516
O αυτόχειρας Τζέφρι Επστάιν με τη στενή συνεργάτιδά του Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία εκτίει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης για σωματεμπορία ανήλικων κοριτσιών, τον Μάρτιο του 2005 στη Νέα Υόρκη | Joe Schildhorn/Patrick McMullan via Getty Images

Πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης των «φίλων» του Τζέφρι Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 17:42
O αυτόχειρας Τζέφρι Επστάιν με τη στενή συνεργάτιδά του Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία εκτίει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης για σωματεμπορία ανήλικων κοριτσιών, τον Μάρτιο του 2005 στη Νέα Υόρκη
|Joe Schildhorn/Patrick McMullan via Getty Images

Πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης των «φίλων» του Τζέφρι Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 17:42

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, βυθίζοντας δεκάδες ανθρώπους –μεταξύ των οποίων κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες, πολιτικές, επιχειρηματικές αλλά και βασιλικές– στην αγωνία: έπειτα από σχετική απόφαση ομοσπονδιακής δικαστικού της Νέας Υόρκης, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μια μακρά λίστα με τα ονόματα ανθρώπων οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν σχέσεις με τον διαβόητο χρηματιστή και καταδικασθέντα παιδεραστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του τον Αύγουστο του 2019. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωματεμπορία.

Τα έγγραφα που πρόκειται να αποσφραγιστούν σχετίζονται με μια μήνυση του 2015 κατά της Βρετανίδας Γκισλέιν Μάξγουελ, στενής συνεργάτιδας του Επστάιν, η οποία εκτίει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης, έχοντας καταδικαστεί για σωματεμπορία ανήλικων κοριτσιών. Στα σχετικά έγγραφα γίνεται λόγος για 187 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

Αναφερθείσα στη σχετική απόφασή της, η δικαστής Λορέτα Πρέσκα σημείωσε καταρχάς πως τα ονόματα πολλών από τους «φίλους» του Επστάιν που αναφέρονται στη μήνυση κατά της Μάξγουελ έχουν ήδη αποκαλυφθεί, είτε από τα ΜΜΕ είτε στο πλαίσιο της ποινικής δίκης της βρετανίδας μαστροπού. Σημείωσε επίσης ότι πολλοί άλλοι που κατονομάζονται «δεν εναντιώθηκαν» στη δημοσιοποίηση των εγγράφων και στην αποκάλυψη των ονομάτων τους, ενώ εξήγησε ότι ορισμένα ονόματα, περιλαμβανομένων και εκείνων ανήλικων θυμάτων, δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αμερικανικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι πολλά από τα ονόματα είναι ήδη γνωστά δεν σημαίνει ότι η κοινοποίηση της σχετικής λίστας είναι ασήμαντη, δεδομένου ότι θα μπορούσε να φέρει στο φως άγνωστα στοιχεία όσον αφορά την ακριβή φύση των σχέσεων των όποιων προσώπων εμπεριέχονται στη λίστα με τον Επστάιν και τη Μάξγουελ.

Μεταξύ των ονομάτων που πρόκειται να αποκαλυφθούν, σύμφωνα με το BBC, συγκαταλέγονται κατηγορούμενοι για διάφορες αξιόποινες πράξεις, οι κατήγορί τους, καθώς και εν δυνάμει μάρτυρες, πρώην υπάλληλοι του Επστάιν, άνθρωποι που τον είχαν επισκεφθεί στο σπίτι του ή είχαν πετάξει με το ιδιωτικό του τζετ.

Οσον αφορά τις υψηλές επαφές του Επστάιν, τα ονόματα των οποίων πρόκειται να αποκαλυφθούν, στη λίστα θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα και το όνομα του πρίγκιπα Αντριου.

Στα έγγραφα που θα αποσφραγιστούν εμπεριέχονται 40 αποδεικτικά στοιχεία από μια γυναίκα που κατηγορεί τον αδελφό του βασιλιά Καρόλου για σεξουαλική παρενόχληση: η Τζοάνα Σιόμπεργκ υποστήριξε ότι ο πρίγκιπας Αντριου τη θώπευσε στο στήθος ενώ καθόταν σε έναν καναπέ, στο διαμέρισμα του Επστάιν στο Μανχάταν, το 2001.

Το Μπάκιγχαμ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ως «κατηγορηματικά ψευδείς», ωστόσο πέρυσι ο πρίγκιπας κατέβαλε εκατομμύρια στο πλαίσιο εξωδικαστικής διευθέτησης αγωγής που υπέβαλε μια άλλη γυναίκα, υποστηρίζοντας ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Η αποκαλούμενη «Λίστα Επστάιν» θα περιλαμβάνει και το όνομα ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, καθώς στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται περισσότερες από 50 φορές, σύμφωνα με το ABC News. Ωστόσο, ο Μπιλ Κλίντον μπορεί να κατηγορηθεί μόνον επειδή ταξίδεψε με το τζετ του Επστάιν στο πλαίσιο ανθρωπιστικών αποστολών στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξαίροντας μάλιστα τότε τον Επστάιν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο. Οπως έχει δηλώσει ήδη το επιτελείο του, ο αμερικανός πρώην πρόεδρος διέκοψε τις σχέσεις μαζί του πριν ο χρηματιστής-παιδεραστής τεθεί υπό έρευνα, και δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τα εγκλήματά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...