρας επειδή επέκρινε θαρραλέα τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια», ενώ δεν ήταν παρά «ακτιβιστής» που υποστήριζε την «ομάδα που έχανε».

Η χήρα του δημοσιογράφου, η Χατιτζέ Τσενγκίζ, ανέφερε μέσω Twitter πως της προκάλεσε «φρίκη» ο τρόπος που αναφέρεται ο Πομπέο στην υπόθεση στο βιβλίο του, χωρίς ίχνος «σεβασμού» και «ανθρωπιάς» για κάποιον ο οποίος «δολοφονήθηκε τόσο βάρβαρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...