539
Διαδηλωτές με συνθήματα κατά του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Τετάρτη | REUTERS/Peter Nicholls

Πλήγμα για τον Σούνακ: Πάρανομη η αποστολή προσφύγων στη Ρουάντα έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 15:30
Διαδηλωτές με συνθήματα κατά του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Τετάρτη
|REUTERS/Peter Nicholls

Πλήγμα για τον Σούνακ: Πάρανομη η αποστολή προσφύγων στη Ρουάντα έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 14:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 15:30

Σε μία απόφαση που χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον Ρίσι Σούνακ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, είναι παράνομο.

Το σχέδιο είχε καταστρώσει ο Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά του είχε βάλει φρένο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είχε ακυρώσει την πρώτη πτήση προσφύγων στη Ρουάντα από τη Βρετανία.

Μετά την απόφαση, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα σκεφθεί τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Είδαμε τη σημερινή απόφαση και τώρα θα σκεφθούμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, όμως περάσαμε τους τελευταίους μήνες καταρτίζοντας σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στο να σταματήσουμε τα σκάφη», πρόσθεσε.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο… επιβεβαίωσε πως η αρχή της αποστολής παράνομων μεταναστών σε μια ασφαλή τρίτη χώρα για επεξεργασία των αιτήσεών τους είναι νόμιμη. Αυτό επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη άποψη της κυβέρνησης από την αρχή», είπε ο Σούνακ.

«Η παράνομη μετανάστευση καταστρέφει ζωές και κοστίζει στους βρετανούς φορολογουμένους εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο. Πρέπει να την τελειώσουμε και θα το κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Λίγο αργότερα, ο Σούνακ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εργάζεται ήδη για μια νέα συνθήκη με τη Ρουάντα και θα μπορούσε να αλλάξει τους νόμους της χώρας.

«Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη προκαταβολικά για μια νέα συνθήκη με τη Ρουάντα, την οποία θα οριστικοποιήσουμε υπό το φως της σημερινής απόφασης», είπε ο Σούνακ στο Κοινοβούλιο.

«Αν καταδειχθεί πως τα εγχώρια νομικά πλαίσιά μας ή οι διεθνείς συνθήκες εξακολουθούν να ανατρέπουν σχέδια σε αυτό το σημείο, είμαι έτοιμος να αλλάξω τους νόμους μας και να επανεξετάσω αυτές τις διεθνείς σχέσεις. Ο βρετανικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουμε τα σκάφ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αιτούντες άσυλο που φθάνουν από τη Γαλλία με μικρά σκάφη μέσω της Μάγχης.

Κλέβερλι: Θα βρούμε άλλο τρόπο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές μετά την δικαστική απόφαση.

«Η σύμπραξή μας με τη Ρουάντα, αν και θαρραλέα και φιλόδοξη, είναι απλώς ένα τμήμα ενός πακέτου μέτρων προκειμένου να σταματήσουμε τα σκάφη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση», ανέφερε ο Κλέβερλι.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε πιθανή οδό προκειμένου να διαταράξουμε το επιχειρησιακό μοντέλο των αχρείων εγκληματικών συμμοριών να θέτουν αθώες ζωές σε κίνδυνο για το δικό τους οικονομικό, εγωιστικό κέρδος».

Ο Κλέβερλι αναμένεται να ενημερώσει τους βρετανούς βουλευτές το απόγευμα της Τετάρτης.

Οργή στη Ρουάντα

Η Ρουάντα διαφωνεί με την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε πως δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για αιτούντες άσυλο, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα, μετά την ετυμηγορία του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι παράνομο.

«Αυτή είναι στην ουσία μια απόφαση του δικαστικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο διαφωνούμε με την απόφαση πως η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες», δήλωσε η Γιολάντε Μακόλο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντας.

«Η Ρουάντα και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση μετεγκατεστημένων αιτούντων άσυλο στην κοινωνία της Ρουάντας. Η Ρουάντα είναι δεσμευμένη στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Εχουμε αναγνωριστεί από την UNCHR (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και άλλους διεθνείς θεσμούς για την υποδειγματική μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους πρόσφυγες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...