Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο,που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση.
Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, ταξιδεύει προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, μερικές ώρες αφότου το Γιβραλτάρ απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος.
Το πλοίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Η είδηση έθεσε σε επιφυλακή τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, που, όπως είπαν στο protothema.gr αρμόδιες πηγές,«παρακολουθούν στενά» το θέμα. Ο αναμενόμενος κατάπλους στην Καλαμάτα είναι στις 25 του μήνα, που όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές είναι «πολύς χρόνος, κατά τον οποίο μπορεί να γίνουν πολλά και να μη φτάσει ποτέ το δεξαμενόπλοιο στην Καλαμάτα, στο οποίο άλλωστε δεν υπάρχουν οι λιμενικές υποδομές για ελλιμενισμό τέτοιου πλοίου».
Πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται», καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει επικοινωνία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών ενώ για το ενδεχόμενο άφιξης του δεξαμενόπλοιου στην Καλαμάτα προσθέτουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Βρετανία συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο τον Ιούλιο κοντά στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, στενή σύμμαχο του Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των εντάσεων στις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας για τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω του Κόλπου.
Η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν ενός εκατ. δολαρίων σε μετρητά.
Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή, πως δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό επειδή δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να θέσει υπό κράτηση το Grace 1 με το αιτιολογικό ότι έχει σχέσεις με το σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Στο μεταξύ, ανώτερος ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συνέλαβε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.
«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του, οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Φαλαχατπισέχ.
Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν στη Συρία.
Εξάλλου το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε νέα απόπειρα σύλληψης του πετρελαιοφόρου στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους να συλληφθεί το τάνκερ αφού απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Εχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».
Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News