Παρά τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του TikTok, ένας από τους δύο ιδρυτές της μητρικής του εταιρείας, της ByteDance, μόλις έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας.
Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που συντάχθηκε από το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών Hurun, η περιουσία του Ζανγκ Γιμίνγκ ανέρχεται πλέον σε 49,3 δισ. δολάρια, 43% περισσότερο από ό,τι το 2023.
Ο 41χρονος Ζανγκ ίδρυσε την ByteDance το 2012 και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2021, αλλά εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 20% της εταιρείας.
Το TikTok έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, παρά τις έντονες ανησυχίες σε πολλές δυτικές χώρες –και στην ΕΕ– για τους δεσμούς του με το κινεζικό κράτος.
Οι δύο εταιρείες επιμένουν ότι είναι ανεξάρτητες από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαγορεύσουν το TikTok τον Ιανουάριο του 2025, εκτός αν η ByteDance το πουλήσει.
Τα παγκόσμια κέρδη της ByteDance αυξήθηκαν κατά 60% πέρυσι, μαζί και η προσωπική περιουσία του Ζανγκ.
O Ζανγκ είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από CEO της εταιρείας, το 2021, με ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους.
«Η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν κάποιες από τις δεξιότητες που καθιστούν έναν ιδανικό διευθυντή. Με ενδιαφέρει περισσότερο να αναλύω τις αρχές της οργάνωσης και της αγοράς και να αξιοποιώ αυτές τις θεωρίες για να μειώσω περαιτέρω το διοικητικό έργο, παρά να διοικώ πραγματικά ανθρώπους», είχε γράψει στο μήνυμα στον ιστότοπο της εταιρείας.
«Ομοίως, δεν είμαι πολύ κοινωνικός, προτιμώ μοναχικές δραστηριότητες όπως το να είμαι στο Διαδίκτυο, να διαβάζω, να ακούω μουσική και να σκέφτομαι τι μπορεί να είναι δυνατό».
Μειώθηκε ο αριθμός των υπερπλουσίων στην Κίνα
Τα τελευταία 26 χρόνια, 18 Κινέζοι έχουν κερδίσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Κίνα.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ, είναι μόλις τέσσερις: Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ.
Αλλος ένας εκπρόσωπος του τεχνολογικού τομέα βρίσκεται στη λίστα των υπερπλουσίων της Κίνας: είναι ο Πόνι Μα στην τρίτη θέση, επικεφαλής του τεχνολογικού ομίλου Tencent.
Ομως, οι περιουσίες τους δεν οφείλονται μόνο στις επιτυχίες των εταιρειών τους, σημείωσε το BBC.
Στην πραγματικότητα, μόνο το 30% περίπου των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα είδαν αύξηση της καθαρής τους περιουσίας -οι υπόλοιποι είδαν μείωση.
«Η λίστα των πλουσίων της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς η οικονομία και τα χρηματιστήρια της χώρας είχαν μια δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Hurun.
«Ο αριθμός των ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μειώθηκε κατά 12% το περασμένο έτος σε λιγότερα από 1.100 άτομα και κατά 25% από το 2021».
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ήταν μια καλή χρονιά για τους κατασκευαστές smartphones, όπως η Xiaomi, ενώ η αγορά πράσινης ενέργειας αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες.
«Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων είχαν μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο ανταγωνισμός εντάθηκε, οδηγώντας σε υπερπληθώρα, ενώ η απειλή των δασμών πρόσθεσε αβεβαιότητες», είπε ο ίδιος.
«Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται έως και 80% από την κορυφή του 2021, ενώ οι κατασκευαστές μπαταριών και EV μειώθηκαν κατά το ήμισυ και κατά το ένα τέταρτο αντίστοιχα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News