811
Ινδός συνοριοφύλακας στο Πουντζάμπ, στα σύνορα με το Πακιστάν (φωτογραφία αρχείου) | EPA/RAMINDER PAL SINGH

Πλημμυρίδα drones με ναρκωτικά και όπλα από το Πακιστάν στην Ινδία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 20:22
Ινδός συνοριοφύλακας στο Πουντζάμπ, στα σύνορα με το Πακιστάν (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/RAMINDER PAL SINGH

Πλημμυρίδα drones με ναρκωτικά και όπλα από το Πακιστάν στην Ινδία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2024, 20:22

Η ινδική συνοριακή ασφάλεια αντιμετωπίζει μια «άνευ προηγουμένου απειλή από drones», που διεισδύουν στα σύνορα από το Πακιστάν, τροφοδοτώντας την κρίση των ναρκωτικών στην πολιτεία Πουντζάμπ και εγείροντας σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Αξιωματούχοι από τη δύναμη συνοριακής ασφάλειας της Ινδίας (BSF) στην πολιτεία Πουντζάμπ, είπαν στον Guardian ότι είχαν αναχαιτίσει 90 drones από το Πακιστάν μέχρι στιγμής το 2023, τα περισσότερα από ποτέ, ενώ ο αριθμός τους «αυξάνεται κάθε μήνα».

Τα περισσότερα drones μετέφεραν φορτία οπίου και ηρωίνης που πιθανότατα προέρχονταν από το Αφγανιστάν, ενώ άλλα μετέφεραν όπλα, όπως πιστόλια και κινεζικής κατασκευής τουφέκια εφόδου.

Τα drones, που έχουν πλάτος έως και τρία μέτρα και έχουν προσαρτημένες κάμερες υψηλής ανάλυσης, έχουν εντοπιστεί έως και 12 χιλιόμετρα εντός των συνόρων της Ινδίας. Τα ναρκωτικά μεταφέρονται συχνά σε μικρά σακιά ή μπουκάλια Coca-Cola.

Δεδομένης της μακροχρόνιας έχθρας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, οι ινδοί συνοριοφύλακες είπαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έρχονται από το Πακιστάν –χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο προηγμένη τεχνολογία– αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

«Οτιδήποτε δεν μπαίνει νόμιμα στην Ινδία αποτελεί πρόκληση ασφαλείας για εμάς» δήλωσε ο Ατούλ Φουλζέλε, γενικός επιθεωρητής της συνοριοφυλακής στο Πουντζάμπ. «Εκτός από τη χρήση drones για ναρκωτικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν βρεθεί drones να ρίχνουν όπλα».

Το λαθρεμπόριο μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, με τα πάντα, από καμήλες και ταχυδρομικά περιστέρια μέχρι διακινητές ανθρώπων και υπόγειες σήραγγες, να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών και άλλων εμπορευμάτων στα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα.

Ωστόσο, από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο drone στο Πουντζάμπ, το 2019, οι αξιωματούχοι της BSF δήλωσαν ότι τα drones έχουν γίνει «ο κύριος τρόπος διακίνησης ναρκωτικών» από το Πακιστάν.

Η BSF είπε ότι τα drones ήταν υπεύθυνα για περίπου το 60% του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην πολιτεία το 2023, αυξάνοντας σημαντικά το εμπόριο, και προσθέτοντας μια «νέα διάσταση» στην προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ινδίας.

«Παλιά ήμασταν επικεντρωμένοι στο έδαφος, αλλά αυτή η εναέρια διακίνηση είναι ένας νέος τομέας για εμάς και είναι πράγματι μια πρόκληση» είπε ο Φουλζέλε. «Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτή την απειλή από drones μέχρι τον επόμενο χρόνο» επισήμανε στον Guardian.

Σε πράσινους ορυζώνες δίπλα στο χωριό Ατάρι του Πουντζάμπ, δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Πακιστάν, αξιωματικοί της BSF μετέφεραν τον Guardian στο σημείο όπου καταρρίφθηκε ένα drone το οποίο την προηγούμενη μέρα μετέφερε πέντε κιλά ηρωίνης.

«Τα περισσότερα από τα drones έχουν κατασχεθεί από αυτή την περιοχή» είπε ένας αξιωματικός της BSF, δείχνοντας τις γύρω φάρμες. «Βρήκαμε πολλά, πολλά drones εδώ και πολλά, πολλά ναρκωτικά. Ερχονται όλο το 24ωρο. Φυσικά, είναι μεγάλη ανησυχία για εμάς, αλλά συνεργαζόμαστε με την αστυνομία και καταφέρνουμε να πιάσουμε αυτά τα drones όταν έρθουν» πρόσθεσε.

Ο αξιωματικός είπε στον Guardian ότι δεν είχαν καμία επικοινωνία με τους ομολόγους τους στα σύνορα, αλλά δεδομένης της αυξανόμενης κλίμακας της διείσδυσης υποπτεύονταν ότι οι αξιωματούχοι του Πακιστάν έκαναν τα στραβά μάτια.

Καθώς η τεχνολογία των drones γίνεται φθηνότερη και πιο εύκολα προσβάσιμη, το πρόβλημα κλιμακώνεται. Η BSF ανέφερε ότι τα περισσότερα drones που κατέσχεσαν, κατασκευάστηκαν στην Κίνα.

Σε μια άλλη περιοχή, που εφάπτεται του φράχτη στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, μια έκταση με χωράφια σιτηρών χρακτηρίστηκε από την BSF «ζώνη πτώσης». «Συμβαίνει σε κάθε περιοχή του χωριού κατά μήκος των συνόρων στο Πουντζάμπ, καθώς και στο Ρατζαστάν» σημείωσε ο αξιωματικός της BSF.

«Εχουμε διάφορες μεθόδους για να το ελέγξουμε. Μερικές φορές τα καταρρίπτουμε, άλλες φορές χρησιμοποιούμε τεχνολογία anti-drone, και έχουμε επίσης πηγές που μας δίνουν πληροφορίες και μας βοήθησαν να εντοπίσουμε τις κύριες ζώνες πτώσης» πρόσθεσε.

Ωστόσο, μάχονται ενάντια σε μια ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία, καθώς τα drones γίνονται πιο αθόρυβα και δύσκολα ανιχνεύσιμα, σχολιάζει ο Guardian. Οι Ινδοί ανησυχούν, δε, αφού, καθώς μπήκε ο χειμώνας, δημιουργώντας συνθήκες ομίχλης και κακής ορατότητας, τα drones είναι πιθανό να αυξηθούν.

Αξιωματικός της BSF εξήγησε ότι «πολλά από αυτά τα drones διαθέτουν κάμερες και στον αέρα, μπορούν να αλλάξουν συχνότητα και κατεύθυνση για να αποφύγουν τη σύλληψη εάν εντοπίσουν τεχνολογία anti-drone. Αλλά οι μέθοδοί μας είναι εξαιρετικές και πρόσφατα καταφέραμε να πιάσουμε περίπου το 90% των εισβολέων».

Για τους ντόπιους στο Πουντζάμπ τα drones έχουν γίνει μάστιγα. Το μακροχρόνιο πρόβλημα με τα ναρκωτικά έχει χειροτερέψει, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, και η αύξηση της φθηνής ηρωίνης που προέρχεται από το Πακιστάν θεωρείται ότι τροφοδοτεί περαιτέρω το πρόβλημα. Στο Ατάρι, το παραμεθόριο χωριό, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε δημιουργήθηκε ένα εξειδικευμένο κέντρο απεξάρτησης.

Ο Νιρμάλ Σιχ, ένας 60χρονος συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού που ζούσε κοντά στο Ατάρι, περιέγραψε πώς πριν από τρεις μέρες καθόταν στη βεράντα του, όταν είδε ένα drone να έρχεται προς τα χωράφια του. «Μπορούσαμε να δούμε τα φώτα του drone να αναβοσβήνουν» είπε. «Ηρθε πολύ κοντά στο σπίτι μου και είδα ότι έπεσε κάτι. Ηταν ένα μπουκάλι Pepsi, το οποίο η αστυνομία βρήκε αργότερα πως ήταν γεμάτο ναρκωτικά».

Ο Σινγκ πρόσθεσε: «Φοβόμαστε πολύ. Ανησυχούμε ότι αυτά τα drones δεν θα σταματήσουν στα ναρκωτικά. Αν αρχίσουν να στέλνουν όπλα ή εκρηκτικά, αυτός θα είναι ένας εύκολος τρόπος να υποδαυλίσουν την κατάσταση εδώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...