686
Oυκρανοί σαμποτέρ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ρωσική πυραυλάκατο «Σέρπουκοφ» κλάσης Buyan-M που ήταν αγκυροβολημένη σε βάση στο Καλίνινγκραντ | Shutterstock/YouTube/CreativeProtagon

Πλήγμα κατά ρωσικής μονάδας και στο Καλίνινγκραντ από τους σαμποτέρ του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:36
Oυκρανοί σαμποτέρ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ρωσική πυραυλάκατο «Σέρπουκοφ» κλάσης Buyan-M που ήταν αγκυροβολημένη σε βάση στο Καλίνινγκραντ
|Shutterstock/YouTube/CreativeProtagon

Πλήγμα κατά ρωσικής μονάδας και στο Καλίνινγκραντ από τους σαμποτέρ του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2024, 15:36

Οι σαμποτέρ της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (HUR) -που συνήθως επιχειρούν πολύ μακριά από τα εθνικά σύνορα- χτύπησαν ξανά και αυτή τη φορά προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην ρωσική πυραυλάκατο «Serpukhov» που ήταν αγκυροβολημένη σε ναυτική βάση του Καλίνινγκραντ.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί χτυπούν σε αυτό τον μικρό θύλακα, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, που βρέχεται από τη Βαλτική Θάλασσα και ελέγχεται από τη Μόσχα.

Οπως ανέφερε στην ανταπόκρισή του από το Κραματόρσκ του Ντονέτσκ, ο Ντανιέλε Ραϊνιέρι της La Repubblica, το απόγευμα της Δευτέρας, η HUR ανάρτησε στο κανάλι της στο Telegram ένα βίντεο που γυρίστηκε την προηγούμενη μέρα δείχνει φωτιά στο μηχανοστάσιο του ρωσικού πλοίου, καθώς και ένα κατασκευαστικό σχέδιο της ρωσικής πυραυλακάτου που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του καταλληλότερου σημείου για τη δολιοφθορά.

Σε ερώτηση του ιταλού ανταποκριτή σχετικά με την επιχείρηση στον ρωσικό θύλακα, ο εκπρόσωπος της HUR, Αντρίι Γιούσοφ, αρκέστηκε να δηλώσει πως, «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε, μπορούμε μόνο να πούμε ότι προκλήθηκε φωτιά στο πλοίο.

»Πιθανώς να απέπλεε σύντομα για τη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένων των πρόσφατων απωλειών του ρωσικού στόλου», είπε, εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου, οι οποίες τείνουν να κοινοποιούν το όποιο πλήγμα κατά της Ρωσίας, χωρίς να παρέχουν επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με άτυπες πηγές της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τα συστήματα επικοινωνίας και αυτόματου ελέγχου του ρωσικού πολεμικού, το οποίο ανήκει στον στόλο των ρωσικών μονάδων που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ κατά πόλεων της Ουκρανίας ενώ πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πυραυλάκατος «Serpukhov» φέρει οκτώ πυραύλους αλλά λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, Ντμίτρο Πλετεντσούκ, θα παραμείνει αγκυροβολημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι επισκευές έχουν καταστεί για τους Ρώσους πολύ δυσκολότερες και πιο χρονοβόρες λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Οσον αφορά τη στρατηγική των Ουκρανών, «όσο η χώρα παραμένει ευάλωτη στους ρωσικούς πυραύλους και τους βομβαρδισμούς, τόσο περισσότερο προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα, πηγαίνοντας στην πηγή, εξαπολύοντας, δηλαδή, επιθέσεις στα πλοία που εκτοξεύουν τους πυραύλους και πλήττοντας τα στρατιωτικά αεροδρόμια που φιλοξενούν τα βομβαρδιστικά», σημείωσε ο ιταλός πολεμικός ανταποκριτής.

Πριν από πέντε ημέρες, ουκρανικές πηγές δήλωσαν ότι 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον τεσσάρων ρωσικών αεροπορικών βάσεων, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, κατέστρεψαν έξι αεροσκάφη, αν και η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τους ρώσους εισαγγελείς, οι ουκρανικές υπηρεσίες έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν τον πρώην κυβερνήτη ενός ρωσικού υποβρυχίου ενώ έκανε τζόκινγκ κοντά σε ναυτική βάση στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας, επειδή είχε συμμετάσχει σε βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.

Η HUR και, γενικά, όλες οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν βάλει στο στόχαστρο ρωσικά πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα και αγκυροβολούν στα λιμάνια της Κριμαίας.

Τους τελευταίους μήνες διεξάγουν μια εξαιρετικά αποτελεσματική εκστρατεία, ούτως ώστε να τα αναγκάσουν να μείνουν μακριά από τις ουκρανικές ακτές. Από την αρχή του έτους, οι Ουκρανοί έχουν βυθίσει τρία ρωσικά πλοία, γεγονός το οποίο αναμφίβολα ενισχύσει το φρόνημά τους καθώς κατά τα άλλα, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Τα ρωσικά στρατεύματα εκμεταλλεύονται το ότι η αμερικανική βοήθεια παραμένει μετέωρη στο Κογκρέσο (το οποίο σημαίνει ότι οι Ουκρανοί στερούνται βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων αεράμυνας) και βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας, ενώ προωθούνται στο μέτωπο του Ντονμπάς, αν και προς το παρόν μόνο κατά λίγα χιλιόμετρα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ρητά πως «εάν το Κογκρέσο δεν βοηθήσει την Ουκρανία, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο».

Η εκστρατεία κατά ρωσικών μονάδων στη Μαύρη Θάλασσα -την οποία ανέλαβαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού- διεξήχθη κυρίως με πυραύλους και μη επανδρωμένα σκάφη. Αλλά οι εκτεταμένες ζημιές στην πυραυλάκατο «Serpukhov» στη Βαλτική Θάλασσα οφείλεται σε δολιοφθορά και εντάσσεται σε μια ξεχωριστή κατηγορία επιχειρήσεων: ένας εισβολέας επιβιβάστηκε στο πολεμικό πλοίο, προκάλεσε τη φωτιά, τράβηξε το βίντεο και το έστειλε στην ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, οι σαμποτέρ της HUR κατάφεραν να εισέλθουν σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή του Πσκοφ –βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας– και σε μία τρίτη, όχι μακριά από τη Μόσχα, καταστρέφοντας ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...