524
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία (φωτογραφία αρχείου) | Nick Paleologos / SOOC

Πλεύρης: Το πιο πιθανό είναι να εγκριθούν τα εμβόλια και σε παιδιά 5-11 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:45
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία (φωτογραφία αρχείου)
|Nick Paleologos / SOOC

Πλεύρης: Το πιο πιθανό είναι να εγκριθούν τα εμβόλια και σε παιδιά 5-11 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:45

Εν αναμονή της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την έγκριση χορήγησης εμβολίων κατά του κορονοϊού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών είναι το υπουργείο Υγείας, μετά και την έγκριση που έδωσε την Πέμπτη στο εμβόλιο της Pfizer η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) (εδώ).

«Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών, που το θεωρώ πιθανό, χωρίς να μπορώ να προκαταβάλω αποφάσεις, αλλά συνήθως έτσι συμβαίνει όταν έχουμε έγκριση από την ΕΜΑ, θα έρθουν και τα εμβόλια», είπε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε.

Αν η Επιτροπή δώσει το πράσινο φως, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα ανοίξει η διαδικασία και θα εισαγάγουμε τα εμβόλια για αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα οποία είναι διαφορετικά.

Μετάλλαξη Ομικρον

Αναφερόμενους στη νέα μετάλλαξη Ομικρόν της Μποτσουάνα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα.

«Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη», συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εμβολιασμού. «Κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί: 500.000 για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί».

Κανένα πρόβλημα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία

Ερωτηθείς εάν ισχύουν οι καταγγελίες ότι υπάρχουν νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οξυγόνου, ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός και απάντησε ότι όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν τη  θεραπεία που χρειάζονται.

«Δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο. Ολα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ, με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη, και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου».

Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown

Αναφερόμενος στα σενάρια lockdown, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε για ακόμη μία φορά ότι τουλάχιστον «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown. Ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73%-74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στον βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες. Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να την πληρώνει η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News