759
Καπνός αναδύεται από κτίρια που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ, στη Γάζα | REUTERS/Saleh Salem

Πλήρης αποκλεισμός της Γάζας: Η απάντηση του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 16:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/23 18:30
Καπνός αναδύεται από κτίρια που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ, στη Γάζα
|REUTERS/Saleh Salem

Πλήρης αποκλεισμός της Γάζας: Η απάντηση του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 16:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/23 18:30

Σε κατάσταση «πλήρους πολιορκίας», βάσει της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, σε μια έντονη και άμεση κλιμάκωση των μέτρων εναντίον των Παλαισιτνίων, μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα» ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του το μεσημέρι. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα» υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως δόθηκε ήδη εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. «Αυτό που γινόταν στο παρελθόν δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ισραέλ Κατς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε ότι η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». «Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε υψηλόβαθμους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ.

«Είμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας αλλά δεν είναι παρά μόνο η αρχή», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια της συνάντησης, προσθέτοντας πως «θα τους κινήσουμε με τη δύναμη, πολύ δύναμη».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Ερωτηθείς αν η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Αμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Λίγο νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είχε απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα.

Τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε λίγες περισσότερες από 48 ώρες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.500, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό.

Από παλαιστινιακής πλευράς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι τρία μέλη της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο, καθώς η σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς φαίνεται να επεκτείνεται και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η σιιτική οργάνωση «απάντησε» εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο «τουλάχιστον τεσσάρων μελών του κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών», ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή, μετά την εισβολή ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος.

Εκκληση Γκουτέρες να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθύτατα αναστατωμένος» από την κίνηση του Ισραήλ να προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το Σαββατοκύριακο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη σημερινή ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και δεν θα επιτρέπεται να περάσει τίποτα, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στη Γάζα ήταν «φρικτή» ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς, και πλέον «θα επιδεινωθεί εκθετικά».

Ο κ. Γκουτέρες έκλεισε τη δήλωσή του προτρέποντας «όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Εθνη να παράσχουν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί και είναι αβοήθητοι στη Λωρίδα της Γάζας» και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί αμέσως.

ΕΕ: Επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

H Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Παλαιστίνη, επαναλαμβάνοντας την απερίφραστη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλιστεί ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ενημέρωσε Κομισιόν.

Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Επίσης, η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης.

Επισημαίνεται πως η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...